Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina yrittäjyys- ja työllisyyspaketti, koulutussopimus sekä VM:n talouskatsaus

Arvoisa lukija,

 

Takana on hyvien päätösten viikko. Hallitus päätti kuluneen viikon alussa työllisyys- ja yrittäjyyspaketista, selvitysmiehet luovuttivat esityksensä koulutussopimuksen käyttöönotosta opetusministerille ja Valtionvarainministeriön tuoreen talouskatsauksen mukaan Suomen talous on vihdoin kääntynyt nousuun. Sisäpolitiikan viikko oli siten hyvin positiivinen

 

Työllisyyttä ylös täsmätoimilla

 

Yrittäjyys- ja työllisyyspaketti sisältää suuren määrän yksittäisiä toimia, joilla edistetään työllisyyttä. Tarkoitus on helpottaa yrittäjäksi ryhtymistä, ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamista, yritysten kasvamista ja kansainvälistymistä, sekä edistää työttömien työnsaantia.

 

Erittäin hyviä toimia ovat mm. Työttömyysturvan käyttö starttirahana, tuki ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamiseen, innovaatioseteli, työnäyte-kokeilu, ulkomaalaisten erityisosaajien ja start-up yrittäjien lupakäytännön helpottaminen ja alueelliset kokeilut pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi.

 

Jokaisen työttömän polku työelämään on erilainen ja siksi tarvitaan monenlaisia toimia. Yksi saa uuden alun yrittäjänä, toiselle tärkeää on päästä näyttämään kyntensä työkokeilussa ja kolmas tarvitsee palkkatuen työllistyäkseen. Osaamista on myös tarvittaessa voitava täydentää täsmäkoulutuksella.

 

TEMin yksityiskohtainen tiedote työllisyys- ja yrittäjyyspaketista löytyy tästä linkistä: http://www.tem.fi/tyo/tiedotteet_tyo?89506_m=120290

 

Koulutussopimuksella mestari-kisälli oppiin

 

Pitkään odotettu koulutussopimus eteni tällä viikolla selvitysmiesraportin myötä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen aikoo edistää asiaa nopeasti. Kyse on todella mittavasta uudistuksesta nuorisoasteen koulutukseen.

 

Koulutuksen ideana on se, että oppiminen tapahtuu pääosin työpaikalla. Opiskelija ei kuitenkaan ole työsuhteessa, vaan saa opintotukea. Työnantaja ei pääsääntöisesti saa koulutuskorvausta, mutta voi halutessaan maksaa opiskelijalle lisätuloa ilman työsuhdetta. Kyse on siis nykyaikaisesta mestari-kisälli mallista, jolla on keski- Euroopassa saavutettu hyviä tuloksia.

 

Koulutussopimus on hyvä mahdollisuus monille opiskelijoille, mutta ei kaikille. Siitä tulee toinen väylä perinteisen ammattiopetuksen rinnalle. Oppisopimuskoulutus säilyy edelleen aikuisten koulutusmuotona. Koulutussopimus soveltuu joillekin aloille ja joihinkin yrityksiin paremmin kuin toisiin ja toimii eri alueilla eri tavalla.

 

Sastamalan koulutuskuntayhtymässä tämäntyyppistä mallia on jo kokeiltu Sastamalassa ja Parkanossa hyvin tuloksin. Toimiessaan tämä malli mahdollistaa nopeat opinpolut, antaa opiskelijalle suoran väylän työelämään ja koulutus voidaan järjestää myös pienemmällä ryhmäkoolla, mikä on tärkeää maaseutupaikkakunnilla.

 

OKMn tiedote koulutussopimuksesta löytyy täältä: http://www.okm.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2016/liitteet/okm8.pdf?lang=fi

 

Taloudessa hienoista kasvua

 

VM:n uusimman talouskatsauksen mukaan Suomen talous kääntyy tänä vuonna 0,9 prosentin kasvuun. Vuosille 2017 ja 2018 ennustetaan 1,2 prosentin kasvua. Samalla työllisten määrä kasvaa 0,3 prosenttia ja työttömyys laskee 8,7 prosenttiin. Ennusteen mukaan työllisyysaste nousee tämän vaalikauden aikana hieman yli 69:n. Tämä ennuste ei kuitenkaan huomioi hallituksen uusimpia toimia työllisyyden vahvistamiseksi, joten todennäköisesti pääsemme parempaan tulokseen. Kansantalouden kannalta kestävään 72- prosentin tasoon on kuitenkin vielä matkaa. Uusien työpaikkojen tarpeesta kilpailukykysopimus toteutuessaan laajana täyttää kolmanneksen.

 

VM:n tuore talouskatsaus löytyy täältä: http://vm.fi/documents/10623/2321597/Taloudellinen+katsaus+kevat+2016/280fe986-3de3-4b3e-bab0-0735e9be3bd3?version=1.0

 

 

 

Hyvää viikonloppua!

 

Arto

 

Ps. Peukut pystyyn VaLePalle ja Tapparalle tämän päivän finaaleihin, nyt on aika tuoda pystejä Pirkanmaan suuntaan!

 

Comments are closed.