Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina valtion omistajapoliittiset muutokset ja Ratinan kauppakeskus

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon aiheina valtion omistajapolitiikan uudet linjaukset ja Ratinan uuden kauppakeskuksen peruskiven muurauksessa pitämäni puhe, jossa käsittelin erityisesti lupajärjestelmän sujuvuutta.

 

Tase töihin – yhteiskuntavastuu perusarvoksi

 

Hallitus teki merkittäviä linjauksia valtion omistajapolitiikkaan eilen. Eduskunta keskustelee näistä selonteon muodossa tiistaina. Hallitus teki merkittäviä muutoksia omistajaohjaukseen linjauksiin, jotka voi kiteyttää seuraavasti :

 

– Pääomia irroitetaan uuden kasvun synnyttämiseksi

– Kehitysyhtiö uudistamisen työkaluksi

– Omistajaohjauksen tueksi parlamentaarinen neuvottelukunta

– Strategisen intressin turvaamiseksi uusi omistusraja ( 33,4 % )

– Yhtiökohtaisiin omistusrajoihin muutoksia

– Pörssiyhtiöiden johtoa ja henkilöstöä kannustetaan omistamiseen

– Yritysjohdon irtisanomiskorvaukset puolitetaan

 

Omistajaohjauksen puolella tehtiin myös merkittäviä yhtiökohtaisia linjauksia. Hallitus haluaa varmistaa enemmistö-omistuksen Gasumissa ja Fingridissä, jotta elintärkeiden sähkö- ja kaasuverkkojen omistus säilyy valtiolla. Vastaavasti valtio voi pienentää omistustaan Arctia OYssä, Postissa, Nesteessä, Vapossa ja Kemijoki-yhtiössä. Lisäksi Finavia siirretään LVM:n alaisuudesta Valtioneuvoston kanslian alaiseksi.

 

Mahdollisuus pienentää omistusta ei tarkoita samaa kuin sen myyminen. Mahdolliset myynnit riippuvat luonnollisesti myös markkinatilanteesta ja osakkeista saatavasta hinnasta. Olennaista on kuitenkin ohjata valtion omistusta siten, että se tuottaa jatkossa taloudellista kasvua nykyistä enemmän. Vaikka osa oppositiosta haikailee 70-luvun omistajapolitiikan perään, niin se ei ole enää tätä päivää. Se mikä toimi Kekkosen aikana ei ole enää tämän päivän juttu, vaan omistajapolitiikkaakin on päivitettävä. Merkittävä yhteiskunnallinen linjaus on myös valtioyhtiöiden yritysjohdon irtisanomiskorvauksien puolittaminen.

 

Yksityiskohtainen VNK:n tiedote omistajaohjauksen linjauksista löytyy täältä: http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-linjasi-valtion-omistajaohjauspolitiikkaa-yhteiskuntavastuu-perusarvoksi

 

 

RATINAAN NOUSEE TAMPEREEN SUURIN KAUPPAKESKUS – Rakentamiseen vauhtia normin purulla

 

Sponda rakentaa Tampereen Ratinaan kauppakeskuksen, jossa kaikki on suurta. Vuokrattavaa tilaa on 53000 neliötä ja valmistuttuaan kauppakeskus tavoittelee 200 miljoonan vuotuista liikevaihtoa ja työllistää pysyvästi tuhat ihmistä. Jo pelkkä rakentaminen työllistää 500 ihmistä. Hanke vauhdittaa merkittävästi koko Tampereen ja erityisesti Tampereen keskustan kehittymistä. Vajaakäytöllä ollut Ratina herää henkiin.

 

Suurten rakennushankkeiden toteutuminen on Suomessa viime vuosina ollut takkuista. Taantuma ja sen vaikutus ostovoimaan on luonnollisesti hidastanut rakentamista. Se on ymmärrettävää. Usein viivästys johtuu kuitenkin jatkuvista valituksista, jotka saattavat johtaa jopa hankkeiden kariutumiseen.

 

Nykyinen hallitus on lähtenyt karsimaan rakentamisen lupaviidakkoa kunnianhimoisesti. Maakuntakaavojen vahvistaminen on jo otettu pois ympäristöministeriöltä ja poikkeamispäätökset siirretty kunnille. Paikallisesti kyllä osataan demokraattisesti päättää hankkeiden järkevyydestä. Tärkeää olisi myös rajata valitusoikeutta pääsääntöisesti niihin, joita asia koskee. Tarvitsemme lisää vuoropuhelua sidosryhmien kanssa, mutta vähemmän riitelyä ja valituksia. Näin toimimalla säästämme kuluja, aikaa ja usein lopputuloskin on parempi.

 

Hyvää kesäistä viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

Comments are closed.