Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina EU-vaalit ja Ukrainan presidentinvaalit

Arvoisa lukija!

Edessä on vaaliviikonloppu Suomessa, Euroopassa ja Ukrainassa! Tämä viesti keskittyy vaalien ennakkoasetelmiin. Suurkiitos kaikille viimeviikkoiseen pakkoruotsi kyselyyn vastanneille. Vastauksia tuli kymmeniä ja monet niistä olivat todella perusteellisia. Omat käyttökokemukset ruotsin kielestä ja sen vähäisestä tarpeesta jopa kansainvälisissä tehtävissä tuli hyvin esille. Vastaajien ylivoimainen enemmistö halusi vapauttaa ruotsinkielen opiskelun. Kielen opetuksen määrää suurin osa vastaajista ei kuitenkaan halunnut vähentää, vaan lisätä englannin lisäksi muiden maailmankielten opetusta. Myös Itä-Suomen kuntien kokeilu vaihtaa ruotsin opetus venäjän opiskeluun sai kannatusta. Tämä asia on nyt eduskunnassa sivistysvaliokunnan käsittelyssä, jossa asiantuntijakuulemiset ovat meneillään. Palaan aiheeseen, kun se tulee takaisin koko eduskunnan käsittelyyn.

Äänestysaktiivisuus ratkaisee viimeisen paikan kohtalon Suomen EU-vaaleissa

Useiden galluppien mukaan näyttää todennäköiseltä, että kaksitoista ensimmäistä paikkaa Suomen eurovaaleissa jakaantuvat seuraavasti: Kokoomus 3, Keskusta 3, Perussuomalaiset 2, SDP 2, Vihreät 1 ja Vasemmistoliitto 1. Viimeisestä kolmannestatoista paikasta on erittäin tiukka kilpailu Kokoomuksen, Perussuomalaisten, RKP:n ja Kristillisten välillä. Tämän kilpailun ratkaisee se kuinka hyvin puolueiden kannattajat lähtevät liikkeelle. Jokainen ääni on siis tärkeä ja nyt kannattaa varmistaa, että tuttavat, sukulaiset ja naapurit lähtevät äänestämään!

Läpimenevien ehdokkaiden osalta on tässä vaiheessa vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä. Hyvin todennäköiseltä toki näyttää, että ääniharaviksi ennakoidut Alexander Stubb, Jussi Halla-Aho ja Olli Rehn menevät kirkkaasti läpi. Kokoomuksella on vahva lista, jossa useilla ehdokkailla on mahdollisuuksia tulla valituksi. Petri Sarvamaa on saanut nostetta kuluneen viikon aikana, kun maatalouspolitiikka nousi Hesarin pääkirjoitusta myöden vaalikeskustelun kärkeen. Sarvamaan ansiot suomalaisen maatalouden edistämisessä ovat kiistattomat Etelä-Suomen tukiratkaisun osalta.

Minun ääneni on jo annettu Pirkanmaan ehdokkaalle Jari Anderssonille, jonka olen tuntenut lapsesta asti periaatteelliseksi, isänmaalliseksi ja peräänantamattomaksi mieheksi. Olen Jarin mukana huomenna kampanjan loppukirissä kiertämässä Sastamalassa, Orivedellä ja Ylöjärvellä. Tervetuloa mukaan!

Koko Euroopan Parlamentin vaalin osalta Kokoomuksen ryhmä EPP käy varsin tasaista kamppailua sosialistiryhmän kanssa suurimman puolueen asemasta, mikä ratkaisee myös komission puheenjohtajan paikan. Kolmannesta sijasta kamppailevat liittovaltiokehitystä ajava liberaali Alde, johon Suomen Keskusta kuuluu, sekä Yhdistynyt Vasemmisto. Oikeistopopulisteille ennustetaan myös hyvää menestystä, mutta heidän rivinsä ovat Euroopan tasolla hyvin hajanaiset. Vaalien lopullinen tulos selviää myöhään sunnuntaina kaikkialla Euroopassa.

Ukrainassa presidentti tarvitsee kansalta valtuuden toimia

Ukraina äänestää sunnuntaina uudesta presidentistä. Kriisiaikanakin äänestyksen onnistuminen on hyvin tärkeää. Ukrainan nykyjohto tuli valtaan vallankumouksellisten ajettua Janukovitsh vallasta. Demokraattisen maan johto tarvitsee kuitenkin valtuutukseen politiikalleen kansalta ja se tapahtuu vain vaalien kautta. Vaalien onnistumista valvoo yli tuhatpäinen valvojajoukko, jota johtaa Ilkka Kanerva.

Ukrainan presidentinvaalien ylivoimainen ennakkosuosikki on entinen ulkomaankauppaministeri, suklaatehtailija Petro Poroshenko, jonka ennakoidaan olevan lähellä valintaa jo ensimmäisellä kierroksella. Valituksi tuleminen edellyttää yli 50-prosentin ääniosuutta. Jos sitä ei saavuta kukaan, vaalien toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken kahden viikon kuluttua.

Poroshenko on toiminut sekä Jutshenkon, että Janukovitshin aikana hallituksessa ja hänellä on omistuksia myös Venäjällä. Eurooppa-mielinen Poroshenko mielletään maltilliseksi vaihtoehdoksi, jolla olisi edellytyksiä tasapainoilla EU:n ja Venäjän välillä. Muita merkittäviä ehdokkaita ovat entinen pääministeri ja Janukovitshin vankilaan laittama Julia Timoshenko, alueiden puolueiden kansanedustaja, oligarkki Sergei Tihipko, sekä Oikean sektorin poliittisen siiven edustaja Dmytro Jaros. Kaikkineen ehdokkaita on 19.

Aurinkoista vaaliviikonloppua toivottaen,
Arto Satonen

Ps. Peukut pystyyn myös Leijonien puolesta Minskin mitalipeleihin ja Suomen Lentopallomaajoukkueen puolesta Vantaan EM-karsintoihin!


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.