Pe 16.1.: Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina päivähoito-oikeus, talouseväät ja vaalikampanjan avaaminen

Arvoisa lukija!

Tässä vuoden ensimmäinen viikkoviesti. Takana on hurja viikko. Pariisin tapahtumat ovat pysäyttäneet myös täällä Suomessa. Ainoa keino vastata kestävällä tavalla terrorismin uhkaan on puolustaa avointa, demokraattista yhteiskuntaa ja sananvapautta. Miljoonat ihmiset ympäri Eurooppaa ovat marssilla ja somessa olleet aktiivisesti liikkeellä näiden arvojen puolesta. Asia on koskettanut myös Suomessa. Pääministeri edusti Suomea Pariisin mielenosoituksessa ja Suomi osallistuu kurdiviranomaisia kouluttamalla Isiksen vastaiseen taisteluun. Erittäin tärkeää on onnistua koko Euroopassa maahanmuuttajanuorten integroimisessa yhteiskuntaan, jotta ääriainekset eivät saa elintilaa. Suomessa tätä työtä tehdään päiväkodeissa, kouluissa, urheiluseuroissa ja monissa harrastejärjestöissä. Tälle tärkeälle työlle on annettava tukemme.

Sastamalassa viikko on ollut hieno. Maanantaina käynnistyi uudelleen ammustuotanto Patrian alueella, nyt Nammon toimesta. On erittäin tärkeää, että kotimaiseen puolustusteollisuutemme satsataan ja huoltovarmuudesta huolehditaan. Samalla 13 entistä Patrialaista pääsi töihin uudelle isännälle. Tästä päätöksestä ollaan laajalti iloisia myös eduskunnassa, koska tätä ratkaisua on lobattu pitkään. Iloinen ja maakunnallisesta tärkeä uutinen oli myös se, että Ellivuoren toiminta jatkuu paikallisin voimin. Uusi vuorihotelli takaa jatkuvuuden Sastamalan matkailulle ja tapahtumille.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus taas tapetilla

Viime keväänä rakennepoliittisina ohjelmassa hallitus sopi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta. Lakiesitys ei ole vielä tullut eduskuntaan, vaan on vielä ministerivaliokunnassa. Viime hetkillä asia on taas noussut parrasvaloihin. On hyvä muistaa mistä asiassa on kyse.

Suomalainen päivähoito on alun perin kehitetty mahdollistamaan perheen äitien osallistuminen työelämään aikakautena, jolloin perheissä usein vain mies kävi töissä. Päivähoito on mahdollistanut molempien vanhempien työssäkäynnin ja se on sen ensisijainen tehtävä. Kyse ei siis ole ollut siitä, että lapsella olisi oikeus päivähoitoon, jos jompikumpi vanhemmista on pysyvästi kotona.

Nyt lähdetään siitä, että oikeus puolipäivätoimiseen päivähoitoon olisi kaikilla lapsilla, koska se edistää lapsen kehittymistä. Sen sijaan kokopäiväoikeutta ollaan rajaamassa niiltä lapsilta, joiden vanhemmilla on mahdollisuus hoitaa lastaan kotona. Sosiaalisin perustein voi saada oikeuden myös kokopäivähoitoon, mutta se myönnetään vain poikkeustapauksissa.

Päivähoito-oikeudesta on keskustelu jo vuosia ja suuri osa suomalaisista on perinteisesti kannattanut päivähoito-oikeuden rajaamista talouksiin, joiden molemmat vanhemmat ovat töissä. Myös suuri osa varhaiskasvatusalan työntekijöistä kannattaa rajoituksia. Kyse on viime kädessä yhteisten verovarojen priorisoimisesta.

Talouseväät Lännen Median lehdissä

Lännen Median lehdissä oli tällä viikolla haastatteluni työllisyystilanteesta. Sen haastattelun ydin oli se, että nykyisellä työllisyysasteella emme kykene rahoittamaan hyvinvointipalveluita. Nykyisen 68 prosentin sijasta tavoitteeksi on asetettava 75 prosentin työllisyysaste. Se edellyttää suomalaisen työn kilpailukyvyn parantamista. Minun lääkkeenä siihen ovat:

 • lisätään paikallista sopimista
 • hyödynnetään työaikapankkia
 • työeläkemaksujen tilapäinen alentaminen
 • ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen
 • koeajan pidentäminen
 • pitkäaikaistyöttömän / nuoren palkkaaminen määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erillisperustetta määräaikaisuudesta
 • Tervetuloa mukaan vaalikampanjaan, tervetuloa kahville lauantaina!

  Huomenna la 17.1. olen tavattavissa klo 10-12 Pirkkalan Sarankulman Citymarketilla yhdessä Jan Vapaavuoren ja Alexander Stubbin kanssa (Alex on paikalla klo 10.40-11). Sen jälkeen jatkan klo 13 puoluevaltuuston vaalikokoukseen.

  Varsinainen vaalikampanjani avaustilaisuus järjestetään pe 30.1. Technopoliksen tiloissa osoitteessa Kalevantie 2, Tampere. Tervetuloa mukaan starttaamaan vaalikampanjaani! Toivoisin ilmoittautumista saapumisestasi etukäteen vastaamalla minulle tai laittamalla sähköpostia kampanjapäällikölleni Kimmo Suoniemelle osoitteeseen kimmosuo@gmail.com. Ilmoitathan samalla myös mahdollisesta erityisruokavaliosta. Kampanja-avauksen kutsu on tässä liitteenä.

  Hyvää Viikonloppua,
  Arto Satonen


  Arto Satonen
  arto.satonen@eduskunta.fi
  050-5113110


  Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
  Arto Ahvensalmi
  (Arto Satosen avustaja)
  arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
  09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.