Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Ukrainan tilanne, kiusaamiseen puuttuva kampanja sekä palloilumenestys

Terve!

Tämän viikon viestissä asiaa eduskunnan Ukraina-keskustelusta, ”Kutsu mua” -kampanjasta ja urheilun merkityksestä suomalaisille.

Ukrainan tilanne

Eduskunnan avauskeskustelu tiistaina oli vakavasta aiheesta – Ukrainan tilanteesta ja sen vaikutuksista Suomelle. Täällä viikolla kansainvälisessä politiikassa on tapahtunut todella paljon. Suomi allekirjoitti isäntämaasopimuksen Naton kanssa, jonka sisällöstä kerroin viime viikolla. Ukrainassa on vireillä tulitauko, mutta kukaan ei tiedä kuinka todennäköistä rauhan prosessin käynnistyminen on. Venäjän tukemat separatistit ovat uudelleen vahvistaneet asemiaan. Obaman vierailu Viroon ja turvatakuiden lupaaminen Baltian maille oli yksi viikon kohokohdista.

Eduskunnan Ukraina-keskustelu oli hyvähenkinen. Presidentti Sauli Niinistön toiminta Ukrainan kriisissä sai laajan ja jakamattoman tuen. Pääoppositiopuolueet olivat tyytyväisiä myös hallituksen toimintaan Ukrainan kriisin hoidossa. Ainoa särö tuli laitavasemmistosta, jonka edustajille oli vaikeaa nielaista isäntämaa sopimusta Naton kanssa.

Pääministeri Alexander Stubbin puhe eduskunnassa Ukraina-keskustelussa kuvaa hyvin kansainvälistä tilannetta, Suomen asemaa ja hallituksen toimia asiassa. Puheen löydät kokonaisuudessaan täältä.

Sankari Rädyn toiminta poiki kansalaiskampanjan – lähde mukaan!

Tamperelainen lukiolainen Juha Räty kertoi facebookissa puuttuneensa bussissa kiusaamiseen, koska ei halunnut katsoa tilannetta hiljaa vierestä. Tapaus levisi nopeasti sosiaalisen median kautta eteenpäin ja poiki Suomen Lukiolaisten Liiton kautta #kutsumua -kampanjan, jossa rohkaistaan muita toimimaan Rädyn näyttämän esimerkin tavoin. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on muistuttanut kiusaamiseen puuttumisen tärkeydestä ja lupautunut toimimaan kampanjan suojelijana.

Sastamalan kaupunkin on haastanut luottamushenkilöitä mukaan kampanjaan ja olen itsekin päättänyt osallistua projektiin. Oma kuvani löytynee siis kohtapuolin Sastamalan kampanjakuvien joukosta. Voit käydä katsomassa kuvan myös täältä.

Mukaan kampanjaan voit osallistua seuraavalla tavalla: Ota kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut itsesi on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka tahtoisit muiden itsessäsi näkevän ja muistavan. Vedä sitten viiva ensimmäisen sanan yli – sitä käyttävät jatkossa vain hölmöt. Jaa kuva tunnisteella #kutsumua ja haasta mukaan ne tyypit, joiden tarinan tahtoisit kuulla.

Tarkemmin Rädyn tarinasta voit lukea täältä, tasavallan presidentti Sauli Niinistön kommentin täältä ja tarkemmin #kutsumua -kampanjasta löydät tietoa täältä.

Palloilumenestys luo uskoa tulevaisuuteen

Viikonlopuksi lähden Puolaan lentopalloilun MM-kilpailuihin. Toistaiseksi vain voittoja ottanutta joukkuettamme on kannustamassa jo yli 3000 fania. Tunnelma on erinomainen, kun fanit ja pelaajat ovat juhlineet yhdessä MM-huumassa. Bilbaossa suomalaisia oli koripallon MM-kilpailuissa vieläkin enemmän. Molemmissa MM-kilpailuissa suomalaisfanit ovat suurin faniryhmä isäntämaan jälkeen. Suomalainen huippupalloilu saa siis kansan liikkeelle.

Erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina urheilumenestys tuo positiivisia vaikutuksia koko maahan. Esimerkiksi Espanjalle jalkapallon maailmanmestaruus syvimmän laman aikana toi maahan runsaasti lisää turisteja ja vahvisti vaikeuksissa olleen kansakunnan itsetuntoa. Suomikin juostiin aikoinaan maailmankartalle 1900-luvun alussa ja nyt palloilujoukkueet tekevät omaa maailmanvalloitustaan. MM-joukkueiden lisäksi on syytä mainita Euroopan liigan yltänyt HJK ja KHL:ssä aloittanut Jokerit, jotka tuovat kansainvälisiä huippupelejä Helsinkiin ja vetävät samalla tapahtumiin runsaasti ulkomaalaisia turisteja.

Urheilumenestyksen suurin vaikutus on kuitenkin juniorityöhön. Kun menestyksen myötä uusia Kunnareita, Koposia, Tainioita ja Hagmanneja tulee urheilun piiriin, niin se on mitä parhainta nuorisotyötä. Unohtaa ei sovi myöskään otteluiden merkitystä faneille. Moni Bilbaon ja Katowicen kävijä muistaa vuoden 2014 MM-kisat loppuikänsä. Molemmilla paikkakunnilla muistetaan myös pitkään valtavat suomalaiset fanijoukot, jotka jo itsessään ovat mainos Suomelle.

Pitäkää peukut pystyssä, lentopallossa mennään nyt pitkälle!

Kisajännitystä toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.