Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena Euroopan muuttunut turvallisuustilanne ja terrorismi.

Arvoisa lukija!

 

Tällä viikolla päähuomio kaikkialla Euroopassa on kohdistunut viime viikonlopun terroritekoihin Ranskassa. Päällimmäisenä tunteen on tietenkin ollut järkytys ja myötätunto ranskalaisille. Eduskunta piti tiistain istunnon alussa hiljaisen hetken.

 

Nyt tärkeintä on tehdä kaikki mahdollinen, jotta vastaavanlaiset iskut Euroopassa jatkossa estetään. Avainasemassa ennalta ehkäisevässä työssä on tiedusteluosaamisen vahvistaminen, tiedustelulainsäädännön muuttaminen, sekä tiedusteluyhteistyön tiivistäminen eri valtioiden välillä. Näitä iskuja voidaan ennaltaehkäistä vain sillä, että poliisi onnistuu saamaan tiedon suunnittelussa olevista terroriteoista etukäteen.

 

Suomessa tiedustelulakeja on tarkoitus muuttaa siten, että poliisin mahdollisuuksia tehdä ennaltaehkäisevää työtä parannetaan. Tätä asiaa varten perustetaan myös parlamentaarinen työryhmä, joka aloittaa työnsä jo tässä kuussa.

 

Tärkeää on myös tiivistää rajavalvontaa. Erityisesti EU:n ulkorajavalvonnan tehostaminen on avainasemassa. Rajatarkastuksia tullaan lisäämään myös sisärajoilla ja Schengenin tilannetta arvioidaan lähiviikkojen aikana.

 

Hyvin tärkeää on se, että nyt on muodostumassa länsimaiden ja Venäjän yhteinen rintama ISISiä vastaan, joka pyrkii ratkaisemaan Syyrian tilanteen. Tilanteen rauhoittuminen Syyriassa ja Irakissa helpottaisi myös Eurooppaan tulevaa turvapaikanhakijoiden tulvaa. Olosuhteet on saatava sellaisiksi, että ihmiset voivat elää normaalia elämää omassa kotimaassaan tai ainakin lähialueilla. On hyvä muistaa, että valtaosa turvapaikanhakijoista on nimenomaan täällä ISIS:en ja muiden ääriryhmien toiminnan seurauksena.

 

Ranska on pyytänyt muilta EU-mailta apua sodassa ISISiä vastaan. Suomen osalta ei vielä tiedetä mitä avunanto konkreettisesti tarkoittaa. Jo tällä hetkellä suomalaiset siviilikriisinhallinnan toimijat kouluttavat kriisimaissa toimivia poliiseja, joka osaltaan on merkittävää rauhaa edistävää työtä. Ranskan avunpyyntö on laatuaan ensimmäinen EU:n sisällä ja se voi olla siten merkittävä askel eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistämisessä.

 

Me olemme länsimaissa tottuneet elämään demokraattisessa ja  avoimessa yhteiskunnassa. Me emme halua, eikä meidän pidä muuttaa omaa elintapaamme terrorismin uhan alla. Se olisi luovuttamista. On kuitenkin välttämätöntä, että panostamme lisää sisäiseen turvallisuuteen. Se merkitsee poliisille sekä  lisää resursseja, että toimintavaltuuksia. Kun järjestäytynyt yhteiskunta aikoinaan syntyi yövartijavaltiona, niin sananmukaisesti valtion ensisijaisena tehtävänä oli turvata kansalaistensa turvallisuus. Nyt olemme jälleen siinä, että sisäisen turvallisuuden takaaminen on valtion tärkein tehtävä.

 

Viikonlopputerveisin Arto Satonen

 

Comments are closed.