Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina – arvonlisäveron alaraja, EKP:n elvytyspaketti sekä työttömyysturvan uudistaminen

Arvoisa lukija!

Tämän viikon viesti käsittelee alv:n alarajan korottamista, EKP:n elvytyspakettia ja asiantuntijaryhmän esitystä työttömyysturvajärjestelmän radikaaliksi uudistamiseksi, johon liittyen viestin lopussa kysyn sinun mielipidettäsi. Ensi perjantaina 30.1. Klo 18 on kampanja-avaukseni Technopolikseen Yliopistonrinteelle Tampereelle, jossa mukana mm. liikenneministeri Paula Risikko. Mukaan tilaisuuteen voit ilmoittautua lähettämällä postia osoitteeseen kimmosuo@gmail.com.

ALV:n alaraja nousee ja huojennusalueen laajeneminen vireillä

Yksinyrittäjille tärkeä ALV:n alaraja on nousemassa vielä tällä vaalikaudella 8 500 eurosta 10 000 euroon lisäbudjetin yhteydessä. Asia oli esillä eduskunnan kyselytunnilla. Tärkeää on myös laajentaa huojennusta. Näiden uudistusten tarkoituksena on parantaa yksinyrittäjien työn kannattavuutta. Yksinyrittäminen on merkittävä ja kovassa kasvussa oleva keino elättää itse itsensä. Sen tekeminen helpommaksi on yksi lääke työllisyyteen. ALV:n alarajan nosto on ollut useasti jo esillä yhtenä keinona edistää työllisyyttä. Suomen Yrittäjät ja Kokoomus ovat pitäneet tätä asiaa esillä jo pitkään. Onneksi se nyt saa tukea koko hallitukselta.

EKP:ltä elvytyspaketti: 60 miljardia euroa kuukaudessa – Suomelle vauhtia vientiin

Euroopan keskuspankki aloittaa määrällisen elvytyksen. Valtioiden velkakirjaostot alkavat maaliskuussa ja jatkuvat kunnes inflaatiokehitys on vakaa ja linjassa EKP:n noin kahden prosentin inflaatiotavoitteen kanssa.

EKP ostaa velkakirjoja 60 miljardilla eurolla kuukaudessa. Luku pitää sisällään jo käynnissä olevat vakuudelliset velkakirjat ja ABS-lainat. Ostojen on suunniteltu jatkuvan syyskuuhun 2016, tai tarvittaessa pidempään.

Draghi totesi, että olisi iso virhe, jos maat ajattelisivat, että näitä elvytysrahoja voisi käyttää valtioiden finanssipolitiikan välineinä.

Syyskuuhun 2016 mennessä keskuspankin tase kasvaisi 1 140 miljardilla eurolla noin 3,2 biljoonaan euroon eli keskuspankin kaikkien aikojen ennätykseen.

Näiden lisäksi jo julkistetut TLTRO-lainat pönkittävät EKP:n tasetta kymmenillä tai sadoilla miljardeilla euroilla. Riskeistä 20 prosenttia on yhteisvastuullista ja 80 prosenttia maakohtaista. Saksa on aiemmin vastustanut jyrkästi yhteisvastuuta.

EKP:n torstainen paketti vaikuttaa täyttäneen markkinoiden odotukset suurelta osin. Pörssikurssit ovat nousussa ja euron kurssi laskussa. EKP:n tase kasvanee vähintään sen verran kuin markkinoilla on toivottukin.

Joulukuussa euroalueella inflaatioluvut painuivat miinukselle. EKP:ltä on odotettu voimakkaita toimia deflaatiouhan poistamiseksi.

Odotukset ennen torstain kokousta olivat korkealla määrällisen elvytyksen aloittamiseksi, koska Draghi on vihjannut siitä jo viime kesästä alkaen.

Ison luokan velkakirjaostoja ovat jo vuosia aiemmin toteuttaneet sekä Yhdysvallat, Japani että esimerkiksi Englanti.

Setelirahoitus laskee euron arvoa ja kiihdyttää inflaatiota. Tavoitteena on päästä eroon deflaatiosta. Suomelle euron arvon aleneminen ja EU-alueen elvytys tuo lisää liiketoimintamahdollisuuksia. Yli puolet Suomen viennistä menee EU-alueelle, joten EU alueen talouskasvu toisi vauhtia myös Suomeen vientiin. Toki samalla on huolehdittava omasta kilpailukyvystä.

Asiantuntijaryhmältä avaus työttömyysturvan muuttamiseen – mitä mieltä sinä olet?

Tämän päivän mielenkiintoisin uusi avaus oli asiantuntijaryhmän esitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottaminen kaikille palkansaajille yhtäläisin ehdoin riippumatta työttömyyskassan jäsenyydestä. Esityksen takana on työryhmä, jossa ovat olleet mukana Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, kansanedustaja Elina Lepomäki, Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti, kansanedustaja Osmo Soininvaara ja VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen.

Ansioturva maksetaan nykyisin 95-prosenttisesti valtion budjetista ja lakisääteisistä työttömyysvakuutusmaksuista. Reformi nostaisi maksuosuuden sataan ja siirtäisi etuuden hallinnoinnin suoraan työttömyyskassoilta julkisen vallan alle. Korotettu päiväraha ulotettaisiin koskemaan kaikkia työttömiä 100 päivän ajalta. Jotta reformi olisi kustannusneutraali julkistaloudelle, niin enimmäiskesto lyhenisi 400-500 päivästä 250 päivään. Reformin tekijät tavoittelevat uudistuksellaan korkeampaa työllisyysastetta, pienempää kestävyysvajetta ja kansalaisten yhdenvertaisuutta lain edessä.

Tämän linkin kautta pääset tutustumaan tarkemmin ehdotukseen sekä sen tekijöiden kommentteihin.

Kyse olisi todella merkittävästä uudistuksesta, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää? Kannatatko työttömyysturvan maksamisen siirtoa kassalta valtiolle, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista työttömyyden keston mukaan ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämistä?

Viikonlopputerveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.