Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina pakkoruotsi ja lukiouudistus

Arvoisa lukija,

Tämä viesti keskittyy kouluasioihin. Eduskunnassa oli eilen kansalaisaloite Ruotsin kielen muuttamisesta vapaaehtoiseksi, josta mielelläni kuulisin mielipiteesi. Lisäksi kyselytunnilla oli esillä lukioverkon uudistaminen. Lukioiden minimikooksi on tulossa 500 oppilasta, joka toki voidaan saavuttaa lukioita hallinnollisesti yhdistelemällä, ei siis välttämättä lukioita lopettamalla.

Onko pakkoruotsin aika ohi, tilaa kokeilulle?

Kansalaisaloite kirvoitti eduskunnassa aika ajoin kiivaankin keskustelun ruotsin kielen opiskelusta. Itse pyrin suhtautumaan asiaan pragmaattisesti. Ruotsin kielen opetuksen historia lähtee jo Suomea edeltävältä ajalta. Meillä on totuttu ajattelemaan, että Suomi on kaksikielinen maa, jossa suomea äidinkielenään puhuvien on opeteltava ruotsia ja ruotsia äidinkielenään puhuvien on opeteltava suomea. Aloitteen käsittelyn yhteydessä on hyvä arvioida onko tämä kansallisen yhtenäisyyden vaalimisen argumentti vielä vuonna 2014 relevantti? Keskustelussa mielipiteitä oli puolesta ja vastaan.

Ruotsin kielen mahdollinen vapaaehtoistuminen ei missään nimessä saa johtaa kielten opiskelun vähenemiseen. Englanti on maailman valtakieli ja kansainvälisen kanssakäymisen kieli, mutta se ei riitä pelkästään suomalaisten nuorten kielipääomaksi. Ruotsia ei siis saa vaan jättää pois, vaan ainakin tilalla pitäisi opiskella venäjää, saksaa, ranskaa, espanjaa, portugalia tai mandariini-kiinaa, joilla kaikilla on oma arvonsa työmarkkinoilla.

Pakkoruotsi on jo käsitteenä kiusallinen. Kukaan ei puhu pakkoenglannista, vaikka käytännössä kaikki lapset opiskelevat englantia. Laskeeko pakko jo pelkkänä sanontana ruotsin opiskelun motivaatiota. Voisiko vapaaehtoisen kautta ruotsin valitsevilla olla enemmän motivaatiota kielen oppimiseen? Vaikka ruotsin kieli olisi vapaaehtoinen, niin todennäköisesti hyvin moni nuori valitsisi sen. Harvinaisempien kielten osalta lukiotkaan eivät aina voi tarjota opetusta, kun oppilaita ei tule riittävästi.

Keskustelussa tuli myös hyvin esille tarve alueellisiin kokeiluihin. Itä-Suomen kunnat ovat jo vuosia halunneet kokeilla venäjän opetusta ruotsin sijasta. Tarve on kiistaton, koska venäjän kieltä tarvitaan monissa palveluammateissa Itä-Suomessa. Tässä kokeilussa voisi olla järkeä ja samalla voisi olla ensimmäinen askel ruotsin kielen vapauttamiseen.

Mitä mieltä sinä olet? Kuulen mielelläni mielipiteesi ruotsin kielen vapauttamisesta.

Lukiot suurempiin hallinnollisiin yksiköihin

Opetusministeriö valmistelee opetusministeri Krista Kiurun johdolla lukiokoulutuksen uudistamista, mihin sisältyy lukioilta vaadittava 500:n oppilaan vähimmäismäärä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita tätä pienempien lukioiden loppumista, vaan hallinnollista yhdistämistä. Toki lukiokoulutus varmaankin myös tiivistyy. Tärkeää on kuitenkin pitää kohtuullinen saavutettavuus, jotta nuoret voivat käydä lukiota kotoa käsin.

Minimikokorajan voi joko saavuttaa yhdistämällä nykyisiä lukioita keskenään tai yhdistämällä lukioita ammatilliseen koulutukseen. Uudistuksen tavoitteena on pienentää hallintokuluja ja parantaa kurssitarjontaa, joka mahdollistaa lukiolaisille laajemman valinnanvapauden. Esimerkiksi Sastamalassa valmistelussa olevan lain tavoite voidaan saavuttaa joko yhdistämällä hallinnollisesti yhteen Sastamalan, Punkalaitumen ja Huittisten lukiot tai liittämällä lukiot SASKYyn. Molemmat vaihtoehdot ovat valmisteilla olevan lakiesityksen mukaisia ja asia voidaan ratkaista valtuustossa. Eduskunta saanee ministeri Kiurun valmistelevan lakiesityksen käsiteltäväkseen syksyllä.

Eurovaalikiertue jatkuu – Kokoomuksen puheenjohtajatentti Tampereella lauantaina

Huomenna kierrän Jyrki Kataisen ja eurovaaliehdokas Jari Anderssonin kanssa ympäri Pirkanmaata. Iltapäivällä on Tampereella Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaiden tentti, johon ovat tulossa kaikki kandidaatit: Jan Vapaavuori, Alex Stubb ja Paula Risikko. Maanantaina on perinteiset Satosen sumpit kauppahallissa yhdessä Jari Anderssonin kanssa. Tarkempi kiertueaikataulu on tässä alapuolella.

10:00 Kangasalan markkinat
12:00 Kauppakeskus Duo, Hervanta, Tampere
12:45 Laukontori, Tampere
13:30 Tampereen Keskustorin vaalimökki
14:00 Siperian aukio, Finlayson, avoin puheenjohtajaehdokkaiden paneeli

Tervetuloa näihin tilaisuuksiin!

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen

 

Comments are closed.