Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina työmarkkinaratkaisu ja turvapaikkatilanne.

Arvoisa lukija,

 

Tässä viestissä lyhyesti viikon keskustelluimmista aiheista eli työmarkkinaratkaisusta ja turvapaikkatilanteesta.

 

Työmarkkinaratkaisusta neuvotellaan edelleen – kilpailukykyhyppy välttämätön

 

Työmarkkinaneuvottelut ovat parasta aikaa käynnissä EK:n, SAK:n, STTK:n ja AKAVA:n kesken. Lähtökohdat ovat siinä mielessä hyvät, että kaikki järjestöt ovat tunnustaneet Suomen heikon kilpailutilanteen. Hallitus on antanut järjestöille aikaa maanantaihin klo 16 mennessä tuoda vaihtoehtoisen esityksen hallituksen toimille, koska maanantai- iltana hallitus lyö kiinni työmarkkinauudistuksia käsittelevän tiedonannon, josta eduskunta keskustelee keskiviikkona.

 

Tehokasta työaikaa on siis järjestöillä jäljellä vielä pitkä viikonloppu. Kun pelimerkit on pöydällä, niin aika kyllä riittää, jos tahtoa löytyy. SAK:n ehdotuksessa parasta oli nollalinjan palkkaratkaisu vuodelle 2017 ja vientisektorin kilpailukykyyn perustuva maltillinen ratkaisu vuodelle 2018. Lisäksi SAK esitti työntekijöiden osuuden kasvattamista työttömyysturvakuluista, mutta vastaavasti myös työttömyysturvaan tehtävien säästöjen pienentämistä. SAK ei kuitenkaan torjunut puuttumista työttömyysturvan kestoon osana työttömyysturvan säästötoimia. SAK on myös valmis alentamaan työnantajan sosiaaliturvamaksuja, mutta rahoitus jää auki, kyse on 800 miljoonasta.

 

STTK ja AKAVA ovat olleet jo aiemmin valmiita tekemään hallituksen ehdotukselle korvaavan vaihtoehtoehdon. AKAVA:n ehdotuksessa mainitaan työajan pidentäminen, arkipyhistä karsiminen ja lomarahoista tinkiminen. STTK ei ole julkaissut yksityiskohtaisia tavoitteitaan, mutta todennäköisesti ne ovat lähellä AKAVA:n esityksiä. Kaikki järjestöt korostavat myös tarvetta maltilliseen ja kokonaisvaltaiseen tuloratkaisuun lähivuosina.

 

Toivoa sopii, että nyt nämä neuvottelut johtaisivat tulokseen. Koko ajan on kuitenkin muistettava, että Suomi tarvitsee nyt sekä maltillisen tuloratkaisun, että kilpailukykyhypyn. Vain nämä kaksi asiaa yhdistämällä voimme saada työllisyyden nousuun ja sitä kautta päästä irti velkaantumiskierteestä.

 

Maltti on valttia turvapaikkatilanteessa

 

Turvapaikanhakijoita virtaa Suomeen edelleen erityisesti Irakista. Tilannetta on kuitenkin otettu hallintaan aloittamalla rajavalvonta länsirajalla ja perustamalla Tornioon järjestelykeskus, jossa tulijat rekisteröidään ja jaetaan sitten eri puolille maata. Uusia vastaanottokeskuksia tai hätämajoituspaikkoja on avattu ympäri maata. Esimerkiksi Pirkanmaalla nykyisestä käytöstä poistuva Kaivannon sairaala otetaan tähän käyttöön.

 

Viime yönä joidenkin vastaanottokeskusten ympäristössä oli mielenosoituksia ja levottomuuksia kantasuomalaisten toimesta. Tämä on erittäin valitettavaa.

Nyt on hyvin tärkeää, että maltti säilyy kaikilla. Viranomaiset ja SPR:n henkilökunta ovat osaavia toimijoita, jotka kykenevät pitämään tilanteen hallinnassa. Energia kannattaa nyt käyttää ongelmien ratkaisemiseen, ei niiden aiheuttamiseen.

 

Kävin maanantaina tutustumassa tilanteeseen Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa, jossa oli turvapaikanhakijoita Irakista, Somaliasta, Syyriasta, Albaniasta ja Etiopiasta. Vanha päihdekuntoutuskeskus on aivan täynnä ja monet nukkuvat liikuntasalin yhteismajoituksessa. On selvää, että ollaan kapasiteetit ylärajoilla.

 

Perheitä on sijoitettu tyhjiin asuntoihin Punkalaitumen keskustassa ja lapset ovat koulussa. Suomen kieltä opetetaan kaikille turvapaikanhakijoille. Turvapaikkapäätöksiä odotellaan ja sen jälkeen väki jakautuu Suomeen asettuviin ja maasta poistuviin. Suomeen jäävien kotoutumisesta ja tarvittavasta täydennyskouluttamisesta tulee huolehtia, jotta tulijat pääsevät työn ja toimeentulon piiriin.

 

Punkalaitumella on vastaanottokeskuksessa osaava ja kokenut henkilökunta, joka hallitsee tilanteen. Päätöksiä turvapaikkojen saamisesta ja eväämisestä on kuitenkin saatava mahdollisimman pian, koska odottelu ei auta ketään. Epätietoisuus tulevaisuudesta on vaikeaa hakijoiden kannalta ja jokainen odotuspäivä lisää vastaanottotoiminnan kuluja. Elämme poikkeuksellisia aikoja. Juuri nyt maltin ja maalaisjärjen säilyttäminen on kaikkein tärkeintä.

 

Viikonlopputerveisin

 

Arto

 

Comments are closed.