Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina luottoluokitus, soidensuojelu ja kalastuslaki

Arvoisa lukija!

Tämän viikon viesti keskittyy luottoluokituksen laskuun ja Anders Borgin raporttiin, sekä soidensuojeluun ja uuteen kalastuslakiin. Kutsun myös kaikki tervetulleeksi synttärikahveilleni ma 20.10. Klo 14 Kahvila Aniittaan Tampereen Kauppahalliin!

Luottoluokituksen lasku on herätyskellon soitto

Suomi putosi viime viikonloppuna korkeimmasta AAA-luottoluokituksesta. Välittömät vaikutukset korkotasoon ovat jääneet pieniksi, mutta kyse on silti vakavasta varoituksesta. Luottoluokituksen lasku kertoo ennen kaikkea heikoista kasvunäkymistä. Nyt onkin välttämätöntä parantaa suomalaisen työn kilpailukykyä, jotta työpaikkojen virta saadaan käännettyä Suomeen päin. Minulla oli viime keskiviikkona Aamulehdessä laaja artikkeli Suomen taloustilanteesta, mikä löytyy täältä.

Ruotsin ex-valtionvarainministeri Anders Borg on lupautunut veloituksetta tekemään Suomen taloudesta raportin. Borgin ansiot talouspolitiikassa ovat kiistattomat, vaikka valta Ruotsissa vaihtuikin. Reinfeldtin ja Borgin aikana Ruotsiin luotiin 340 000 työpaikkaa lisää Euroopan talouskriisistä huolimatta. Työllisyysaste on 6-7 prosenttiyksikköä Suomea korkeammalla, mikä takaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan. Borg tekee raporttinsa yhdessä Juhana Vartiaisen kanssa.

Euroopan parhaaksi valtionvarainministeriksi valitun Anders Borgin mukaantulo on saanut aikaan erikoista keskustelua. Toisaalta on vedottu siihen, että Suomessa on riittävästi omaakin osaamista. Totta onkin, että selvityksiä, tutkimuksia ja ideoita kyllä on, mutta ulkopuolinen kokonaisnäkemys on silti tarpeen. Asian voisi kysyäkin niinpäin, että missä on sellainen valmentaja, joka ei ottaisi Euroopan parasta pelaajaa joukkueeseensa? Kovinta kritiikkiä Borgin tulosta ovat antaneet ne vasemman laidan kulkijat, jotka todennäköisesti pelkäävät Borgin esittävän juuri niitä asioita, joita he ovat vuosia vastustaneet. Ehkäpä juuri siksi Ruotsin onkin meitä paremmassa tilassa!

Vapaaehtoisuus on oikea lähtökohta soidensuojeluun

Uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen palautti vapaaehtoisuuden soidensuojelun lähtökohdaksi. Itse asiassa Grahn-Laasonen toimii vain siten, kuin hallituksessa on yhteisesti sovittu. Ville Niinistön aikana vapaaehtoisuudelle ei annettu yhtä suurta painoa, vaan soidensuojelua aiottiin viedä eteenpäin pakkolunastuksen voimalla.

Pakko on huonosti suomalaiseen mentaliteettiin soveltuva asia. Vieläkin huonommin se sopii maanomistajille, joilla NATURAn toteuttaminen on vielä tuoreessa muistissa. 30 prosenttia suojeluun vietävistä suoalueista on valtion omistuksessa, joten ne voidaan toteuttaa. Yksityisomistuksessakin olevat alueet eivät ole taloudellisesti merkittäviä, joten todennäköisesti maanomistajat ovat valmiita luopumaan niistä neuvotteluteitse kohtuullista korvausta vastaan.

Kalastuslaki meni eteenpäin

Seitsemän vuotta valmistelut kalastuslaki meni eilen läpi valtioneuvostosta ministeri Petteri Orpon johdolla. Kalastuslain ja lohistrategian päivittäminen on hyvin tärkeää koko toimialan kannalta ja siksi se oli tärkeää saada eteenpäin. Tärkeimmät kohdat ovat tässä alempana. Mediassa eniten esille nousi kalastusmaksun jakautuminen valtionvarainministeri Rinteen aktivoitumisen johdosta. Tämä on vain lillukanvarsi itse asiassa. Nyt siis eläkeläiset vapautettiin ja samalla muiden maksuja nostettiin. Tämän oikeudenmukaisuudesta ja asian tärkeydestä voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä. Yksi näkemys on luettavissa tämän päivän Lapin Kansasta, jonka pääkirjoitus on otsikoitu: ”Vaalitäky haisee mädälle kalalle”.

Alla lohistrategian tavoitteet sekä uuden kalastuslain keskeisimmät tavoitteet ja muutokset.

Lohistrategian tavoitteet:

Elinvoimaisten lohi- ja meritaimenkantojen ylläpito ja vahvistaminen
Lohi- ja meritaimenkantojen hyödyntäminen kestävästi erityyppisessä kalastuksessa
tarjota hyvät edellytykset ammattikalastukselle, vapaa-ajankalastukselle ja kalastusmatkailulle.
Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää useiden erityyppisten toimenpiteiden käyttöä
kalastuksen järjestäminen kestävästi ja pitkäjänteisesti
kantojen hoitoon ja kalastukseen liittyvän kansainvälisen yhteistyön ja tutkimuksen ohjaaminen ja linjaaminen
riittävä valvonta, tarvittaessa myös rangaistukset.
Lohistrategia liittyy kiinteästi myös kansallisen kalatiestrategian toteutukseen
Strategioiden seuranta suunniteltu tehtäväksi yhdessä
Uuden kalastuslain keskeiset muutokset:

Tietoon perustuva suunnittelu- ja säätelyjärjestelmä
Kalastuksen säätelystä keskeisin kalakantojen hoitokeino
Monipuoliset mahdollisuudet säädellä kalastusta (esim. rasvaeväleikkaus)
Lain avulla helpotetaan kaupallisten kalastajien kalastuslupien saamista (ELY:n lupa)
Kalastuksenhoitomaksu ja viehekalastusmaksu yhdistetään yhdeksi maksuksi (kalastonhoitomaksu). Maksuvelvollisuus 18-64-vuotiailla.
Silakkalitkalla kalastus maksuttomaksi yleiskalastusoikeudeksi
Vapaa-ajankalastaja saa kalastaa korkeintaan 8 verkolla (240 m) (Poikkeus: Saamelaisten kotiseutualueella ei rajoitusta)
Viikonlopputerveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.