Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina eduskuntavaalien tulos ja tulevan hallituksen tehtävät sekä talous.

Arvoisa lukija,

Eduskuntavaalit on pidetty ja tulokset virallisesti julistettu. Sain 5339 ääntä ja jatkopaikan eduskunnassa. Näissä tiukoissa vaaleissa jokainen ääni oli tarpeen. Suuri kiitos kaikille äänestäjille ja vaalityötä tehneille! Tulin myös torstain ryhmäkokouksessa valituksi uudelleen Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja olen siten mukana hallituksen muodostamisprosessissa. Lopullisesti kunkin edustajan pelipaikka Kokoomuksen eduskuntaryhmässä ratkeaa hallitusneuvottelujen jälkeen.

Kokoomuksen valtakunnallista tulosta voi pitää sananmukaisesti torjuntavoittona. Paikkoja toki menetettiin seitsemän, mutta loppukirin ansiosta kukistettiin gallupit useilla prosenttiyksiköillä. 18,2 prosentilla Kokoomus oli maassa toiseksi eniten äänestetty puolue, mutta vaalimatematiikka ei ollut puolellamme. Näillä äänillä herui 37 paikkaa, kun Perussuomalaiset sai puolta prosenttiyksikköä pienemmällä äänimäärällä 38 paikkaa. Keskusta oli vaalien suurin voittaja 49 paikallaan, mutta on edelleen jäljessä Matti Vanhasen kauden paikkamäärästä.

Hallituksen muodostaminen Sipilän käsissä

Keskustan Juha Sipilä on jo aloittanut epäviralliset tunnustelut uuden hallituksen muodostamiseksi ja tavannut kaikkien puolueiden puheenjohtajat. Virallisesti prosessi lähtee liikkeelle ensi tiistaina, jolloin Sipilä nimitetään hallituksen tunnustelijaksi ja hän esittää kysymyksensä puolueille ja tapaa sitten vielä kaikki eduskuntaryhmät erikseen. Vapun jälkeen hallituspohjasta pitäisi tehdä johtopäätökset, minkä jälkeen alkavat varsinaiset neuvottelut hallitusohjelmasta.

Hallituspohjan määrittelyssä Sipilällä on hyvin tärkeä rooli. Yksikään puolue ei toistaiseksi ole ilmoittautunut vapaaehtoisesti oppositioon. Mahdollisia hallituspohja on useita, joten Sipilän kysymyksiin annetuilla vastauksilla on suuri merkitys. Tietenkin kyse on myös hallituspuolueiden välisestä keskinäisestä luottamuksesta, mikä on edellytys toimintakykyisen hallituksen muodostumiselle.

Uuden hallituksen tärkein tehtävä on Suomen talouden tasapainottaminen ja työllisyyden kääntäminen nousuun. Nämä ovat myös ne asiat, joita Kokoomus hallituksessa haluaa edistää.

Hallitusohjelman ohessa Sipilä rakentaa myös yhteiskuntasopimusta etujärjestöjen kanssa. Sipilä on pyytänyt työelämäosapuolilta keinoja suomalaisen työn, julkisen sektorin ja yritystoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi. Lisäksi Sipilä perää työllistämiskynnyksen alentamista ja työttömyyden hoitamiseen menevien määrärahojen aktiivisempaa käyttöä. Vastauksia näihin kysymyksiin odotetaan tiistaihin mennessä. Toivoa sopii, että myös tällä rintamalla päästään eteenpäin.

Taloudessa hyvää ja huonoa

Viikon talousuutiset ovat olleet ristiriitaisia. Äänekosken biotuotetehtaan 1,2 miljardin investoinnin varmistaminen on loistouutinen. Uusi tehdas lisää Suomen vientiä 500 miljoonalla vuodessa. Valtio tukee myös tätä jätti-investointia sekä energiatuella, että panostamalla teihin ja rautateihin. Puunhankinta-alue ulottuu Keski-Suomen lisäksi Savoon ja pohjoiselle Pirkanmaalle, joten jätti-investoinnit positiiviset vaikutukset ulottuvat laajalle.

Iloisten uutisten lisäksi tämä viikko on tuonut mukanaan tukun ilmoituksia isoista YT-neuvotteluista. Luonnonvarakeskus saattaa vähentää jopa 200 henkilöä ja Posti 380 työntekijää, myös MTV ilmoitti merkittävistä henkilöstövähennyksistä. Jatkuvat YT-neuvottelut kertovat siitä, että pitkittynyt matalasuhdanteen vaikuttaa laajalti yhteiskuntaan. Talouden saaminen kasvuun on siten välttämätöntä.

Kiitoskahvit Café Artossa

Lauantaina klo 9-12 juodaan Kiitoskahvit Café Artossa Vammalan torilla. Silloin muistellaan yhdessä kampanjan ikimuistoisia vaiheita ja vaali-illan jännitystä! Tervetuloa!

Kiittäen

Arto

 

Comments are closed.