AL Näkökulma 23.10.2015

MITÄ ISO-BRITANNIA MEILLE OPETTAA?

 

Isossa-Britanniassa aloitti vuoden 2010 vaalien jälkeen Konservatiivien ja Liberaalien koalitiohallitus, joka peri Labourilta huonossa talouskunnossa olleen maan. Talouskasvu oli heikkoa, työttömyys kasvussa ja valtio velkaantui nopeasti. Velan kokonaismäärä ei ollut huolestuttava, mutta velkaantumisen vauhti oli.

 

Konservatiivit lupasivat laittaa valtion velan kuriin kovin ottein viidessä vuodessa ja päättivät leikata julkisia menoja lähes viidenneksellä. Samalla lähes puoli miljoona brittiä menetti työpaikkansa julkisella sektorilla. Kilpailua avattiin palvelusektorilla, koulutusta uudistettiin, asuntotukia leikattiin ja työnvälitystä tehostettiin. Verotuksen puolella pienituloisimmat saivat helpotuksia ja suurituloisia verotettiin hieman enemmän.

 

Oppositiossa ollut työväenpuolue Labour moitti oikeistohallituksen talouslinja vääräksi. Leikkaukset kuulemma vaaransivat kotimaisen kysynnän ja heikentäisivät työllisyyttä. Sosiaalitukien ja koulutuksen leikkausten nähtiin vaarantavan palveluiden tason ja lisäävän eriarvoisuutta.

 

Taloustilanne ja poliittinen asetelma Isossa-Britanniassa vuonna 2010 oli hyvin samanlainen kuin Suomessa 2015. Sipilän hallituksen politiikka on myös hyvin läheistä sukua Cameronin linjalle. Suomea laitetaan nyt kuntoon johdonmukaisella otteella, jonka maalina on velkaantumisen taittaminen säästöillä ja 110000 uuden työpaikan luominen tällä vaalikaudella.

 

Hallitusta arvostelevan opposition kannanotot ovat myös rinnastettavissa Labourin oppositiopolitiikkaan kaudella 2010-15. Eduskuntasalissa kuulee joka päivä juuri niitä argumentteja, joita Labour toisteli Isossa-Britanniassa koko viime kauden.

Mitä sitten Iso-Britannia meille opettaa? David Cameronin koalitiohallituksen saavutukset ovat kiistattomat. Euroopan sairaasta miehestä on tullut Länsi-Euroopan vakain kasvualue. Itse asiassa kasvu kääntyi positiivisella uralle heti hallituksen ensimmäisten linjausten jälkeen. Julkista taloutta tasapainottaneet kovat leikkaukset eivät siis tuhonneet kasvua, vaan palauttivat uskon Ison-Britannian tulevaisuuteen, mikä näkyi investointeina.

 

Ison-Britannian talous kasvoi vahvasti jo vuonna 2014. Myös kotimainen kysyntä on vahvaa. OECD:n ennusteiden mukaan kasvu jatkuu vakaana edelleen tänä ja ensi vuonna. Maan talouskasvun trendi on 2,5 prosentin vuotuisen kasvun uralla, joka on länsimaissa erittäin hyvä tulos.

 

Työttömyysasteen ennustetaan jatkavan laskuaan kohti viittä prosenttia, joka on jo lähellä nykyaikana saavutettavissa olevaa täystyöllisyyden rajaa. Samaan aikaan työllisyysaste on noussut reilusti yli 70 prosentin. Isossa-Britanniassa olla siis käytännössä saavutettu juuri ne numeraaliset tavoitteet, joihin myös Sipilän hallitus tähtää.

 

Talouskasvun ansiosta on saatu maahan aikaan positiivinen kierre, joka näkyy laajalti yhteiskunnassa. Köyhyysriski on tasaisesti alentunut ja painunut jo alle EU-maiden keskiarvon. Nyt on myös resursseja käyttää tulevaan kasvuun, joten Iso-Britannia panostaa koulutukseen kolmanneksi eniten OECD-maista.

 

Ja miten kansa on sitten tähän reagoinut? Cameronin hallituksen alkutaival oli täynnä säästöjä, leikkauksia ja uudistuksia vastustavia mielenosoituksia. Ja varsinkin sosiaalisessa mediassa hallituksen toimia arvosteltiin jyrkästi.  Lopussa kuitenkin kiitos seisoo. Tämän vuoden vaaleissa Cameronin johtamat Konservatiivit saivat yksinkertaisen enemmistön parlamenttiin ja samalla mandaatin jatkaa onnistunutta politiikkansa seuraavankin viisivuotiskauden.

 

Suomella on kaikki edellytykset päästä Ison-Britannian viitoittamalle positiivisen kasvun kierteelle. Se kuitenkin edellyttää sitä, että hallituksen valitsema linja pitää ja kantti kestää. Cameronin hallituksen linjaa eivät horjuttaneet mielenosoitukset, eivät gallupit , eivätkä väärien profeettojen lausunnot. Juna puski eteenpäin ja tulosta syntyi. Sen Iso-Britannia meille opettaa.

 

Arto Satonen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Sastamala

 

Kirjoitus on julkaistu Aamulehden Näkökulma -palstalla 23.10.2015

 

Comments are closed.