Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena ajatuksia kannatusluvuista.

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viestissä ajatuksia viimeisistä kannatusluvuista, joita arvioin sen opetuksen pohjalta, jonka sain Konservatiivien puoluekokouksesta Manchesterista tällä viikolla.

Vastuullisella politiikalla voi voittaa vaalit

Olen seurannut Iso-Britannian politiikkaa jo 80-luvulta lähtien. Gradussani tutkin Thatcherismin vaikutuksia Ahon hallituksen politiikkaan. Thatcherin jälkeen tuli New Labourin aika Tony Blairin johdolla, joka hyvän alun jälkeen hiipui johtajavaihdosten jälkeen päättämättömyyden ja taloudelliseen taantumaan. Viisi vuotta sitten Iso-Britannia oli taloudellisesti todella syvällä, kun David Cameronin konservatiivit astuivat yhdessä Liberaalien kanssa ruoriin.

Cameronin johdolla Konservatiivit tervehdyttivät taloutta kovilla leikkauksilla ja paransivat kilpailukykyä rohkeilla uudistuksilla. Ensi reaktio oli jyrkkä. Hallituksen politiikkaa vastustettiin isoilla mielenosoituksilla ja hallituspuolueiden kannatus romahti. Cameron ei kuitenkaan tinkinyt maalistaan ja johdonmukainen linja alkoi tuottaa tuloksia. Työllisyys kääntyi nousuun ja hallituksen suosio sen mukana.

Tämän vuoden vaaleissa Konservatiivit voittivat enemmistön Iso- Britannian parlamenttiin. Talouskurimuksesta maan oikealle tielle palauttanut puolue palkittiin vaalivoitolla. Konservatiivit saivat monia uusia ääniä ja voittivat sellaisia parlamenttipaikkoja, joita eivät olleet voittaneet kymmeniin vuosiin. Syynä oli se, että moni tavallinen duunari oli tullut siihen tulokseen, että Konservatiivit ovat se puolue, joka ajaa työtätekevien ihmisten asiaa. Konservatiivit ovat panostaneet vahvasti myös asuntopolitiikkaan, jolla pyritään erityisesti edesauttamaan nuoria ostamaan omia asuntoja.

Iso- Britannian tilanne 2010 oli hyvin samanlainen, kuin Suomen 2015. Kaikki talouden mittarit olivat kaakkoon ja työttömyys kasvoi. Toimeen tartuttiin ja suunta käännettiin. Tämä maali pitää myös Suomessa pitää mielessä. Vaalit ovat 2019 ja vaalitulos ratkeaa hallituksen saavutusten perusteella. Jos työllisyystilanne on 2019 parempi kuin nyt, niin hallituspuolueilla ei ole hätää. Jos se ei ole parempi kuin nyt, niin koko Suomella on hätä.

Politiikkaa ei tehdä kolmen kuukauden, vaan neljän vuoden kvartaalissa. Maratonillakaan ei palkintoja jaetaan kolmen kilometrin juoksun jälkeen. Vielä on siis aivan liian aikaista ennustaa vuoden 2019 vaalituloksia. Ne ratkeavat saavutettujen tulosten perusteella. Iso- Britannian esimerkki on rohkaiseva. Samantyylinen vaalitulos toteutui myös Portugalissa.

Viime kädessä politiikka on yhteisten asioiden hoitamista isänmaan hyväksi. Politiikkojen ensisijainen vastuu on siten hoitaa maan asioita hyvin, eikä keskittyä oman edustajapaikan varmistamiseen tai puolueen vaalimenestykseen. Iso-Britannian esimerkki kuitenkin osoittaa sen, että vastuullinen politiikka voi saada myös seuraavissa vaaleissa kansan tuen. Se on erittäin rohkaiseva esimerkki.

Viikonlopputerveisin Arto

 

Comments are closed.