Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina työllisyysasteen nosto ja konsensuspolitiikka

Arvoisa lukija!

Täällä viikolla eduskunnassa on käyty Kreikka-keskustelua. Sitä on tullut joka tuutista jo niin paljon, että keskityn tässä viestissä muihin asioihin. Siunatuksi lopuksi tänään äänestyksessä hallitus sai kuitenkin jatkoajan 97-81, Vihreiden äänestäessä tyhjää. Ironista oli, että Syrizan politiikkaa tukeva Vasemmistoliitto äänesti ratkaisevassa äänestyksessä Perussuomalaisten vastalauseen puolesta. Tärkeää olisi, että Kreikka nousisi jaloilleen, mutta se ei voi tapahtua meidän rahoilla. Maan sisäiset asiat on saatava kuntoon: korruptio kuriin, veronmaksu laajemmaksi ja kilpailukykyä ylöspäin.

Kokoomus julkaisi tänään omat vaalitavoitteensa, jotka ovat tässä liitteenä. Olen ollut mukana valmistelemassa erityisesti talouteen ja työllisyyteen liittyvää osuutta ja siksi tässä kaksi mielestäni keskeistä linjausta:

Työllisyysaste 75 prosenttiin

Suomen työllisyysaste on 67,4 % eli karkeasti ottaen kaksi kolmesta työikäisestä ja työkykyisestä suomalaisesta on töissä. Kokoomuksen tavoite on vaalikauden aikana nostaa tätä siten, että töissä olisi kolme neljästä. Ruotsi on lähes tällä tasolla ja sen takia niiden julkinen talous on tasapainossa. Yksi prosenttiyksikkö tarkoittaa 1,5 miljardia julkiseen talouteen. Vaikutus on näin suuri, koska työttömän pääsy töihin vähentää sosiaalitukia ja lisää verokertymää.

Tämä tavoite on mahdollista saavuttaa suomalaisen työn kilpailukykyä parantamalla, työnteon kannattavuutta lisäämällä ja työllistämiskynnystä alentamalla. Lyhytaikaisenkin työn vastaanottamisesta on tehtävä kannattavaa. Tärkeää on myös helpottaa yksinyrittäjien asemaa, koska sekin auttaa jo paljon, kun moni työllistää itsensä.

Konsensukselle koeaika – hallitukselle viimeinen sana

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on sopiminen. Monia asioita on saatu aikaan (esim. eläkeratkaisu ja maltillinen palkkaratkaisu) kolmikantaisesti. Monia on myös jäänyt toteutumatta, kun joku kolmikannan osapuoli on ne tyrmännyt (esim. koeajan pidentäminen ja uudet säännöt nollatyösopimukseen), kun joku kolmikannan osapuoli on niitä vastustanut.

Viime kädessä eduskunnalla ja hallituksella on vastuu maan asioiden hoidosta. Sitä vastuuta ei voi ulkoistaa kolmikannalle. Siksi konsensuksella tulee olla tulosvastuu. Jos asioista voidaan sopia, niin se on aina paras ratkaisu. Jos ei voida sopia, niin hallituksen on tehtävä välttämättömät ratkaisut ilman kolmikantaa. Jos siis työmarkkinoita ja sosiaaliturvaa on uudistettava työllisyyden nostamiseksi ja riittäviä ratkaisuja ei synny kolmikantaisesti, niin hallituksen on tehtävä ne itse. Pitkäaikaistyöttömyys on jo hälyttävällä tasolla, eikä sinne voi antaa enää valua enempää väkeä. Työpaikkojen virta on siis saatava kääntymään Suomeen päin.

Kokoomuksen esitys strategiseksi hallitusohjelmaksi löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lauantaina Porissa, maanantaina Tampereella ja Ylöjärvellä

Huomenna on Kokoomuksen puheenjohtajapäivässä Porissa, jossa yhdessä kenttäväen kanssa käydään läpi puolueen tavoitteita ja vaalistrategiaa. Ensi maanantaina olen kolmessa yleisöpaneelissa:

Klo 13 Kansalliset seniorit, Metso, Tampere
Klo 17 Tredean paneeli Kansainvälisyydestä potkua Pirkanmaalle, Työväen museo Werstaan auditorio
Klo 19 Artojen maaseutu, maa- ja metsätaloustilaisuudessa yhdessä Keskustan Arto Pirttilahden kanssa Ylöjärven Deliwayssa

Tervetuloa!

Viikonlopputerveisin,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.