Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina hallitusneuvottelujen eteneminen ja maahanmuutolinjaukset.

Arvoisa lukija!

Hallitusneuvotteluja on nyt käyty viikko ja eteneminen on johdonmukaista. Koko prosessi on aikataulutettu ja toistaiseksi aikataulut ovat pitäneet erittäin hyvin. Joitakin asioita on valmistunut jopa etuajassa. Kaikilla puolueilla on selkeä pyrkimys rakentaa yhteinen hallitus. Henki on ollut koko ajan hyvä ja eteenpäinvievä. Minulle nämä ovat kolmannet hallitusneuvottelut ja toistaiseksi parhaiten onnistuneet. Taloushaasteet ovat kuitenkin todella isoja ja sen vuoksi edessä on vielä paljon vaikeasti ratkaisevia asioita. Uuden hallituksen on tarkoitus aloittaa kahden viikon päästä eli 29.5.

Olin mukana maahanmuuttoryhmässä, joka sai työnsä valmiiksi kahdessa päivässä. Nyt olen mukana työllisyyden ja kasvun ryhmässä. Tämän viikon aikana saatiin jo valmiiksi uuden hallituksen visio, sekä EU-, ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset, sekä maahanmuutto-osuus.

Maahanmuuttolinjauksissa lievennetään työvoiman tarveharkintaa siten, että erityisosaajien maahantulo helpottuu. Jatkossa pystytään myös vastaamaan sujuvammin alueelliseen ja alakohtaisiin työvoimapulaan. EU/ ETA- alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille tulee lukukausimaksut. Valmistuneita kannustetaan kuitenkin jäämään Suomen verovähennyksen avulla.

Kansainvälistä vastuuta kannetaan pitämällä kiintiöpakolaisten määrä ainakin nykyisellä tasolla. Täten osallistutaan myös EU-maiden yhteiseen taakanjakoon. Myös Suomessa jo asuvien maahanmuuttajien kotoutumiseen panostetaan, erityisesti kohteena ovat syrjäytymisuhan alla olevat maahanmuuttajanuoret. Perheenyhdistämisen kriteereitä tarkistetaan EU direktiivin sallimissa puitteissa.

Maahanmuuttolinjauksissa on myös sisäisen turvallisuuden kannalta merkittäviä linjauksia. Vakaviin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yhteiskunnalle vaarallisten henkilöiden maastapoistamista nopeutetaan ja terroristijärjestön toimintaan kriisialueella osallistuminen kriminalisoidaan.

Nyt vedetään viikonloppu henkeä ja neuvottelut jatkuvat maanantaina. Huomenna olen mukana Yrittäjien markkinoilla Kangasalan torilla klo 10. Tervetuloa tapaamaan ja evästämään!

Viikonlopputerveisin!

Arto

 

Comments are closed.