Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina yhteiskuntasopimus, hallitusneuvottelut sekä Iso-Britannian vaalit.

Arvoisa lukija,

Takana on erittäin kiireinen viikko politiikassa. Tällä viikolla on tapahtunut paljon. Takana on erittäin kunnianhimoinen yritys yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi, hallitusneuvottelujen käynnistyminen ja Iso-Britannian vaalit, joiden tulosta kommentoin lopuksi.

Yhteiskuntasopimus kaatui – Tarve muutoksille ei poistunut

Tuleva pääministeri Juha Sipilä teki erittäin kunnianhimoisen yrityksen yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi. Sipilä tavoitteli viiden prosentin tuottavuushyppäystä eli siis kilpailukykyeron tuntuvaa kaventamista Saksaan ja Ruotsiin nähden. Suomen tilanne on niin vaikea, että maltillinen palkkaratkaisukaan ei yksinään riitä ratkomaan kilpailukykyongelmaa.

Yhteiskuntasopimuksessa esillä olleita elementtejä olivat mm. Työajan pidentäminen, palkansaajien muutosturvan parantaminen irtisanomistilanteissa, johtajien palkkojen ja palkkioiden korotusten maltillistaminen, paikallisen sopimisen lisääminen, sekä ammatillisen koulutuksen muuttaminen oppisopimuspainotteisemmaksi.

Työajan pidennys on herkkä asia. Sen sain havaita viime kesänä, kun ehdotukseni levisi läpi maan mediassa. Reaktiona oli iso joukko epäileviä ja kiukkuisia sähköposteja, toki myös ideani tukevia. Ymmärrän siten hyvin, että aika ei riittänyt nyt siihen, että tähän ajatukseen olisi saatu kaikki liitot tulevissa TES-neuvotteluissa suostumaan, vaikka tarjolla olikin vastapainoksi lisää suojaa työnsä menettäville palkansaajille.

Nyt tavoiteltu 100 tunnin pidennys vuosittaiseen työaikaan olisi vahvistanut merkittävästi suomalaisten yritysten kilpailukykyä, sekä vähentänyt tuntuvasti julkisen sektorin kustannuksia. Kokonaisvaikutus talouteen ja siten hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaan olisi ollut miljardeja. Samalla olisi saatu uusia työpaikkoja niihin yrityksiin, jotka ovat menettäneet työtään ulkomaisille kilpailijoille Suomen kalliiden yksikkötyökustannusten vuoksi.

Yhteiskuntasopimuksen kaatumisella on yli viisi miljoonaa häviäjää, koska nyt julkisen talouden sopeuttaminen joudutaan tekemään leikkauksilla. Toivoa sopii, että Sipilän johdolla aikaansaatu vakava yritys työelämäjärjestöissä johtaa tulokseen myöhemmin. Järjestöt ja neuvottelijat ansaitsevat osaltaan tunnustuksen vakavasta yrityksestä. Tässä asiassa varminta on se, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Suurimmat puolueet aloittivat hallitusneuvottelut

Juha Sipilä valitsi eilen Keskustan hallituskumppaneiksi Kokoomuksen ja Perussuomalaiset. Tämä tulos on vaalien mukainen, sillä sisällä on kolme eniten ääniä ja paikkoja saanutta puoluetta. Tämä koalitio on myös valmis ottamaan vastuun hyvin haasteellisessa tilanteessa. Jo tänään ensimmäisessä neuvotteluissa sitouduttiin VMn näkemyksiin taloudesta ja samassa yhteydessä päätettiin 6 miljardin euron sopeutuksesta. Kokonaisveroastetta ei nosteta, joten sopeutus tehdään muilla keinoilla.

Maanantaina neuvottelut jatkuvat strategisten painopisteiden valinnalla, sekä kolmessa erityisryhmässä. Ulkopolitiikkaan, EU- politiikkaan ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset on tarkoitus käsitellä jo alkuviikolla. Loppuviikko keskitytään talouslinjauksiin ja muiden työryhmien sisältökysymykset jäävät seuraavalle viikolle. Hallitusneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen toukokuun aikana.

Cameronin Konservatiiveille enemmistö – Kansa palkitsi talousuudistukset Britanniassa

Iso- Britannian konservatiivit ottivat historiallisen vaalivoiton tänään. David Cameron sai 2010 johdettavakseen valtavissa talousongelmissa olleen maan. Konservatiivien ja liberaalien yhteishallitus leikkasi julkisia menoja, uudisti maata ja vahvasti kilpailukykyä. Kyseessä on yksi suurimmista talousuudistuksista läntisessä maailmassa. Samalla työllisyys saatiin nousuun.

Konservatiivien vaalimenestys osoittaa, että viime kädessä kansa palkitsee hyvän johdon aikaansaannokset. Cameronin hallitus oli pitkään epäsuosittu, koska nähtiin vain leikkausten vaikutukset. Positiiviset vaikutukset työllisyyteen ja talouteen tulivat viiveellä, kuten ne aina tulevat. Cameronille aika kuitenkin riitti, kun talouden kuntoonlaittaminen aloitettiin heti vaalien jälkeen. Tästä esimerkistä on paljon oppimista.

Hyvää äitienpäivä viikonloppua! Meidän perheessä äitienpäivää vietetään perinteiseen tapaan Ellivuoressa!

Terveisin Arto

 

Comments are closed.