Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina kotimainen energia, lisätalousarvio ja Nato

Arvoisa lukija!

Tämän viikon viesti käsittelee kotimaisen energian kilpailuaseman parantamista, lisätalousarvion ehdotuksia, sekä Nato-keskustelua.

Turpeen vero alenee, metsähakkeen syöttötariffi vahvistuu – kivihiilen käyttö vähenee

Alexander Stubbin hallitus teki tällä viikolla merkittävän energiapoliittisen linjauksen. Turpeen veroa alennetaan ja samalla metsähakkeen kilpailukykyä parannetaan. Tavoitteena on korvata näillä kotimaisilla energiamuodoilla tuontikivihiiltä. Päätöksellä on myös ympäristöpoliittisia vaikutuksia, koska turve on kivihiiltä ympäristöystävällisempi, kun koko elinkaari huomioidaan. Linjauksen seurauksena odotetaan 1000 työpaikkaa Suomeen. Vaikutukset kohdistuvat erityisesti Pohjois-Suomeen ja Pohjanmaalle, mutta laajemminkin koko maaseudulle.

Neljän puolueen hallitus kykeni linjaamaan kotimaisen energian puolesta nopeasti sen jälkeen, kun Vihreät olivat lähteneet hallituksesta. Turvetuotannon nopea vahvistaminen edellyttää myös lupakäytäntöjen nopeuttamista. Jo keväällä sovittiin, että luontoarvoiltaan vähäisimpien suoalueiden (luontoluokitus 0-2) osalta turvelupia vauhditetaan. Nyt tämä viesti on myös saatava jalkautettua lupaviranomaisille.

Kotimaisen energiatuotannon lisääminen vähentää osaltaan myös riippuvuutta tuontienergiasta. Uusi päätös on siis kaikin puolin perusteltu.

Lisätalousarviossa rahaa maidontuottajille ja kouluille

Eduskunta käsitteli tällä viikolla myös lisätalousarviota, jossa keskeisenä asiana oli maatalouden tilanne. Venäjän vastapakotteista johtuvat maidontuottajien ongelmat huomioitiin lisätalousarviossa 20 miljoonan erityismäärärahana, joka jaetaan maidontuottajille. Valion vienti Venäjälle on ollut 400 miljoonaa euroa, mikä supistuu jyrkästi Venäjän asettaman tuontikiellon seurauksena. Valio ei pysty myymään maitotuotteita mihinkään muualle ulkomaille samaan hintaan, minkä vuoksi pakotteet näkyvät tuottajien maitotilissä. On hyvin tärkeää, että hallitus ja maatalousministeri Petteri Orpo reakoi asiaan välittömästi, jotta maidon tuotannon tulevaisuus turvataan. Neuvottelut ovat käynnissä tuen saannista myös Euroopan unionin suunnalta.

Koulujen ryhmäkoon pienentämiseen annettiin lisäbudjetissa 15 miljoonaa euroa, jotka maksetaan kunnille valtionosuuksien kautta. Tämä raha on kuntien opetustoimelle hyvin tarpeellinen, koska rahoituskehys on muuten hyvin tiukka. Joissakin kunnissa on opettajia lomautettu ja jopa uhkasi tulla jopa virassa olevien opettajien irtisanomisia. Nyt saatu lisäraha tuo apua akuuttiin tilanteeseen ja mahdollistaa hieman lisäväljyyttä tuntikehyksiin kunnissa.

NATO nousi esille ryhmäpuheenjohtajien paneelissa

Eduskuntaryhmien puheenjohtajilla oli politiikan toimittajien paneeli torstaina. Yhtenä asiana esille nousi Suomen Nato-jäsenyys ja tulevan hallitusohjelman kirjaus aiheesta. Kansanäänestykselle oli asiasta laajaa kannatusta mikäli valtiojohto päättää NATO-jäsenyyttä hakea. Oma näkökulmani asiaan oli muistuttaa Obaman puheesta, jossa hän lupasi puolustaa Tallinnaa, Vilnaa ja Riikaa samalla tavalla kuin Lontoota, Pariisia ja Berliiniä. Minusta olisi ihan hyvä, jos Helsinki olisi listalla mukana. Tämän hallituksen aikana Suomi ei kuitenkaan hae NATO-jäsenyyttä ja seuraavan kerran NATO-linjaukset ovat esillä hallitusneuvotteluissa. Uskottavasta omasta puolustuksesta on kaikissa tilanteissa pidettävä kiinni.

Viikonlopputerveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.