Lisätalousarviossa tärkeitä uudistuksia yrittäjille

Eduskunta sai viime viikolla Stubbin hallituksen viimeisen lisätalousarvioesityksen. Esityksessä on kaksi tärkeää uudistusta yrittäjille. Hallitus esittää ALV:n alarajan nostoa ja huojennuksen ylärajan nostoa, sekä sukupolvenvaihdosten helpottamista.

Arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nosto 8 500 eurosta 10 000 euroon ja huojennusalueen ylärajan nosto 22 500 eurosta 30 000 euroon tulevat voimaan vuoden 2016 alusta lukien. Tämä uudistus on tärkeä asia yksinyrittäjille, joita Suomessa on jo lähes 170 000 ja määrä on kasvussa. Yksinyrittäminen on yhä useammalle realistinen tapa työllistää itsensä ja elättää perheensä. Tämän vaihtoehdon tekeminen nykyistä kannattavammaksi on yksi hyvä keino edistää työllisyyttä. Uudistuksia tarvitaan myös siihen miten sosiaaliturvamme tukee niitä ihmisiä, jotka välillä ovat palkkatyössä, välillä työttömänä ja välillä yrittäjänä.

Lisäksi hallitus esittää yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoshuojennuksen maksuajan pidentämistä viidestä seitsemään vuoteen. Ajan pidentäminen siis helpottaa sukupolvenvaihdosten toteuttamista. Tämä on välttämätöntä, koska viime aikoina suomalaisia yrityksiä on jopa ulosliputettu muihin maihin, kun sukupolvenvaihdoksessa aiheutuvat verot ovat olleet liian kovia suhteessa yrityksen osinkojenmaksukykyyn. Viimeksi esillä on ollut Onnisen perheyrityksen siirtyminen Portugaliin.

Sukupolvenvaihdoksiin liittyvän perintöveron maksuajan pidentämisen kahdella vuodella helpottaa sukupolvenvaihdoksesta aiheutuvan verokustannuksen rahoittamista. Se vähentää vaaraa siihen, että yrityksestä jouduttaisiin veron maksun rahoittamiseksi nostamaan yritystoiminnassa tarvittavia varoja.

Arvioiden mukaan jopa yli 60 000 yritystä odottaa lähivuosina sukupolvenvaihdos. Yrityksen siirtymisessä nuoremmalle polvelle on valtava potentiaali. Uudella polvella on usein kasvunälkää, halua investoida ja esimerkiksi paremmat kansainväliset valmiudet. Onnistunut sukupolvenvaihdos turvaa myös työntekijöille jatkuvuuden. Yhteiskunnallinen intressi sukupolvenvaihdosten edistämiseen on siten erittäin suuri. Ensimmäinen merkittävä askel tässä asiassa otettiin siis nyt.

 

Comments are closed.