Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Suomen Pankin talouskatsaus sekä sakon muuntorangaistuksen palauttaminen

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti keskittyy Suomen Pankin uuteen talousennustukseen ja ennen kaikkea Suomen Pankin ehdotuksiin Suomen talouden kohentamiseksi. Talouskatsausta ennen kuitenkin hyvät uutiset: Sakon muuntorangaistus palautetaan! Tämä on tärkeä lakiuudistus, koska se palauttaa maksukyvyttömät taparikolliset vastuuseen!

Toistuva näpistäminen johtaa linnatuomioon

Sakon muuntorangaistuksen poistaminen on johtanut siihen, että maksukyvyttömät ”juoksukaljan” hakijat tai polttoainevarkaat ovat selvinneet rikoksistaan käytännössä ilman rangaistusta. Tämän seurauksena myymälävarkaudet ovat kasvaneet tuntuvasti. Samalla on myös annettu väärä moraalinen viesti. Lain muutoksen tarkoituksena oli aikoinaan vähentää vankeinhoitokuluja, mutta ongelma siirtyi toisaalle. Nyt otetaan viisas askel takaisin ja kolmannesta sakosta alkaen edessä on linnatuomio.

Suomen Pankin ennusteet synkkiä – isoja uudistuksia tarvitaan

Suomen tärkein talousennustaja Suomen Pankki julkisti torstaina talousennusteensa vuosille 2015 ja 2016. Suomen Pankki laski aiempia ennusteitaan. Nyt ensi vuodelle ennakoidaan -0,1 prosenttia bruttokansantuotteeseen ja 1 prosentin lisäystä vuodelle 2016.

Työllisyysasteen ennakoidaan olevan 8,5 prosenttia molempina vuosina ja työllisyysaste pysyy 68 prosentin korvilla. Inflaation ennakoidaan nousevan prosentin verran sekä 2015, että 2016. Deflaatio siis sentään vältetään. Viennin kasvuksi ennakoidaan prosenttia vuodelle 2015 ja kolmea vuodelle 2016. Kun myös tuonti kasvaa, niin vaihtotase saattaa jopa painua miinukselle.

Julkinen velka nousee 22 miljardia ennusteen mukaan vuoden 2014-16 aikana, vaikka jo sovitut säästöt valtion menotalouteen tehtäisiin.

Näiden lukujen yhteenveto on se, että edessä on monta laihaa vuotta, jos talouskasvuun ei saada potkua. Se puolestaan edellyttää viennin kasvua ja suomalaisen työn kilpailukyvyn kohentumista. Toki jo tähän mennessä on tehty maltillinen tupo, yhteisöveron alennus, eläkeratkaisu ja 6,5 miljardin valtiontalouden sopeutus. Monessa tilanteessa nämä lääkkeet olisivat riittäviä, mutta tässä rakenteellisessa kriisissä ne eivät ole. Nokian, metsäteollisuuden ja metallin kehitys on johtanut siihen, että Suomessa investoidaan vähemmän, tehdään työtä aiempaa vähemmän ja teollisuudessa ylipäätään on pääomia sitoutuneena aiempaa vähemmän.

Poikkeukselliset ajat edellyttävät poikkeuksellisia toimia. Suomen Pankin ennusteessaan viittaamista lääkkeistä merkittävimpiä mielestäni ovat:

1. Maltillinen, vientisektorin ehdoilla tehty palkkaratkaisu, joka sallii yrityskohtaiset järjestelyt
2. Kilpailun esteiden purkaminen yksityisissä palveluissa
3. Asuntotuotannon lisääminen helpottamaan työvoiman liikkumista
4. Työn tarjonnan ja kannustavuuden lisääminen ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastamalla
5. Hyvinvointiyhteiskunnan tason mitoittaminen käytettävissä oleviin resursseihin

On erittäin hyvä asia, että Suomen Pankki neutraalina tahona tuo vahvasti omaa tutkimustietoaan julkisuuteen ja luo siten osaltaan pohjaa talouspolitiikan uudistamiseen, mikä on välttämätöntä hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Tiivistelmän Suomen Pankin tiedotteesta kuvaajineen pääset lukemaan täältä ja koko 88-sivuiseen katsauksen täältä.

Huomenna la 13.12. olen Harri Jaskarin kanssa Koskikeskuksessa Linkosuolla klo 12-13 . Tervetuloa jatkamaan keskustelua siellä!

Hyvää Joulunalusaikaa toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.