Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Sailaksen lääkkeet talouspolitiikkaan sekä maatalouden tuet

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla huomio kiinnittyi äänestykseen sukupuolineutraalista avioliitosta. Äänestys oli melko tiukka, mutta äänin 105-92 kansalaisaloitteen mukainen vastalause voitti lakivaliokunnan mietinnön. Seuraavaksi asia menee suureen valiokuntaan, kuten kaikki ne lakiesitykset menevät, joissa valiokunnan mietintö on hävinnyt isossa salissa. Poliittisesti asia on kuitenkin nyt ratkaistu ja sukupuolineutraaliavioliitto etenee.

Minä äänestin lakivaliokunnan mietinnön puolesta eli olin siis nykyisen lain kannalla. Näin ilmoitin jo vaalien alla kaikissa vaalikonekyselyissä ja olen johdonmukaisesti pitänyt kantani. Kiitän kaikista saamistani viesteistä puolesta ja vastaan. Tämä on selvästi ollut asia, joka on saanut monen kansalaisen pohtimaan omaa kantaansa asiaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä jokainen teki päätöksensä itsenäisesti. Tämä, jos mikä on omantunnon kysymys ja siinä pitää kaikkien henkilökohtaista harkintaa kunnioittaa.

Sailas antoi Ylöjärvellä suuntaviivat eteenpäin

Ylöjärven yrittäjien 50-vuotisjuhlissa viime lauantaina kuultiin merkittävä talouspoliittinen puheenvuoro, kun ex-valtiosihteeri Raimo Sailas kävi läpi maailman ja Suomen taloutta ja kertoi oman näkemyksensä siitä mitä pitäisi tehdä. Sailaksen näkemykset ovat hyvin lähellä omiani ja siksi lainaan niitä tässä viestissä.

Sailaksen lääkkeet:

1. Työeläkemaksujen tilapäinen alentaminen

– Otetaan käyttöön EMU-puskurit ja alennetaan sekä työntekijän, että työnantajan eläkemaksuja määräajaksi. Antaa välittömän piristysruiskeen talouteen lisäämällä ostovoimaa ja alentamalla työllistämisen kustannuksia. Eläkevaroihin toki jää maksuja kertymättä, mutta kun kyse on määräaikaisesta ratkaisusta, niin eläkejärjestelmämme kestää sen.

2. Viikko/ Vuosityöajan pidentäminen

– Tehdään siis enemmän töitä vuodessa nykyisellä palkalla. Tämä on alunperin oma ehdotukseni. Mahdollistaa myös inflaation suuruiset palkankorotukset, jolloin kenenkään ostovoima ei pienene ja tukee siten työllisyyttä palvelualoilla.

3. Pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten johdonmukainen parantaminen

– Tätä on Sailaksen mukaankin jo aloitettu. Mainitsin edellisessä viestissä maksuperusteisen arvonlisäveron ja maksuaikojen rajoittamisen. TEM on esittänyt myös koeajan pidentämistä. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Kärjeksi pitää ottaa ”Think small first” -ajattelu, jossa Itävallan tapaan elinkeinopolitiikkaa, verotusta ja työmarkkinoita kehitetään pienten ja keskisuurten yritysten näkökulmasta, koska käytännössä kaikki yksityisen sektorin uudet työpaikat syntyvät niihin.

Maatalousministeri laittoi tukien maksuajan kuntoon

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo vieraili Seinäjoella maaseutuvirastossa ja laittoi tukimaksuasiat kerralla kuntoon. Ministeriä virastoon saatteli laaja viljelijäjoukko ja Keskusta jo uhkaili ministerin luottamuksen mittaamisella. Orpo hoiti asian esimerkillisesti kuntoon ja koko Keskustan operaatio meni suutariksi. Viljelijöille tärkeiden tukien maksatuksia aiennettiin. Näin pitääkin tehdä, koska tuet ovat osa viljelijöiden palkkaa.

EU:n maitotuen osalta neuvottelut Brysselissä jatkuvat edelleen. Valtiosihteeri Risto Artjoki ja tilastokeskuksen edustajia oli tällä viikolla kertomassa tilastojen avulla suomalaisten maidontuottajien tulomenetyksistä ja siten oikeutuksesta EU-tukeen. Asiaan odotetaan vielä lopullista ratkaisua.

Ps. Huomenna olen tavattavissa:

10-11.30 HAMK:n campuksen Joulumessuilla Valkeakoskella
13-14 Pirkanmaan kokoomuksen ehdokkaiden tapahtumassa Koskikeskuksen Linkosuolla
15-16.30 Sastamalan yrittäjien joulunavauksessa Kokoomus-glögeillä

Tervetuloa tilaisuuksiin ja hyvää viikonloppua!
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.