Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina hallitustunnustelut sekä Anders Borgin kirjoitus

Arvoisa lukija,

Vapun alusviesti keskittyy kahteen asiaan. Tässä viestissä on Kokoomuksen eduskuntaryhmän uunituoreet vastaukset Juha Sipilän kysymyksiin. Ne ovat viestin liitteenä. Alkuviikolla hallitustunnustelija Juha Sipilä tekee vielä tarkentavia kysymyksiä eduskuntaryhmille ja puoluejohtajilla. Todennäköisesti tiistaina Sipilällä on esitys hallituspohjasta, jonka jälkeen nämä puolueet ensi viikon lopulla aloittavat varsinaiset hallitusohjelmaneuvottelut.

Rinnan hallituksen muodostamisen kanssa etenevät yhteiskuntasopimusneuvottelut. Nämä neuvottelut jatkuvat jo vappuviikonlopun aikana kolmessa ryhmässä, jotka ovat : Tuottavuus ja työelämä, työllistämisen helpottaminen , sekä digitalisaatio ja investoinnit. Toivoa sopii, että myös tästä työstä tulee konkreettisia tuloksia. Jos yhteiskuntasopimuksella saavutetaan Sipilän tavoittelema tuottavuushyppäys ja kyetään edistämään työllisyyttä, niin se helpottaa merkittävästi julkisen talouden tasapainottamista.

Kokoomuksen vastaukset Sipilän kysymyksiin löydät alla olevasta linkistä:
http://www.kokoomus.fi/uutiset/kokoomus-julkisti-vastauksensa-sipilan-kysymyksiin/

Anders Borg antaa hyviä ohjeita rakenteelliseen uudistamiseen

Ruotsin ex-valtionvarainministeri Anders Borg kirjoitti merkittävän artikkelin World Economic Foorumiin otsikolla Obi- Wan Kenobi and Keynes: The masters of structural reform. Linkki tähän englanninkieliseen artikkeliin löytyy tästä: https://agenda.weforum.org/2015/04/obi-wan-kenobi-and-keynes-the-masters-of-structural-reform/

Borgin kirjoitus on erittäin mielenkiintoinen kaikille niille, jotka seuraavat aktiivisesti makrotalouspolitiikkaa. Borg yhdistää kirjoituksessaan kansantaloustieteellisiä faktoja ja käytännön reaalipolitiikkaa. Molempia tarvitaan menestyksellisessä rakenteiden uudistamisessa. Borg myös arvioi itsekriittisesti sitä, mikä Ruotsissa lopulta johti porvarihallituksen tappioon.

Borgin keskeinen viesti on rakenteellisten uudistusten tekeminen heti vaalikauden alussa, jotta myönteiset työllisyysvaikutukset toteutuvat mahdollisimman pian, koska ne aina tulevat viiveellä. Borg kannattaa myös maltillista elvyttämistä infraan, jotta kysynnän lisäämisen lauttaa voidaan työllisyyttä pitää yllä ennen kuin rakenneuudistuksen myönteiset vaikutukset alkavat tuntua. Rakenneuudistusten lopullinen tavoite on kilpailukyvyn parantamisen kautta nostaa työllisyyttä ja reaalipalkkoja, sekä turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja.

Wappuna Pirkkalassa ja Sastamalassa

Wappupuheen pidän tänä vuonna Pirkkalan torilla klo 12. Sen lisäksi käyn Sastamalan perinteissä vanhojen autojen vappuparaatissa, josta on tullut jo jokavuotinen vappuperinne. Tervetuloa näihin tapahtumiin ja hyvää Wappua kaikille!

Terveisin Arto

 

Comments are closed.