Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Valtionvarainministeriön ehdotus vuoden 2016 budjetiksi.

Arvoisa lukija!

 

Kesä on takana ja poliitikan kiireinen syksy edessä. Toki kovia poliittisia keskustelunaihetta riitti läpi kesän ja varsinkin suuri valiokunta on saanut ahkeroida eduskunnassakin. Tänään on julkaistu Valtionvarainministeriön ehdotus vuoden 2016 budjetiksi. Tämä viesti käsittelee budjettiesitystä, jonka kokonaisuutena löydät tämän linkin takaa.

 

Alakohtaisia poimintoja budjetista:

 

– Kehitysapua leikataan tuntuvasti, mutta Finnfundin peruspääomaa nostetaan 130 miljoonalle eurolla. Finnfundin rahoittaa suomalaisten yritysten investointeja kehittyvillä markkinoilla. Finnfundin toiminnassa yhtyy tehokkaalla tavalla kehitysmaiden auttaminen ja suomalaisyritysten vientimarkkinoiden edistäminen. Olen toiminut aiemmin Finnfundin hallintoneuvostossa ja tiedän, että siellä tehdään tärkeää työtä.

 

–   Sisäisestä turvallisuudesta, puolustusvoimista ja oikeudenhoidosta huolehditaan

 

– Sisäiselle turvallisuudelle kohdistetaan 50 miljoonaa euroa lisää, josta oikeudenhoito saa 17,5 miljoonaa euroa ja tulli 4 miljoonaa. Myös Puolustusministeriön määrärahoja lisätään Kanervan työryhmän suositusten suuntaisesti. Määrärahat kohdistuvat lähinnä puolustusmateriaalin hankintaan eli puolustusvoimien suorituskyvyn turvaamiseen.

 

– Peruspalveluiden valtionosuudet kunnille kasvavat 404,8 miljoonaa, mutta kuntien taloustilanteen vahvistaminen edellyttää myös kuntien tehtävien ja velvoitteiden ripeää purkamista. Tämä työ on käynnissä.

 

– Hallitusohjelman mukaisesti opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoja leikataan 212 miljoonaa. Säästöt ovat vaikeita ja edellyttävät rakenteellisia uudistuksia, jotka on käynnistetty. Koulutusviennin esteitä puretaan ja digitalisaatiota vahvistetaan erityisesti perusopetuksesta.

 

– Liikenneväyliin ja korjausvelan kiinnikuromiseen panostetaan Korjausvelan vähentämiseen on suunnattu erillinen 600 miljoonan euron paketti on valmisteilla. Tästä myös Pirkanmaa saanee merkittävän osan.

 

– LNG – terminaaleihin panostetaan energiahuoltovarmuuden parantamiseksi 32,6 miljoonaa, alustuksia ja yritystukia leikataan merkittävästi.

 

– Takuueläkkeeseen ohjataan 30 miljoonaa euroa lisää, omaishoitajien perhevapaisiin tulee rahaa 75 miljoonaa ja rahaa lisätään perhehoidon kehittämiseen, sekä lapsiperheiden kotiapuun. Nämä ovat tärkeitä lisäyksiä kaikkein eniten apua tarvitseville.

 

PIRKANMAALAISIA POIMINTOJA :

 

– Rantaväylän tunnelin ja siihen liittyvien investointien rahoitus vuodelle 2016 on budjetissa

– Riihimäen kolmioraiteen investointi valmistuu, mikä mahdollistaa Tampereen ja Pietarin välisen ratayhteyden kehittämisen. VR on aiemmin luvannut aloittaa IC- tasoisen poikittaisliikenteen Tampereelta Lahden kautta itään, kun kolmioraide valmistuu. Matka-aika poikittaisyhteyksillä lyhenee siten merkittävästi

– LVM käy parasta aikaa VR- yhtymä OYn kansaa neuvotteluja uudesta sopimuksesta junien kaukoliikenteen ostoista vuodelle 2016-2019. Pirkanmaan junien kaukoliikenteen ostovuoroja on Tampere- Nokia – Sastamala – Pori yhteydellä ja Tampere- Orivesi – Vilppula – Haapamäki- yhteydellä. Näiden junavuorojen puolustaminen on hyvin tärkeä pirkanmaalainen edunvalvontakohde, kun ostoliikenteen määrärahoja leikataan.

 

Hyvää kesäistä viikonloppua!

 

Arto

 

Ps. Sunnuntaina kannustetaan Manse PPtä nousemaan liigaan ja ILVESTÄ pysymään liigassa!

Tags:
 

Comments are closed.