Kasvua Pirkanmaalle pääkaupunkiseudun sijaan

Kirjoituksessaan ”Jatkot” -osiossa (AL 28.3.) Mikko Alatalo (kesk) on ymmärtänyt täysin väärin ehdotukseni Pirkanmaan väkiluvun kasvattamisesta.

Väestön keskittyminen kaupunkeihin on Suomessa jatkunut 1800-luvulta asti hallituksista riippumatta. On siten hyvin todennäköistä, että myös seuraavan 15 vuoden aikana väki keskittyy entistä vahvemmin Helsinki-Tampere-Turku kolmioon ja niiden lähialueille.

Oma visioni lähtee siitä, että Tampereen ja Pirkanmaan kannattaa olla nykyistä aktiivisimpia ottamaan vastaan uusia asukkaita, jotta maan sisäistä muuttoliikettä voidaan jakaa pk-seudun, Tampereen, Turun ja muiden kasvukeskusten kesken.

En pidä järkevänä, että tämä maan sisäinen muuttoliike kohdistuu pelkästään tai edes pääosin vain pääkaupunkiseudulle.

Ehdotuksessa todellakaan ei ole kyse siitä, että Sastamalasta, Ikaalisista, Akaasta tai Pälkäneeltä pitäisi muuttaa Tampereelle. Asia on aivan päinvastoin.

Jos Tampere ja Tampereen seutu kasvaa muualta maasta suuntautuvan muuttoliikkeen ansioista nykyistä suuremmaksi, niin silloin myös maakunnan reuna-alueilla on edullisemman ja väljemmän asumisen, sekä myös hyvien liikenneyhteyksien myötä mahdollisuus kasvattaa väkilukuaan.

Esimerkiksi Sastamalassa Tampereen kasvun vaikutus näkyy jo nyt. Lähes tuhat sastamalalaista hakee jo nyt päivittäin leipänsä Tampereen seudulta.

Muutos on ollut nopea, sillä nettopendelöinti on nyt 600, kun vuonna 2 000 se oli Vammalasta lähes nolla.

Mitä suuremmaksi Tampere siis Suomen sisäisellä muuttoliikkeellä kasvaa, niin sitä paremmin menee myös tämän maakunnan reuna-alueilla.

Uudet asukkaat takaavat paremmat palvelut nykyisillekin asukkaille.

 

Comments are closed.