Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina maahanmuuttoviraston tiukentunut linja, ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksut sekä Yleä arvioiva parlamentaarinen ryhmä.

Arvoisa lukija!

 

Tämän viikon viestissä päivitys muutamasta ajankohtaisesta aiheesta. Maahanmuuttovirasto on tiukentanut linjaansa irakilaisten turvapaikkahakemusten hyväksymisessä, ulkomaalaisille opiskelijoille on tulossa lukukausimaksu ja YLE:n asemaa, julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioiva parlamentaarinen ryhmä käynnistää toimintansa.

 

Suurempi osa Irakia on turvallisempi – yksilöllisellä perusteilla voi edelleen saada turvapaikan

 

Maahanmuuttovirasto on arvioinut uudelleen Irakin turvallisuustilannetta ja nyt on useampia alueita, jotka voidaan luokitella turvallisiksi. Turvallisuustilanne on parantunut erityisesti Babylonin läänissä ja Kirkukin kaupungissa. Bagdadissa on edelleen turvallisuustilannetta ongelmallinen, mutta lähtökohtaisesti ei voida kaikkien sieltä tulleiden olevan henkilökohtaisesti vaarassa.

 

Irakilaisille myönnetään edelleen turvapaikkoja Suomeen, jos heillä on siihen yksilölliset perusteet eli siis nimenomaan heidän henkilökohtaista turvallisuutta on uhattu. Lisäksi osa Irakista luokitellaan edelleen vaaralliseksi alueeksi, josta tulevia henkilöitä ei voida palauttaa kotimaahansa. Maahanmuuttoviraston uusi linjaus merkitsee kuitenkin sitä, että hyvin moni irakilainen ei saa Suomesta turvapaikkaa. Tämä tieto on myös levinnyt Irakiin ja hillitsee sieltä lähtevien määrää.

 

ULKOMAALAISTEN OPISKELIJOIDEN LUKUKAUSIMAKSUJEN ALARAJAKSI 1500 EUROA

 

Torstaina hallitus esitteli esityksensä ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuiksi. Hyvä, kun asia nyt etenee. Olen tehnyt tästä asiasta ensimmäisen lakialoitteen jo vuonna 2004. Jo viime kaudella eduskunnan enemmistö oli valmis hyväksymään lukukausimaksut, mutta pienet puolueet hallituksesta estivät niiden etenemisen. Nyt viimeinkin saamme muutettua maksuttoman koulutuksen vientituotteeksi EU/ ETA- alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

 

Esityksen mukaan maksujen alaraja on 1500 euroa, mutta korkeakoulut voivat määritellä korkeammankin hinnan. Hinnoittelu on viisasta tehdä kysynnän mukaan, jotta ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä Suomessa ei vähene. Ruotsi asetti maksut heti täyteen hintaan, joka tyypillisesti on 8000-9000 euroa vuodessa ja tämä johti tulijoiden määrän puolittumiseen. Oikea maksutaso määräytyy jatkossa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Varmasti Suomesta löytyy myös koulutusohjelmaa, jotka menevät kaupaksi täyteen hintaan. Lukukausimaksuista tulevat tulot jäävät oppilaitoksille, jotka voivat niillä kehittää omaa toimintaansa.

 

Koulutus on maailmalla miljardiluokan bisnes, joka kasvaa nopeasti. Erityisesti Aasiassa ja entisen Neuvostoliiton alueella on miljoonia nuoria, jotka haluavat hankkia länsimaisen koulutuksen ja ovat valmiita siitä myös maksamaan. Suomi on tähän asti antanut tutkintoon johtavaa koulutusta maksutta. Tämä on käytännössä johtanut siihen, että Suomi on kouluttanut veronmaksajien rahoilla työvoimaa anglosaksisiin maihin. Köyhistä maista tuleville opiskelijoille luodaan jatkossa lukukausimaksujen vastineeksi stipendijärjestelmä, jonka kautta voidaan ottaa Suomeen esimerkiksi opiskelijoita kehitysapukohteistamme.

 

Suomen kannattaa toki houkutella heitä jäämään valmistuttuaan Suomeen ja siksi olisi tärkeää liittää lakiin verovähennysoikeus, jonka myötä Suomeen töihin jäävä voisi jälkikäteen vähentää maksamansa maksut verotuksessa esimerkiksi 3-5 vuodessa. Tämä olisi reilua, koska he jäävät hyödyttämään suomalaista kansantaloutta.

 

PARLAMENTAARINEN RYHMÄ ARVIOIMAAN YLEÄ – TÄHTÄIMESSÄ VUODEN 2017 BUDJETTI

 

YLE:n asemaa mediamaailmassa, julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta varten perustetaan parlamentaarinen komitea, jossa on 12 jäsentä. Neljästä suurimmasta puolueesta jäseniä on kaksi ja neljästä pienemmästä puolueesta yksi. Minut on valittu toimimaan ryhmän puheenjohtajana. Työ käynnistyy marraskuun alussa. Tavoitteena on saada työ valmiiksi siten, että työryhmä voi esittää ehdotuksia vuoden 2017 budjettiin. Käytännössä työaikaa on siis ensi kesän alkuun asti. Parasta aikaa on menossa Anssi Vanjoen vetämänä kaupallisen Median tilannetta pohtiva työryhmä, jonka työ valmistunee tämän vuoden puolella.

 

Seuraava Viikkoviesti 6.11.

 

Ensi viikolla on istuntotauko, joten seuraava Viikkoviesti tulee kahden viikon kuluttua. Tässä vielä liitteenä tänään Aamulehdessä julkaisemani artikkeli, jossa käyn läpi sen mitä Britannia opettaa meille. Siellä johdonmukaisella politiikalla talous ja työllisyys käännettiin nousuun, mikä myös kansa palkitsi vaalivoittona. Tästä asiasta lisää täältä:

 

Terveisin Arto

 

Comments are closed.