Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena ETLA:n tutkimus

Arvoisa lukija,

 

Helatorstaista johtuen eduskunnan viikko oli lyhyt. Politiikassa kuitenkin tapahtuu aina. Keskiviikon uutinen oli se, että sisäministeri Petteri Orpo lähti tavoittelemaan Kokoomuksen puheenjohtajan tehtävää. Ehdokkaita kesäkuun puoluekokoukseen on nyt kolme: kansanedustaja Elina Lepomäki, sisäministeri Petteri Orpo ja nykyinen puheenjohtaja, valtionvarainministeri Alexander Stubb.

 

Puheenjohtajan paikasta käydään varmasti tiukka kilpailu, joka antaa valitulle puheenjohtajalle hyvän mandaatin lähteä viemään puoluetta yhtenäisenä kohti kunnallisvaaleja. Puheenjohtajakandidaattien näkemyksiä ja linjauksia pääsee seuraamaan puheenjohtajakiertueella, joka ulottuu kuudelle paikkakunnalle. Tampereella keskustellaan 6.6. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana toivotan onnea ja menestystä kaikille ehdokkaille ja tukijoille tasapuolisesti.

 

ETLA:n TUTKIMUS TYÖN SIIRTYMISESTÄ PYSÄHDYTTÄÄ AJATTELEMAAN

 

ETLA:lta tuli tällä viikolla ulos tutkimus, jossa arvioitiin kuinka helppoa tai vaikeaa on siirtää mitäkin työtä ulos Suomesta. Tutkimuksen mukaan tikunnokassa ovat tällä hetkellä korkeasti koulutetut ammatit. Esimerkiksi koodaajan, ekonomistin ja kirjanpitäjän ammatit ovat helpoimmin siirrettävien joukossa. Tämän päivän ilmiö on siis se, että teollisten ammattien lisäksi entistä useammat korkean koulutuksen ammatit ovat aidossa globaalissa kilpailussa. ETLA:n tutkimuksen mukaan kaikkineen joka neljäs ammatti on ulkoistettavissa Suomesta ulkomaille.

 

Kaikkein vaikeimpia siirrettäviä ovat vuorovaikutusta vaativat palveluammatit, kuten terveydenhoito, opetus ja sosiaalitoimi. Myös putkimiehen, poliisin tai palomiehen ammatti on käytännössä mahdoton siirtää ulkomaille. Suuri osa niistä ammateista, joita ei voi siirtää ulkomaille, on tällä hetkellä julkisen sektorin tehtäviä. Näiden tehtävien osalta haasteeksi tulee kuitenkin palkanmaksun rahoitus, jos Suomessa ei säily riittävästi avoimen sektorin työpaikkoja.

 

Johtopäätös ETLA:n tutkimuksesta on se, että suomalaisen työn kilpailukyky on aivan ratkaisevaa Suomen tulevaisuuden kannalta. Kilpailukykyyn taas voidaan vaikuttaa merkittävästi sillä, että asioista sovitaan entistä enemmän paikallisesti yritystasolla. Kun töistä kilpaillaan globaalisti, niin on sopeuduttava realiteetteihin. Yhä useampi suomalainen kilpailee yksittäisistä töistä jonkun ulkomaalaisen kanssa. Töitä on tehtävä silloin, kun niitä on tarjolla. Teknologia ja tuotekehitys korostuvat, samoin nopeus, joustavuus ja toimitusvarmuus. Kaikissa näissä asioissa menestyminen edellyttää hyvää yhteistyötä työnantajan ja työntekijöiden välillä. Vastakkainasettelun aika on todellakin ohi.

 

Tässä linkki YLE:n juttuun, josta näet kuinka helppoa tai vaikeaa on sinun ammattisi töiden ulkoistaminen:

 

http://yle.fi/uutiset/mitka_ammatit_sailyvat_suomessa_ja_mitka_eivat_katso_koko_lista/8855212

 

LAUANTAINA VAMMALAN TORILLE

 

Tervetuloa Vammalan torille lauantaina 9-11 keskustelemaan ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta! Mukana myös sastamalalaisia kokoomusvaltuutettuja!

 

Terveisin Arto

 

Comments are closed.