Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Kokoomuksen puheenjohtajavalinta ja perustulokokeilu

Arvoisa lukija!

 

Tämän viikon viestissä kaksi asiaa: Kokoomuksen puheenjohtajavalinta ja perustulokokeilu.

 

Kokoomuksen puheenjohtajavalintaan liittyen tästä linkistä näet tänään aamulla Lännen Median lehdissä julkaistun haastatteluni aiheesta:

 

Haastatteluni keskeinen sanoma on :

 

– Stubbin haastajat esiin

 

Kilpailu puheenjohtajuudesta vie positiivisen kautta asioita eteenpäin. Kukin edustaja ja puolueaktiivi voi valita oman ehdokkaansa ja tukea häntä. Valitun puheenjohtajan asema on puoluekokouksen jälkeen aina vahvempi, kun paikka on saavutettu vaalivoiton kautta.

 

– Olen tyytyväinen siihen mitä olemme yhteisesti Stubbin johdolla saaneet aikaan

 

Hallitusohjelma on hyvin kokoomuslainen, suomalaisen työn kilpailukykyä ensi kerran parannetaan ja työllisyyttä vahvistetaan kilpailukykysopimuksella, paikallinen sopiminen edistyy. Uskon, että nykyinen hallituspohja on paras mahdollinen johtamaan Suomea näinä aikoina.

 

– Jos useampia eduskuntaryhmän jäseniä on kilpailemassa puolueen puheenjohtajan paikasta, niin eduskuntaryhmän puheenjohtajan ei ole soveliasta osallistua kampanjointiin.

 

Perustulokokeilu: Toimii teoriassa – toimiiko käytännössä?

 

Hallitusneuvotteluissa sovittiin, että Sipilän hallitus toteuttaa perustulokokeilun. Tällä viikolla julkaistiin asiasta Olli Kankaan johdolla tehty perusteellinen virkamiesselvitys ehdotuksineen. Linkki tähän selvitykseen löytyy täältä: http://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=10601

 

Työryhmä päätyi esittämään osittaisen perustulon kokeilemista. Osittaisuus tarkoittaa, että perustulon aikanakin osa nykyisistä tukimuodoista säilyisi. Selvitys käy hyvin läpi sen miksi perustulo on niin vaikea Suomessa toteuttaa. Negatiivisen tuloveron kokeilu ei ole mahdollista ennen kansallisen tulorekisterin valmistumista.

 

Puhtaan perustulon kannustavuusvaikutusta voidaan periaatteessa kokeilla, muuta se edellyttää perusturvan laskemista niin paljon, että se on kohtuutonta niille, jotka eivät pysty saamaan edes perustulojärjestelmässä työtuloja. Nyt siis todennäköistä on, että toteutetaan osittaisen perustulon kokeilu rajatulle väestölle pienellä alueella. Yksi mahdollisuus olisi osallisuustulo, jossa perustulon kriteerinä olisi aktiivinen osallistuminen tavalla tai toisella yhteiskuntaa hyödyntämään toimintaan.

 

Olemme siis lähellä sitä johtopäätöstä, että se mikä toimii teoriassa, ei välttämättä toimi käytännössä. Käsiä ei kuitenkaan kannata vielä nostaa pystyyn. Nykyinen järjestelmä ei ole täydellinen, koska se usein johtaa tilanteisiin, jossa lyhyiden, osa-aikaisten ja ns. Silpputöiden vastaanottaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Voi hyvinkin olla, että ratkaisu löytyy vielä negatiivisen tuloveron kautta, kun sitä myöhemmin päästään kunnolla kokeilemaan.

 

Viikonlopputerveisin

 

Arto

 

Comments are closed.