Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina EVA:n raportti työperäisestä maahanmuutosta sekä vaalikampanjan käynnistyminen

Arvoisa lukija,

Tässä viestissä asiaa EVA:n tuoreesta tutkimuksesta koskien Suomen väestökehitystä, työllisten määrää ja ulkomaalaisen työvoiman tarvetta. Olin julkistamistilaisuudessa kommentoimassa tutkimustuloksia ja niitä tässä viestissä.

Lopuksi vielä muistutus ja kutsu tämän illan kampanja-avaukseen Technopolikseen Yliopistonrinteelle Tampereelle klo 18, johon voi tulla vielä jälki-ilmoittautuneena. Tervetuloa!

Vaalikampanjat ja vaalityö ovat vasta alullaan. Gallupit kertovat siitä missä tällä nyt mennään, mutta ratkaiseva gallup annetaan 19.4. Sitä ennen kaikkien puolueiden ja ehdokkaiden olisi hyvä kertoa miten ne aikovat Suomen saada liikkeelle ja talouden kasvuun.

Kiitokset kaikille viime viikon kysymykseen vastanneille. Vastauksia tuli paljon ja valtaosa oli työttömyysturvan uudistamisen vuoksi asiantuntijatyöryhmän esitysten kannalla, mutta hyviä pointteja tulo toiseenkin suuntaan.

EVA esittää lisää työperäistä maahanmuuttoa – huoltosuhde haasteena

EVA:n tutkimus: Tulevaisuuden tekijät – Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa on mielenkiintoista luettavaa. Linkki koko tutkimukseen on tämän viestin lopussa.

Väestötilastot Suomesta vuodesta 1987 vuoteen 2013 ovat todella mielenkiintoisia. Tämän reilun neljännesvuosisadan aikana Suomen väestö on kasvanut 512 000 hengellä, mutta työssä oleva väestö on lisääntynyt vain hieman reilu 2 000 henkeä. Työllisten määrä on siis pysynyt 2,3 miljoonan tasolla, mutta työttömien ja työvoiman ulkopuolella olevien määrä on noussut puolella miljoonalla. Vaikutukset huoltotaseeseen ovat siten hurjat.

Työperäinen maahanmuutto nuorentaa väestöä, koska maahanmuuttajat ovat keskimäärin kantaväestöä nuorempia. Ulkomaalaisten työllisyysaste on 50 prosenttia, mutta kansallisuuksien välillä on isoja eroja. Esimerkiksi virolaiset ja muista EU-maista tulleet työllistyvät yhtä suurella prosentilla kuin kantaväestökin.

Tarvitaanko sitten ulkomaista työvoimaa lisää? EVA:n mukaan kyllä, koska he arvioivat, että suomalaisista työttömistä 31 prosenttia on vaikeasti työllistettäviä ja nuoret ikäluokat ovat eläkkeelle jääviä pienempiä. Opiskelijoita on jo nyt runsaasti työelämässä. EVA:n mukaan Suomi tarvitsee 34 000 nettomaahanmuuttajaa lisää vuosittain, jotta työvoiman tarjonta pysyy nykyisellään. Tällä hetkellä nettomuutto Suomeen on 18000 henkeä vuosittain.

Maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä on Suomessa tällä hetkellä 112 000 ja lisäksi kymmeniä tuhansia keikkatyöntekijöitä. Maahanmuuttajia työskentelee hyvin monilla aloilla, mutta erityisesti kiinteistöjen hoidossa, ravintola-alalla, talonrakentamisessa, koulutuksessa, vähittäiskaupassa, maa- ja puutarhatalouden töissä, sekä terveyspalveluissa.

Suomi tarvitsee lisää työllisiä, jotta hyvinvointi voidaan rahoittaa. Pääosin se asia on ratkaistava löytämällä lisää työpaikkoja työttömille suomalaisille. Työperäinen maahanmuutto on kuitenkin hyvä täydentävä keino, jota voidaan edistää luopumalla tarveharkinnasta. EVA:n raportti on todella mielenkiintoista luettavaa ja se kannattaa klikata käyttöön tästä.

Vaalikampanja käynnistyy – tervetuloa mukaan

Kampanja-avaukseni järjestetään siis tänään 30.1. klo 18 Technopoliksen tiloissa osoitteessa Kalevantie 2, Tampere. Tervetuloa mukaan!

Ensi viikon tiistaina 3.2. klo 17 keskustelen suurlähettiläs Marjatta Rasin kanssa Suomen talouden ja turvallisuuden tulevaisuudesta eduskunnan Kansalaisinfon tiloissa.

Vaalitapahtumistani saat ajankohtaista tietoa viikkoviesteistäni, mutta halukkaat voivat ilmoittaa sähköpostiosoitteensa myös vaalipäällikölleni Kimmo Suoniemelle, joka lähettää myös säännöllisesti ajankohtaisia kampanjatiedotteita nyt vaalien alla.

Viikonlopputerveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.