Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina sote-ratkaisu sekä kirjoittamani kirja "Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi – 16 murrettua myyttiä"

Arvoisa lukija,

Takana on todella kiireinen viikko. Tähän viikkoon ovat mahtuneet Stubbin hallitusohjelman hyväksyminen, uudet ministerivalinnat ja sote-ratkaisu. Kokoomus sai kolme hyvää uutta ministeriä, kun Petteri Orpo, Lenita Toivakka ja Laura Räty nousivat valtioneuvostoon. Onnittelut heille!

Tämä viikko on ollut poikkeuksellinen myös minulle. Maanantaina tuli valinta Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, joka on hyvin vaativa paikka. Kiitokset ryhmäkavereille ja puolueen puheenjohtajalle luottamuksesta. Samalla kesäsuunnitelmat meni uusiksi. Edessä on heinäkuussa koti-Suomen kierros, kun käyn kuudessa maakunnassa.

Tänäaamuna oli edessä kirjani ”Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi – 16 murrettua myyttiä” julkaiseminen lehdistölle. Jos olet kiinnostunut hankkimaan tämän kirjan, niin sen saa vastaamalla tähän viestiin. Toimitamme sen 15 eurolla haluamaasi osoitteeseen joko allekirjoitukseni kera tai ilman sitä. Kirja on myynnissä myös Tyrvään Kirjakaupassa, Kirja-Kärkkäisellä Tampereella sekä myöhemmin kesällä monissa muissakin Kirjavälityksen kautta toimivissa kirjakaupoissa. Netin kautta voit tilata sen halutessasi osoitteessa www.kirjakellari.fi. Vanhan kirjallisuuden päivillä olen itse markkinoimassa teostani huomenna pe 27.6. klo 14-15 sekä la 28.6. klo 9-10.

Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi – 16 murrettua myyttiä

Viime syksynä sain pakottavan tarpeen kirjoittaa kirjan, kun lopullisesti tajusin, että hyvinvointiyhteiskuntamme rahoitus ei ole kestävällä pohjalla. Tarvitsemme ryhtiliikkeen, jotta voimme turvata hyvinvointiyhteiskunnan ytimen: maksuttoman koulutuksen, lähes ilmaisen ja laadukkaan terveydenhoidon, sekä arvokkaan vanhuuden kaikille suomalaisille. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos teemme enemmän töitä, kannamme paremmin vastuuta läheisistämme ja poliittiset valintamme tähtäävät Suomen kilpailukyvyn edistämiseen ja talouskasvuun.

Käyn kirjassa läpi 16 poliittisessa keskustelussa usein toistuvaa väitettä, joita useat poliitikot pitävät esillä ja monet suomalaiset kannattavat. Nämä ovat väitteitä, joihin meidät on opetettu uskomaan, mutta jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua. Väitteiden yhteydessä kerrotaan miten Suomessa asiat voisi tehdä Ruotsin tapaan hieman paremmin, edistää kilpailukykyä ja työllisyyttä, sekä siten turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus. Kaiken ytimessä on yksilön vastuun vahvistaminen sekä itsestään, että läheisistä.

Sote meni maaliinsa – eduskunta käsittelee syksyllä

Parlamentaarinen työryhmä sai aikaan sote-ratkaisun eilen. Kyse on organisaatiouudistuksesta, jolla pyritään palveluiden tehokkaampaan tuottamiseen. Kyse on monituottajamallista, jossa julkisen sektorin lisäksi sote-palveluita voivat tuottaa yksityiset yritykset ja järjestöt. Palveluseteli on vahvasti mukana osana ratkaisuna.

Valta siitä miten palvelut kullakin viidellä sote-alueella tuotetaan jää pitkälti sote-alueiden luottamushenkilöiden ja virkamiesten ratkaistavaksi. Päätetty ratkaisu mahdollistaa joustavan tuottamisen, sekä isoissa, että pienissä yksiköissä. Lähtökohtana on jokaisessa palvelussa tarkoituksenmukaisin toimintatapa. Erittäin harvinaisissa sairauksissa hoito voidaan keskittää valtakunnallisesti. Päivystys toteutetaan alueellisen jaon pohjalta, joka määrittyy myöhemmin.

Ratkaisun tekee historialliseksi se, että siihen ovat sitoutuneet kaikki eduskuntapuolueet. Lakiesitys lähtee nyt lausuntokierrokselle ja tulee syksyllä eduskunnan käsittelyyn. Tavoitteena on, että nykyinen eduskunta ehtii viedä uudistuksen loppuun asti.

Tarkemmin löydät tietoa sote-uudistuksesta täältä.

Uudistuksesta tiiviin infopaketin kalvomuodossa voit käydä lukemassa täältä.

Hauskaa kesän jatkoa toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.