Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Kiinan matka ja Nato-selvitys

Arvoisa lukija,

 

Viikkoviesti on ollut pari viikkoa julkaisutauolla, kun olin viime viikon Kiinassa edistämässä suomalaisten elintarvikkeiden ja metsäteollisuuden tuotteiden vientiä. Kiina on mahdollisuuksien maa ja tällä hetkellä siellä on kysyntää erityisesti suomalaiselle sahatavaralle ja kauralle. Kysyntää olisi myös sianlihalle ja kalalle, jos saisimme tuontiluvat auki. Laajemmin ottaen kova sana edelleen nopeasti kasvavassa Kiinassa on Clean Tech laajasti ymmärrettynä. Kiina on valtava markkina, jossa vallitsee erittäin kova kilpailu. Niillä aloilla, joissa Suomessa on erityisosaamista, myös Kiinassa on mahdollisuus menestyä. Lisäksi suomalaisella koulutuksella on kysyntää kiinalaisten keskuudessa.

 

Kotimaan politiikassakin tapahtuu. Kokoomus käynnistää puheenjohtajakiertueen, jossa puolueen puheenjohtajaehdokkaat keskustelevat kuudella eri paikkakunnalla. Puheenjohtajakilpailussa ovat varmuudella mukana istuva puheenjohtaja Alexander Stubb ja kansanedustaja Elina Lepomäki. Lisäksi sisäministeri Petteri Orpo on tänään ilmoittanut vakavasti harkitsevansa ehdokkuutta.

 

On hyvä asia, että Kokoomus saa puheenjohtajakilpailun, jossa on mukana useita hyviä ehdokkaita. Kiertueella ehdokkaiden on mahdollista linjata Kokoomuksen suuntaviivoja lähivuosiksi ja kohti tulevia kunnallisvaaleja. Puheenjohtajakiertue starttaa 17.5. Seinäjoelta ja päättyy Helsinkiin 7.6. Tampereella keskustellaan 6.6. Muut kiertuepaikkakunnat ovat Joensuu, Oulu ja Turku. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana en tule asettumaan yhdenkään ehdokkaan taakse. Uskon kuitenkin, että aito puheenjohtajakisa vahvistaa puoluetta ja voittavalla henkilöllä on hyvät edellytykset johtaa yhtenäisesti joukkoja eteenpäin.

 

NATO-SELVITYS KOROSTAA SUOMEN JA RUOTSIN YHTEISTÄ LINJAA

 

Tänään on luovutettu asiantuntijaryhmän NATO-selvitys ulkoministeri Timo Soinille. Nelihenkinen asiantuntijaryhmä käy perusteellisesti läpi sitä miten Suomen NATO-jäsenyys muuttaisi ja mitä se ei muuttaisi. Keskeisenä johtopäätöksenä on se, että Suomen ja Ruotsin kannattaa tehdä yhteisiä linjavalintoja. Jos jompikumpi maista menisi NATO:on yksinään, niin se vaikeuttaisi toisen asemaa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ehdottikin jo Suomen ja Ruotsin yhteistä NATO-selvitystä. Ruotsi on parasta aikaa tekemässä omaa selvitystään ja se valmistuu syksyllä. Asiantuntijaraportin tehtävänä ei ollut ottaa kantaa siihen pitääkö Suomen liittyä NATO:on, vaan arvioida mahdollisen jäsenyyden vaikutuksia.

 

Tähän raporttiin kannattaa tutustua. Ulkoministeriön sivuilta löytyvään raporttiin pääset täältä: http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=345679

 

Valtionvarainministeri Alexander Stubb analysoi NATO-selvitystä tuoreeltaan blogissaan, jota myös suosittelen luettavaksi. Siihen pääset täältä: http://www.alexstubb.com/yhdessa-on-turvallisempaa/

 

Vappuna Tampereella ja Pirkkalassa

 

Vappuna olen puhumassa Tampereella ja Pirkkalassa. Tilaisuus Tampereen porvarillisessa vapussa Hämeenpuiston päässä alkaa klo 11 ja Pirkkalassa olen mukana 12 jälkeen. Tervetuloa juhlimaan yhdessä wappua sinivalkoisin ajatuksin!

 

Arto

 

Comments are closed.