Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Suomen Pankin talousennuste sekä Välimeren pakolaiskriisi.

Arvoisa lukija!

Tämän viikon viesti keskittyy viikolla julkaistuun Suomen Pankin uusimpaan talousennusteeseen ja Välimeren alueen hätätilaan Afrikasta tulevien turvapaikanhakijoiden tilanteen johdosta. Huomenna tapetilla ovat kuljetusalan asiat, kun osallistun SKAL:n liittokokoukseen Helsingissä.

PIENTÄ KASVUA LUVASSA – SUOMI EDELLEEN JÄLJESSÄ EUROALUEESTA

Suomen Pankin uusimman ennusteen mukaan talouskasvu jää kuluvana vuonna 0,2 prosenttiin. Vuodelle 2016 ja 2017 kasvun ennustetaan kiihtyvän 1,2-1,3 prosenttiin. Olemme kuitenkin selvästi jäljessä euroalueen kasvuluvuista.

Tässä keskeisiä havaintoja:

– Talouskasvua tukee viennin asteittainen piristyminen ja kevyt rahapolitiikka
– Uuden hallituksen sopeutustoimet vahvistavat julkista taloutta ja kääntävät velka- asteen laskuun hallituskauden lopussa
– Kasvuvaikutukset riippuvat onnistutaanko kustannuskilpailukykyä parantamaan
– Työllisyys kääntyy hitaaseen kasvuun
– Uusia työpaikkoja avautuu aiempaa harvemmin ja niiden täyttäminen on hidastunut
– Uusien työpaikkojen puutetta selittää pula uusista aloittelevista yrityksistä

Tutkimus kokonaisuudessaan löytyy täältä:

Tämä Suomen Pankin ennuste vahvistaa sitä, että hallitus on valinnut oikean linjan. Kilpailukykyä on vahvistettava ja julkisen talouden velkaantuminen pysäytettävä, vaikka se vaatii myös monia ikäviä päätöksiä. Jos talouden suuntaan ei saada tällä vaalikaudella käännettyä, niin Suomi on vaarassa ajautua Kreikan tielle. Uuden hallituksen tasapainottamistoimien ansiosta Suomi vältti vielä EU:n liiallisen alijäämän menettelyn, johon joutuminen olisi tehnyt hallaa Suomen kansainväliselle maineelle ja olisi saattanut vaikuttaa myös luottoluokitukseen myöhemmin.

SUOMI KANTAA OMAN VASTUUNSA VÄLIMEREN KRIISISSÄ

Arabikevään jälkimainingeissa on ajauduttu kansainväliseen hätätilaan, jossa Italiaan ja Kreikkaan on saapunut vuonna 2014 yli 200000 maahantulijaa Afrikasta ja lähi- Idästä. Valtava määrä Eurooppaan pyrkijöitä on myös hukkunut matkalle. Tätä kansainvälistä kriisiä ratkotaan nyt EU- tasolla. Esimerkiksi Saksaan ja Ruotsiin on jo hakeutunut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita. Suomen on myös kannettava oma vastuunsa tässä asiassa.

Suomen vuosittainen pakolaiskiintiö on ollut 750 henkilöä. Nämä henkilöt tulevat Suomeen UNHCR:n kautta pakolaisleireiltä ympäri maailmaa. Syyrian tilanteen vuoksi kiintiötä nostettiin tilapäisesti kolmella sadalla. Nyt Suomi siis varautuu ottamaan peruskiintiön lisäksi EU:n hätätilamenettelyn perusteella siirtyviä turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta. Suomeen tulee siirtymään vuosittain nelisen sataa turvapaikanhakijaa kahden vuoden aikana ja kolmen neljästä arvioidaan saavan luvan jäädä Suomeen.

Ministerivaliokunta linjasi, että Suomi on valmis keskustelemaan siirroista, mutta niiden tulee olla väliaikaisia sekä perustua vapaaehtoisuuteen ja hätätilamenettelyyn. Eduskunnan suuri valiokunta yhtyi iltapäivällä Suomen hallituksen kantaan. Hallituspuolueet olivat asiassa yksimielisiä.

Hyvää ja aurinkoista viikonloppua toivottaen!

Arto

 

Comments are closed.