Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina talouspakotteet, komissaarivalinnat, Ruotsin vaalit sekä Skotlannin itsenäisyysäänestys

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti keskittyy kansainvälisiin kysymyksiin. Viestin aiheita ovat Ukrainan kriisiin liittyvät uudet pakotteet, tuoreet komissaarivalinnat, sekä edessä olevat Ruotsin vaalit ja Skotlannin itsenäisyysäänestys.

Lisäpakotteilla haetaan rauhaa

Euroopan unioni ja USA ovat päättäneet uusista lisäpakotteista Venäjää kohtaan. Uusien pakotteiden myötä matkustuskieltolistalle tulee uusia henkilöitä, jotka ovat venäläisiä politiikkoja ja oligarkkeja. Rahoituskielto laajennetaan koskemaan merkittäviä venäläisiä yrityksiä Rosneftiä, Transneftiä, Gazprom Neftiä ja Mig-hävittäjiä valmistavaa UAC-yhtiötä.

Suomalaisessa keskustelussa tuntuu välillä siltä, että asian ydin on unohdettu. 2-3 tunnin lentomatkan päässä meistä on käyty sotaa ja tällä hetkellä alueella on hauras tulitauko. Pakotteita asetetaan, jotta voidaan ohjata kehitys kohti rauhaa. Rauhan saavuttaminen on välttämätöntä myös talouden kannalta. On hyvä muistaa, että suomalaisten kauppa Venäjälle alkoi takkuamaan jo Krimin kriisin aikana, koska rupla arvo ja siten venäläisten ostovoima heikkeni nopeasti. Mitä nopeammin kriisi saada ratkaistua ja päästä takaisin rauhan tilaan, niin sitä nopeammin myös talous toimii. Epävarma turvallisuustilanne heijastuu aina negatiivisesti myös talouteen.

Euroopan Unioni asetti pakotteille seuraamisjärjestelmän. Syyskuun lopussa arvioidaan tulitauon kestävyyttä ja rauhan prosessin etenemistä. Tämän arvioinnin perusteella päätetään pakotteiden jatkamisesta tai niiden peruuttamisesta.

Katainen sai merkittävän tehtävän

Ex-pääministeri Jyrki Katainen sai merkittävän varapuheenjohtajan tehtävän komissiossa, joka on pääministerin tapaan koordinointitehtävä. Katainen toimii komission puheenjohtajan valtaoikeuksilla. Kataisen vastuualueella ovat Euroopan kannalta tärkeät työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Juuri nämä alueet ovat kriittisiä myös Suomen kannalta, joten sopivat siten hyvin suomalaisen komissaarin tehtäviin. Kataisen pitkä ura pääministerinä, valtionvarainministerinä ja EPP-puolueen keskeisissä tehtävissä auttoivat häntä tähän korkeaan tehtävään. Kabinettipäälliköksi lähtee Juho Romakkaniemi, joka oli kanssani ehdokkaana Pirkanmaalla eduskuntavaaleissa 2003. Suomalainen Taneli Lahti puolestaan pääsi Latvian komissaarin Valdis Dombrovskisin kabinettipäälliköksi, joten suomalaisilla on hyvät asemat komissiossa.

Ruotsi äänestää sunnuntaina – poliittinen umpikuja mahdollinen

Ruotsissa Fredrik Reinfeldtin hallitusten aikana tehty onnistunutta talouspolitiikkaa. Vuoden 2006 jälkeen työpaikkojen määrä Ruotsissa on kasvanut 300 000 hengellä, mikä on erittäin kova saavutus eurokriisin aikakaudella. Reinfeldtin ”työn linja”, jota Suomessa on markkinoinut Juhana Vartiainen on todellakin purrut. Monet Ruotsissa Reinfeldtin aikana toteutuneet uudistukset löytyvät myös omasta kirjastani.

Hyvä talous ei kuitenkaan näytä takaavaan kolmatta kautta porvarihallitukselle. Sosiaalidemokraattien johtama rintama on ollut kärjessä gallupeissa, mutta tuskin saavuttaa sunnuntaina enemmistöä. Vaarana on, että Jimmie Åkessonin johtama maahanmuuttoa vastustava Ruotsidemokraatit pääsee kuninkaan tekijän paikalle. Tämä asetelma on erittäin hankala, koska Ruotsissa kaikki muut puolueet ovat johdonmukaisesti kieltäytyneet yhteistyöstä Ruotsidemokraattien kanssa. Perinteisesti myös raja-aita porvarien ja sosiaalidemokraattien välillä on ollut suuri ja yhteistyötä pidetään erittäin vaikeana. Vaarana on tulla shakkitermein patti, jossa on vaikea saada aikaan toimintakykyistä hallitusta. Kaikki ratkeaa kuitenkin sunnuntaina, jolloin vaalin tulokset selviävät.

Skotlanti äänestää torstaina – ero rapauttaisi Britannian

Skotlannissa pidetään ensi torstaina kansainvälisesti hyvin harvinainen äänestys, jossa skotit äänestävät irrottautumisesta Iso-Britanniasta. Jos ”Kyllä”-puoli voittaa, niin käynnistyy kymmenen vuoden hallinnollinen remontti, jolla Skotlanti erotetaan Britanniasta. Seuraukset voivat olla arvaamattomat. Jo nyt Skotlannin suurimmat pankit Lloyds ja Royal Bank of Scotland ovat ilmoittaneet siirtävänsä pääkonttoritoimintoja Lontooseen.

Äänestys jakaa skotit jopa perheittäin, joten tulos on erittäin vaikea ennakoida. Aiemmin itsenäistymistä vastustavat johtivat selvästi, mutta tilanne on tasoittunut. Jos Skotlannin itsenäistymishanke etenee, niin se saattaa saada seuraajia muualta Euroopasta. Espanjan Kataloniassa itsenäisyyttä on jo vaadittu jättimielenosoituksin. Kansakuntien hajoaminen pienempiin valtioihin tuskin on kokonaisuuden kannalta järkevää, mutta tämä trendi on tällä hetkellä yllättävän voimakas.

Hyvää viikonloppua!
Arto Satonen

Ps. peukut edelleen pystyyn Suomen lentopallomiehille! Viikonloppuna on vielä kaksi tärkeää peliä, joiden voittaminen tasoittaisi tietä kohti Rion olympialaisia


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.