Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina EU:n ja Turkin välinen sopimus sekä Jan Vapaavuoren kirja.

Arvoisa lukija!

 

Tälläkin viikolla on politiikassa tapahtunut paljon. Pääministeri Juha Sipilä on viimeiset päivät ollut päämiesten EU-kokouksessa, jossa on hiottu loppuun EU:n ja Turkin välistä sopimusta pakolaistilanteen hallinnasta. Tässä onnistuminen, sekä myös itäisen ja Libyan reitin tukkiminen ovat aivan avainasioita nyt, kun kesän tullessa jälleen paine rajoilla uhkaa kasvaa. Tällä hetkellä Suomeen tulee vain yksittäisiä hakijoita lännestä, itärajan yli ei ole kolmeen viikkoon tullut ketään. Bilateraaliset neuvottelut Venäjän kanssa onnistuivat siten hyvin. MTV:n uutisissa on hyvin yksityiskohtaisesti esitetty Sipilän prosessikaavio siitä mitä Turkin kautta Eurooppaan pyrkivälle pakolaiselle tapahtuu. Linkki tähän löytyy tästä: http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tassa-on-sipilan-kaavio-turvapaikanhausta/5797450

 

 

Myös kotimaan politiikassa on tapahtunut paljon. Presidenttipelikin lähti käyntiin, kun ex-pääministeri ja nykyinen kollegani Keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen ilmoitti tavoittelevansa Keskustan presidenttiehdokkuutta, jonka heidän puoluekokouksensa valitsee kesäkuussa. Todellisuudessa kamppailu presidentin paikasta alkaa vasta sitten, kun ylivoimainen ennakkosuosikki, nykyinen presidentti Sauli Niinistö, ilmoittaa onko hän käytettävissä seuraavalle kaudelle.

 

Viikon merkittävin yhteiskunnallinen puheenvuoro oli Jan Vapaavuoren kirjan ” Puoliholtiton Suomi” julkistaminen. Samalla Vapaavuori leikkasi siivet niiltä huhuilta, että hän olisi haastamassa Kokoomuksen ensi kesän puoluekokouksessa Alex Stubbin. Itse kirja on kuitenkin painavaa luettavaa Suomen taloudellisesta tilanteesta. Syistä ja seurauksista. Suosittelen sitä luettavaksi.

 

Tässä muutamia pointteja Vapaavuoren ajatuksista:

 

– Nokian menestys sumensi realiteetit. Palkat nousivat Nokia-huumassa koko maassa ja hyvinvointiyhteiskuntaa kehitettiin. Kun Nokia-tulot sulivat alta, niin menot jäivät silti aiemmalle tasolle.

 

– kilpailukyky on aina yrityskohtaista, vahva puheenvuoro paikallisen sopimisen puolesta

 

– Suomen talouden ongelmia ei ratkaista jollakin yksittäisellä hokkuspokkus-keinolla, vaan on onnistuttava monissa asioissa yhtä aikaa. Suomi on kuin keski-ikäinen mies, joka tarvitsee elämäntaparemontin

 

– Ruotsissa on nähty teollistuminen, vaurastuminen, kansankoti ja sen murenemisen uhka, sekä sen ratkaiseminen. Suomi ei ole vielä ratkaissut viimeistä vaihetta.

 

– Illuusio AAA- luottolukituksesta. Liian pitkään uskottiin, että korkean luottoluokituksen maana meillä ei ole isoja vaikeuksia.

 

– Koulutuksen ja osaamisen merkityksestä on Suomessa liikuttavan yksimielinen näkemys

 

– Parhaiten toimivimmat hallitukset ovat olleet Ahon hallitus ( PM Aho, VM Viinanen ) ja Lipponen 1 ( PM Lipponen , VM Niinistö )  , koska niissä oli vahva pääministeri, vahva valtionvarainministeri ja heillä yhteinen suunta.

 

– Kataisen hallitus ei ollut rakkausavioliitto, järkiavioliitto, vaan pikemminkin pakkoavioliitto

 

– Populismin nousu on yksi syy Suomen vaikeuksiin. Kun populistit saavat paljon kannatusta, niin muut puolueet lähestyvät poliittisesti niitä pitääkseen osan omista kannattajistaan

 

– Suomessa on maailman henkilökeskeisin vaalijärjestelmä, tosin henkilökeskeisyys leimaa politiikkaa kaikkialla maailmassa. Henkilökeskeisyys lisää pinnallisuutta politiikassa.

 

 

 

Aurinkoista talviviikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

Comments are closed.