Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina VM:n virkamiesraportti talouspolitiikasta sekä Nato

Hyvä lukija!

Tämän viikon poliittista keskustelua ovat hallinneet VM:n virkamiesten esitys tulevan vaalikauden säästökuurista sekä turvallisuuspoliittiset asiat, jotka nousivat pintaan Venäjän juhlittua näyttävästi Krimin Venäjään liittämisen vuosipäivää. Näitä asioita kommentoin tässä viestissä lyhyesti.

Samalla kutsun Sinut ensi sunnuntaina klo 14 Linjapuheeseen Tampereen Suomalaiselle Klubille (Puutarhakatu 13, Tampere), jossa käsittelen laajemmin talouden, sekä ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden kysymyksiä. Puheeseen sisältyy myös osio siitä miten Tampereen ja Pirkanmaan asemaa merkittävästi vahvistettaisiin tulevaisuudessa Sisä-Suomen väestöllisenä, liikenteellisenä ja logistisena keskuksena. Tilaisuuden vetää KTT Janne Ruohonen ja kommenttipuheenvuorot käyttävät Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala ja dosentti Juha Kostiainen. Tervetuloa kuuntelemaan ja kommentoimaan!

VM:n virkamiesraportti tyrmättiin kylmiltään – vain Kokoomus ja KD ymmärtäväisiä

VM:n virkamiesten ”Talouspolitiikan lähtökohdat” -raportti kuvaa Suomen kansantalouden todellisen tilan. Virkamiesjohto esittää tulevalle vaalikaudelle 4 miljardin leikkauksia vuoteen 2019 mennessä valtiontalouteen ja 2 miljardin leikkauksia kuntatalouteen, mikä edellyttää kuntien tehtävien karsimista.

Painosta tullut raportti ei ehtinyt vielä jäähtyä, kun se jo innokkaimpien taholta tyrmättiin. Sipilän mukaan tilannekuva on oikea, mutta sopeutusvauhti liian nopea. Sipilä olisi siis jo ennen kuin uusi hallitus aloittaa, valmis siirtämään osavastuun talouden tasapainottamisesta sitä seuraavalle hallitukselle. Samoilla linjoilla oli Rinne, Arhinmäki puhuu hyvinvointivaltion tuhoamisesta ja Ville Niinistön mukaan valtaosa menosäästöistä pitäisi tehdä muuten kuin leikkaamalla. Puoluejohtajista ainoastaan Kokoomuksen Stubb ja KD:n Räsänen osoittivat ymmärtämystä virkamiesten ehdotuksille. Toivoa sopii, että VM:n virkamiesten esityksiin suhtauduttaisiin aidosti vakavasti, koska luotettavampaa arviota Suomen talouden tilanteesta ja tarvittavista toimenpiteistä ei saa mistään.

Virkamiesraportin keskeinen sisältö löytyy täältä, koko raportti täältä ja Markus Sovalan esitys aiheesta täältä.

Nato nousee esille entistä vahvemmin

Muuttunut tilanne lähialueillamme on nostanut Nato-jäsenyyden jälleen poliittisen keskustelun ytimeen. Puheenjohtajien suuressa vaalitentissä valtaosa puoluejohtajista oli valmis siihen, että tehdään selvitys Nato-jäsenyyden myönteisistä ja kielteisistä puolista. Tämä on hyvä ensimmäinen askel.

Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon jo Jeltsinin kaudella. Ongelmamme on ollut se, että liian pitkään monet ovat vannoneet puolueettomuuspolitiikan nimiin, vaikka maailma ympärillämme on muuttunut. Oikean ajan hakea Nato-jäsenyyttä päättää viime kädessä valtiomme ulkopoliittinen johto, mihin arvioon on syytä luottaa. Nato-jäsenyys on merkittävä poliittinen linjavalinta maamme suuntautumisesta idän ja lännen välillä. Siksi jäsenyys onkin viisasta asettaa kansanäänestykseen. Uskon, että kansan enemmistö on jäsenyyden puolella, jos valtiojohto päättää jäsenyyden hakemista esittää. On myös muistettava, että Nato edellyttää, että siihen liittyvissä maissa Nato-jäsenyydellä on kansan tuki.

Vaalikiertue jatkuu numerolla 114

la 21.3. klo 9-11 Café Arto, Vammalan tori
la 21.3. klo 12-14 CM Sarankulma, Pirkkala
la 21.3. klo 18-19 Mänttä-Vilppulan kokkarit
su 22.3. klo 10.30-11 Avaussanat Tampereen seudun koulujen shakkimestaruuskilpailuissa, Amurin koulu, Satakunnankatu 60, Tampere
su 22.3. klo 14-15.30 Linjapuhe, Tampereen Suomalainen Klubi (Puutarhakatu 13, Tampere)
su 22.3. klo 18-19 Hämeenkyrön Osara
ma 23.3. klo 16-17.30 Pirkanmaan Yrittäjien vaalikeskustelu (Tullikamarin Pakkahuone, Tampere)
ma 23.3. klo 18.30-19.30 Sastamalan Yrittäjien vaalipaneeli
ti 24.3. klo 17.30-19.30 OAJ:n vaalipaneeli Sastamalassa
ke 25.3. klo 14-16 Eduskuntaryhmien puheenjohtajien vaalipaneeli Lappeenrannan yliopistolla
to 26.3. klo 16-18.30 Tampereen Kauppaseuran vaalitentti, Aleksis Kiven katu 15, Tampere
to 26.3. klo 19-20 Pyynikin Kokoomuksen tilaisuus
to 26.3. klo 20.15-22 Suomen kalankasvattajaliiton kevätkokous – juhlapuhe (Scandic Rosendahl)
pe 27.3. klo 10-11 Kahvitilaisuus Parkanossa
pe 27.3. klo 16.30-17.30 Nokian CM yhdessä Nea Lehmussaaren kanssa
la 28.3. klo 10-12 Oriveden Kokoomuksen vaalitapahtuma
su 29.3. klo 13-14 Akaan Tokmanni

Hyvää viikonloppua toivottaen,
Arto Satonen


Arto Satonen
arto.satonen@eduskunta.fi
050-5113110


Listalle liittymiset ja listalta poistumiset:
Arto Ahvensalmi
(Arto Satosen avustaja)
arto.ahvensalmi@eduskunta.fi
09-4324110 / 045-1245678

 

Comments are closed.