Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina turvapaikka-asiat ja työmarkkinatilanne.

Arvoisa lukija!

 

Tämän viikon viestissä kahdesta ajankohtaisesta asiasta eli turvapaikka-asiasta  ja työmarkkinatilanteesta.

 

Turvapaikkatilanne on viikon aikana käynyt huolestuttavammaksi. Tänään on tiedotettu, että tiedossa on kymmenen raiskausta, joiden tekijäksi epäillään turvapaikanhakijaa. Nämä teot ovat täysin tuomittavia. Poliisi on saanut kaikki epäillyt kiinni ja syyllisiä tullaan rankaisemaan. Törkeään rikokseen syyllistyneet poistetaan maasta.

 

Näissä asioissa on oltava lujana, jotta kansalaisten turvallisuus voidaan taata. Erityisesti naisten turvallisuudesta on huolehdittava.

 

Tänään sisäministeri Orpo ilmoitti myös , että osa vastaanottokeskuksista suljetaan. Tällä halutaan varmistaa se, että poliisi kykenee valvomaan keskuksia ja samalla valmistellaan nopeasti laki, joka mahdollistaa vartiointiliikkeen valtioiden toimimisen vastaanottokeskusten sisällä. Jo nyt vartijat saavat toimia keskusten ulkopuolella.

 

Tulevan viikon aikana tulee myös merkittäviä muita turvapaikkapolitiikkaa koskevia linjauksia. Suomi on jo ottanut tai ottaa käyttöön Ruotsissa ja Norjassa käytössä olevat keinot. Tulijoiden määrä Ruotsin suunnasta on vähentynyt, mutta itärajalta voi syntyä painetta, kun tie Norjaan on tukossa. Valtaosa Venäjän suunnalta tulevista ovat asuneet pitkään Venäjällä ja siksi heidät voidaan palauttaa takaisin  Venäjälle pikaisesti, kuten Norjakin on tehnyt. Venäjä luokitellaan turvalliseksi maaksi, joten sinne voidaan palauttaa.

 

Tähän mennessä on jo muutettu turvallisten alueiden luokitusta Irakissa ja Somaliassa, mikä merkitsee sitä, että entistä harvempi turvapaikanhakija saa jäädä Suomeen. Palautussopimus Irakin kanssa on vireillä ja perheenyhdistämisen säännöksiä on kiristetty merkittävästi. Uusia linjauksia etuisuuksiin ja kotouttamiseen on tulossa jo ensi viikolla. Turvapaikanhakijoita on jo monissa keskuksissa työllistetty talkootyyppiseen työhön. Esimerkiksi kuplahalli jalkapalloilijoita varten nousi turvapaikanhakijoiden toimesta Pirkanmaalla.

 

Työmarkkinatilanne kiristynyt – järjen pitäisi löytyä Suomen edun nimissä

 

Työmarkkinatilanne on viikon aikaan kiristynyt nopeasti, kun Postialan neuvotteluissa ei ole edetty ja PAU:n työtaistelu on poikinut tukun tukilakkoilmoituksia. Vaikuttavimmat ovat AKT:n tukilakoista, jotka ovat jo merkittävällä tavalla haitanneet vientiä ja tuontia. EK puolestaan ilmoitti luopuvansa jatkossa keskitetyistä palkkaratkaisusta, jonka vastavetona AKT uhkaa kaataa koko yhteiskuntasopimuksen. SAK:n hallitus käsittelee asiaa sunnuntaina.

 

Yhteiskuntasopimuksen avaimet on SAK:lla, jonka pitää laittaa omat rivinsä suoraksi. Kun SAK myy työmarkkinapöydässä työrauhaa, niin se pitää myös pystyä takaamaan. Jos AKT on ulkopuolella, niin satamat voivat seisoa sopimuksen aikanakin. Sen vuoksi on välttämätöntä, että sopimus on kattava. Mitä pidempään yhteiskuntasopimuksen vatuloinnissa menee, sitä vaikeammaksi Suomen tilanne käy. Nyt ei ole enää uhittelun, vaan sopimisen aika. Se tulisi laajalti ymmärtää.

 

Laajat tukilakot ovat jälleen nousseet tapetille Posti-lakon yhteydessä. Viime vaalikaudella istui pitkään kaksikantainen työryhmä, jonka piti uudistaa suomalaista työmarkkinajärjestelmää siten, että lakot ja tukilakot olisivat olleen suhteessa työriitaan, kuten ne ovat Ruotsissa. Samalla laittomista lakoista olisi päästy eroon. Tästäkään ei työmarkkinapöydässä päästy sopuun ja siksi käytössä on edelleen järjestelmä, joka esimerkiksi Ruotsiin verrattuna on selvästi lakkoherkempi. On erittäin harmillista, jos Suomi vuodesta toiseen antaa kilpailuetua Ruotsille työrauhassa. Siihen meillä ei ole varaa.

 

 

Viikonlopputerveisin! Arto

 

Comments are closed.