Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Altian ja Destian myyminen sekä vaalitulokset

Arvoisa lukija,

Tässä viikkoviestissä jälkianalyysiä eurovaaleista , sekä viikon puheenaiheesta Altian ja Destian myymisestä. Aluksi kuitenkin hallituksen tilanteesta. Käynnissä on nyt keskeisten henkilöiden vaihtoviikot. Demarit jo vaihtoivat Antti Rinteen valtionvarainministeriksi ja Kokoomus valitsee uuden puheenjohtajan ja pääministerin kahden viikon päästä Lahdessa. Välittömästi sen jälkeen käynnistyvät minihallitusneuvottelut ja uusi hallitus todennäköisesti aloittaa toimintansa juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Oma ehdokkaani Kokoomuksen puheenjohtajaksi on Jan Vapaavuori, jolla on valmius hypätä pääministeriksi liikkuvaankin junaan. Vapaavuorella on Kokoomuksessa pitkä järjestökokemus, laaja-alainen poliittinen osaaminen eri politiikan sektoreilta ja vahvat näytöt nykyisestä työstään elinkeinoministerinä. Monet hallituksen vaikeimmat asiat ovat olleet juuri Vapaavuoren pöydällä.

Arvostan myös muita ehdokkaita. Alexander Stubbin ansiot Eurooppa-politiikassa ja kansainvälisillä kentillä ovat kiistattomat, mikä näkyi myös sunnuntaina erinomaisena vaalituloksena. Paula Risikko on puolestaan sote- ja koulutusasioiden osaaja, jolla on hyvä tuntuma kenttään.

Kokoomus voitti jälleen – profiloituneet ehdokkaat erottuivat

Jyrki Kataisen Kokoomus on edennyt voittajana vaaleista vaaleihin. Tämä nähtiin myös eurovaaleissa, jossa voitto Keskustaan aukeni selvällä 2,5 prosenttiyksikön erolla. Kokoomus oli yksi harvoista johtavista hallituspuolueista koko Euroopassa, joka voitti eurovaaleissa. Suomessa ei siis nähty laajamittaista eurojytkyä tai mitään muutakaan protestiaaltoa.

Kokoomuksen voiton takasivat Alexander Stubbin huikea henkilökohtainen äänimäärä, useiden ehdokkaiden hyvät tulokset ja todella aktiivinen kampanjointi. Läpimenneiden Sirpa Pietikäisen ja Henna Virkkusen lisäksi Petri Sarvamaa teki erittäin hyvän tuloksen erityisesti maaseutualueilla. Nuoret Aura Salla ja Antti Häkkänen tekivät upean tuloksen ja heistä tullaan vielä kuulemaan. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen myös Pirkanmaan ehdokkaan Jari Anderssonin äänimäärään. Jari teki hyvän tuloksen pienellä budjetilla todella kovalla kiertämisellä ja hyvän tiimin avulla.

Keskustan taktiikka nostaa puolueen kärkiehdokkaiksi EU-myönteisen Olli Rehnin ja EU-kriittisen Paavo Väyrysen puri kohtuullisesti. Tästä opittiin se, että vaaleissa voi pärjätä ilman yhtenäistä linjaakin. Toki oppositiopuolueilta olisi näissä yhteyksissä voinut odottaa enemmänkin. Perussuomalaisten menestys jäi lähes pelkästään Jussi Halla-ahon maahanmuuttokriittisen siiven varaan. SDP:lle viiden prosenttiyksikön alamäki oli katastrofi, sen sijaan RKP ja Vasemmistoliitto menestyivät odotettua paremmin. Vihreille toisen paikan menetys oli pettymys. Samalla Pirkanmaa jäi ilman omaa edustajaa, kun Oras Tynkkynen jäi rannalle.

Eurovaalien tuloksen pohjalta Kokoomuksen on hyvä lähteä eduskuntavaaleihin tavoittelemaan suurimman puolueen paikkaa. Jokainen vaali on kuitenkin erilainen ja eduskuntavaaleissa korkeampi äänestysaktiivisuus muuttaa asetelmia. Vaaleissa tulee menestymään se puolue, joka seuraavan kymmenen kuukauden aikana pystyy tarjoamaan uskottavimman vaihtoehdon Suomen talouden ja työllisyyden kääntämiseksi nousuun.

Valtio luopuu Altiasta ja Destiasta

Valtio luopuu ei-strategisista omistuksistaan Altiasta ja Destiasta. Molemmat ovat merkittäviä suomalaisia yrityksiä ja isoja työllistäjiä. Altialla on lisäksi suuri joukko viljelijöitä, jotka saavat päätulonsa Altiaan toimitetusta ohrasta. Kumpikaan yritys ei kuitenkaan kuuli valtion ydintoimintoihin, vaan molemmat toimivat täysin kilpailluilla toimialoilla. Altian pahimmat kilpakumppanit ovat maailmalla, Destian kilpakumppanit taas ovat suuria kotimaisia infratoimijoita.

Valtion tekemät yrityskaupat herättävät luonnollisesti aina huolta henkilöstössä ja sidosryhmissä. Destian osalta yhtiön myynti kotimaiselle sijoitusyhtiölle Ahlström Capitalsille 148 miljoonalla eurolla on henkilöstön kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Kyseessä oleva yritys ottaa työntekijät vanhoina työntekijöinä, eikä uuden omistajan tarkoituksena ole pilkkoa yritystä. Destian päätyminen jollekin toisella alan toimijalle olisi tiennyt irtisanomisia ja kilpailun heikentymistä alalla. Myynti alalle tulevalle uudelle kotimaiselle toimijalle oli siten järkevä ratkaisu.

Altian osalta ostajaa vielä odotellaan. Yksi vaihtoehto on myös laittaa Altia pörssiin, jolloin siitä saattaisi muodostua kiinnostava kansanosake. Kotimaisen pääomistajan saaminen yhtiölle olisi kuitenkin myös erinomainen vaihtoehto. Tärkeintä on kuitenkin löytää omistaja, joka haluaa kehittää yhtiötä ja suomalaista valmistusta, sekä vahvistaa yrityksen päätuotteiden asemaa kansainvälisillä vodkamarkkinoilla. Kauppa voidaankin tehdä vain tällaisen yrityksen kanssa.

Helatorstaiterveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.