Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina kauppojen aukioloaikojen vapautuminen ja rantarakentamisen mahdollisuudet.

Arvoisa lukija!

 

Tämä viesti keskittyy normien purkuun. Uusi hallitus on lähtenyt tässä asiassa reippaasti liikkeelle. Tällä viikolla lähti lausunnolle esitys kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta. Lupaprosesseja ollaan myös sujuvoittamassa. Esimerkiksi ELY:en valtaa kavennetaan ja kuntien oikeutta poikkeuslupien myöntämiseen vahvistetaan. Syksyn tullessa pidetään myös ensimmäiset Satosen Sumpit. Tervetuloa keskustelemaan Tampereen kauppahalliin kahvila Aniittaan maanantaina klo 9- 10 !

 

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamisella laaja tuki

 

Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta kannattaa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista ja vain 13 prosenttia vastustaa. Liikeaikalaki on aikojen saatossa vesittynyt, koska nykyisin sallitaan vapaa aukioloaika alle 400 neliön liikkeille. Käytännössä ympäri maata on syntynyt näitä pieniä Siwoja ja ABC- ketjun yhteyteen pieniä elintarvikeliikkeitä, jotka voivat olla auki koska hyvänsä. Olisi siis paljon reilumpaa, että rajoituksista luovuttaisiin. Annetaan kuluttajien ja kauppiaiden päättää, koska liikkeet ovat auki. Tämän päivän maailmassa tällaista säätelyä ei enää tarvita.

 

Poikkeuslupakäytäntö on byrokraattinen ja kallis. Pyhänä auki pitävän parturi-kampanjan pitää maksaa poikkeusluvasta 200 euroa. Aika monta tukkaa saa leikata, että pääsee edes omilleen. Yhtä kankeata lupakäytäntö on niille liikkeille, jotka haluaisivat palvella ulkomaalaisia turisteja myös juhlapäivisin. Kaupan alan kyselyssä halukkaita sunnuntaityöhön löytyy, koska se on hyvin palkattua. Lakimuutoksen jälkeenkin kauppakeskuksissa toimiville yrittäjille taataan kerran viikossa vapaapäivä ja oikeus pitää liike suljettuna.

 

Vapaampi rantarakentaminen iso mahdollisuus mökkikunnille

 

Hallitus haluaa edistää vapaa- ajan asuntojen muuttamista pysyvään asuinkäyttöön. Uudet mökit lähes poikkeuksetta rakennetaan ympärivuotiseen käyttöön soveltuviksi ja ne täyttävät nykyaikaiset ympäristövaatimukset. Rantarakentamisen luvista on rakentajien, kuntien ja ELY-keskusten välillä jouduttu vääntämään pitkäänkin. Monien mielestä liiankin pitkään.

 

Nyt hallitusohjelman linjausten mukaisesti rantarakentamispäätökset siirretään kokonaan kunnille. Demokraattinen päätöksenteko luvista tehdään siis kunnissa ja lupia ei tarvitse enää hyväksyttää ELY:ssä.

 

Mökkien muuttaminen ympärivuotiseen asumiseen on mökkivaltaisille kunnille iso mahdollisuus saada uusia veronmaksajia. Suurimmissa mökkikunnissa Pirkanmaalla vapaa- ajan asuntoja on jopa nelisentuhatta. Suuria mökkikuntia ovat esimerkiksi Ylöjärvi, Kangasala, Sastamala ja Orivesi. Pälkäneellä ja Ruovedellä vapaa- ajan asuntoja on jopa enemmän kuin vakituisessa käytössä olevia asuntoja.

 

Mökkiläisten jättämät rahavirrat lasketaan miljardeissa. Vuonna 2006 mökkiläisten laskettiin käyttäneen 3 miljardia mökkien ostamiseen ja kunnostamiseen, mökille liikkumiseen ja mökkiajan päivittäistavaraostoihin. Valtaosa näistä rahavirroista jää mökkikuntaan. Monilla mökkipaikkakunnilla juuri kesä-asukkaat tuovat sen ratkaisevan lisän paikalliseen kaupantekoon, että pienet liikkeet pysyvät pystyssä.

 

Tyylikkäästi toteutettu, sujuvasti luvitettu ja ympäristöystävällinen rantarakentaminen koituu lopulta sekä kesä-asukkaiden , että yhteiskunnan eduksi. On hyvä, että tässä asiassa vihdoin maalaisjärki voittaa. Nyt mökkikunnissa on enemmän mahdollisuuksia hyödyntää rantarakentamista oman kuntansa elinvoiman takaamiseksi.

 

Hyvää viikonloppua toivottaen

 

Arto

 

 

Comments are closed.