Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena eduskuntavaalit

Arvoisa lukija,

Sunnuntaina on äänestyspäivä, joten tämä viesti keskittyy vaaliasetelmiin ja vaalirauhan rikkoutumiseen Ilkka Kanervan vaalitilaisuudessa Turussa, mikä oli hyvin poikkeuksellista Suomessa. Näissä vaaleissa jokainen ääni on tärkeä, joten toivon, että kaikki lähtevät äänestämään ja varmistavat myös oman lähipiirinsä aktiivisuuden. Viestin lopussa oman loppukiriin ohjelma.

Pirkanmaalla taistellaan tiukasti viimeisistä paikoista

Aamulehti julkaisi eilen Pirkanmaan vaalialueiksi, jonka mukaan paikkajako olisi seuraava:

SDP 4
KOK 4
PS 4
KESK 3
VAS 2
VIHR 1
KD 1

Viimeisistä paikoista on kuitenkin todella kova taistelu useiden puolueiden kesken, joten nämä ennusteet ovat vain suuntaa-antavia. Parhaimman vaalituloksen Pirkanmaalla tekee se puolue, joka saa omat kannattajansa aktiivisimmin äänestämään. Ennakkoäänestysprosentti oli poikkeuksellisen korkea, mutta kannastaan epävarmat äänestävät vasta sunnuntaina. Hyvin moni pohtii vielä kantaansa, joten loppukirillä voi olla isokin merkitys. Kokoomuksella viiden paikan pitäminen Pirkanmaalla on realistinen tavoite.

Kokoomus nousi kakkoseksi

Ylen eilen julkaisemassa valtakunnallisessa gallupissa Kokoomus nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi 16,9 prosentin kannatuksella, Keskusta oli edelleen selvässä johdossa. Perussuomalaiset olivat kolmantena 16,7 prosentin kannatuksella ja SDPn kannatus oli huvennut 15,1 prosenttiin.

Valtakunnallisia tuloksia arvioitaessa on huomattava, että vaalit käydään joka vaalipiirissä erikseen. Kannatusprosentit eivät siten välttämättä heijastu aivan sinällään edustajamääriin. Puolueiden keskinäisen järjestyksen ratkaisevat vielä kannastaan epävarmat sunnuntaina äänestävät. Hallitusta muodostettaessa vaalien tuloksella on iso merkitys. Perinteisesti Suomessa hallitus on rakentunut kahden suurimman puolueen varaan. Viimeisillä gallupluvuilla kolmen suuren hallitus näyttäisi todennäköiseltä, mutta muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia. Äänestäjät päättävät millä painoarvolla kukin hallitusneuvotteluissa keskustelee, siten jokainen ääni on tärkeä!

NATO-vastaiset häiriköt keskeyttivät Kanervan vaalitilaisuuden

Ilkka Kanervan turvallisuuspoliittinen vaalitilaisuus Turun nuorisoseurantalolla jouduttiin eilen keskeyttämään ja kutsumaan poliisit paikalle. NATO- vastaiset suomalaiset häiriköt estivät tilaisuuden normaalin kulun. Kyseessä on todella harvinainen ja vakava tapaus. Perinteisesti Suomessa kampanjointiin ei ole kuulunut ehdokkaiden tilaisuuksien häiriköinti. Kanervan mukaan toiminta oli systemaattista ja vaikutti etukäteen suunnitellulta.

Ilkka Kanervan mukaan henkilöt tulivat yhteisessä muodostelmassa, eivätkä antaneet keskusteluun mahdollisuutta. Miehet häiritsivät tilaisuutta NATO-vastaisilla ja Venäjää myötäilevällä huudoilla. Lounais-Suomen poliisi tutkii asiaa. On todella vakava asia, jos Suomessa vaalitilaisuuksia häiritään. Vielä vakavampaa on, jos sitä tehdään tarkoitushakuisesti.

Viimeiset vaalitilaisuudet
pe 17.4. klo 13-14 Hervannan kauppakeskus Duo
pe 17.4. klo 14.30-15.30 Cafe Caffino, Pirkkalan CM
pe 17.4. klo 16.30-18.00 Nokian CM
la 18.4. klo 9-11 Cafe Arto, Sastamala
la 18.4. klo 12.30-13.30 Koskikeskus, Tampere
la 18.4. klo 14-15 Ideapark
la 18.4. klo 15.30-17 Supermessut Pirkkahallissa

Vilkasta vaaliviikonloppua toivottaen,
Arto Satonen

 

Comments are closed.