Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena minihallitusohjelmaneuvottelut

Arvoisa lukija!

Alex Stubbin hallitus sai minihallitusneuvottelut päätökseen kahdessa päivässä. Tärkeintä oli säilyttää Suomen taloudellinen uskottavuus, sekä vauhdittaa talouskasvu ja siten edistää työllisyyttä ja hyvinvointia. On selvää, että viiden puolueen hallituksessa on erilaisia näkemyksiä. Lopputuloksen kannalta oli kuitenkin tärkeää, että puolueilla oli yhteinen tahtotila viedä asioita eteenpäin ja kantaa vastuuta. Samalla uusi pääministeri osoitti kykynsä johtaa neuvotteluja tuloksekkaasti. Linkin koko hallitusohjelmaan löydät viestin lopusta.

Tässä muutamia poimintoja hallitusohjelmasta:

ISO PANOSTUS INFRAHANKKEISIIN

Länsi-Metro 240 miljoonaa euroa, edellyttää Espoolta merkittävää tonttitarjonnan lisäystä, valtion rahoitusosuus aikaisintaan 2017.

Pisara-rata, sopimus neuvotellaan Helsingin seudun kuntien kanssa budjettiriiheen mennessä.

Tampereen kaupunkiraitiotie-hanke

Valtio osallistuu suunnittelukustannuksiin ja toteutukseen. Neuvotellaan Tampereen seudun kuntien kanssa tonttitarjonnan lisäämisessä ja asuntotuotannossa.

Pirkanmaalle Tampereen katuraitiotien eteneminen on erittäin merkittävä asia koko maakunnan työssäkäyntiliikenteen, asuntotuotannon edistämisen ja Tampereen kehittymisen kannalta.

ASUNTORAKENTAMISEEN VAHVA PANOSTUS

Peruskorjausrahoitusta nostetaan vuoden 2014 osalta 100 miljoonasta 140 miljoonaan. Piristysruiske korjausrakentamiselle, joihin on lähiöissä valtava tarve. Lisäksi ASP-järjestelmän ehtoja kehitetään houkuttelevammaksi. Uusi 20-vuotinen korkotukimalli otetaan käyttöön. Asuntopoliittisten panostusten tarkoituksena on tukea asuntotuotantoa niillä alueilla, jossa työvoimasta on eniten kysyntää.

KOTIMAISTA UUSIUTUVAA ENERGIAA EDISTETÄÄN

Sähkön ja lämmöntuotantoon tehdään ratkaisuja, joilla kotimaisen hakkeen ja turpeen kilpailukykyä parannetaan suhteessa kivihiileen. Tässä on isoja mahdollisuuksia, sillä nyt Suomi tuo energiaa maan rajojen ulkopuolelta yli 8 miljardilla eurolla vuodessa. Lisäksi Windfall-verosta luovutaan, mikä osaltaan kannustaa investoimaan kotimaiseen puhtaaseen energiaan.

TULOVERON KEVENNYS PIENI- JA KESKITULOISILLE

Kotimaisen kysynnän, ostovoiman, työllisyyden ja suhdannetilanteen helpottamiseksi ansiotuloverotukseen tehdään inflaatiota vastaavat tarkistukset kolmen alimman tuloluokan osalta ja jäädytys siirretään vuoteen 2016. Muutosten seurauksena verotus ei kiristy pieni- ja keskituloisilta palkansaajilta ja eläkeläisiltä.

YRITYSTEN SUKUPOLVENVAIHDOKSIIN HAETAAN HELPOTUKSIA

Hallitus selvittää nopeasti miten voidaan helpottaa yritysten ja maatalousyritysten sukupolvenvaihdoksia. Tämä on erittäin tärkeää. Liian moni perheyritys päätyy nykyisin myyntiin, koska sukupolvenvaihdoksessa verotus tulee kohtuuttomaksi.

Tässä siis muutamia tärkeimpiä linjauksia, koko hallitusohjelma löytyy täältä.

Nyt on aika lämmittää Juhannussauna ja jatketaan politiikkaa ensi viikolla, kun hallituksen muodostaminen ja ohjelman käsittely siirtyy eduskuntaan.

Hauskaa ja rentouttavaa Juhannusta!
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.