Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina alkoholilaki ja lisäbudjetti

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viesti käsittelee hallituspuolueiden eduskuntaryhmien tekemää uudistusta alkoholipolitiikkaan, sekä lisätalousarviota, jossa myönnetään lisää rahaa omaishoitoon ja kotouttamiskoulutukseen.

 

Vastuullista vapautta alkoholilakiin

 

Alkoholilakia uudistetaan maltillisesti eurooppalaiseen suuntaan. Prosenttiraja nousee 5,5 prosenttiin, mikä mahdollistaa vahvempien oluiden, siidereiden ja lonkeroiden tulon kauppoihin. Toivoa sopii, että parempi saatavuus kotimaassa vähentää myös Viron tuontia, joka on haitallista kansantaloudelle ja kansanterveydelle.

 

Uudistus vapauttaa myös ravintoloiden toimintaa ja mahdollistaa kotimaisen laatujuomakulttuurin edistymisen. Ravintolat saavat jatkossa myös kauppojen kanssa yhtenäisen ulosmyyntioikeuden. Tämä mahdollistaa esimerkiksi suosikkioluiden ostamisen mukaan. Rajoituksena on 5,5 prosentin raja ja iltayhdeksään rajoitettu myyntiaika. Happy hour- käytäntöön voidaan myös jälleen palata.

 

Pienpanimoille uudistus on erittäin tärkeä. Niille tulee mahdollisuus myydä ulos myös 5,5 prosenttia vahvempia omia tuotteittaan. Tällä muutoksella parannetaan merkittävästi kotimaisten erikoisoluiden mahdollisuutta saada tuotteita kuluttajien saataville. Tästä siis hyötyvät ennen kaikkea pk-yritykset. Laatuoluiden aiheuttamat alkoholihaitat ovat myös pienempiä, koska niitä ei tyypillisesti kuluteta suuria määriä.

 

Kokoomus ajoi määrätietoisesti eteenpäin merkittävää askelta eurooppalaisen juomakulttuurin suuntaan. Yhdessä perussuomalaisten ja Keskustan kanssa onnistuttiin päivittämään suomalaista alkoholilakia 2010-luvulle. Tarkoitus on uudistaa alkoholilakia siten, että mahdollistamme laatujuomakulttuurin syntymisen. Jos tässä onnistutaan, niin samalla alkoholihaitat pysyvät kurissa.

 

Yksityiskohtaiset muutokset alkoholilakiin löytyvät täältä: http://outimakela.com/2016/05/19/alkoholilaki-muuttuu-mutta-miten/

 

 

Lisäbudjetissa rahoitusta omaishoitoon ja kotouttamiskoulutukseen

 

Hallituksen lisätalousarvio oli pääosin tekninen ja määrärahan korotuksia oli niukasti. Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kielitestaukseen, osaamiskartoitukseen ja kotouttamiskoulutukseen pääsyn nopeuttamiseen ehdotetaan 10 miljoonan euron lisäystä. Tämä lisäys on välttämätön, jotta integroituminen saadaan käyntiin. Jos kotoutumisessa ei onnistuta, niin se tulee vielä paljon kalliimmaksi.

 

Omais- ja perhehoitoa kehitetään hallitusohjelman mukaisesti. Lakimuutokset ovat tulossa voimaan 1.7.2016. Niiden toimeenpanoon esitetään täydellä valtionrahoituksella 49,3 miljoonan euron lisäystä kuntien peruspalvelujen valtionosuuteen. Omaishoidon ja perhehoidon lisääntyminen korvaa muuta hoitoa, mikä vähentää kuntien kustannuksia.

 

Huomenna Vammalan torin ravintolapäivä ja Kangasalan markkinat

 

Huomenna Sastamalan Kokoomus juhlistaa valtakunnallista ravintolapäivää Vammalan torilla. Tarjolla monenlaista pientä purtavaa ja keskustelua poliittisesta tilanteesta. Minut tavoittaa sieltä 10-12. Kangasalan perinteiset markkinat ovat parasta aikaa meneillään. Siellä on myös Kokoomuksen osasto, josta minut tavoittaa huomenna 13-14. Tervetuloa!

 

Viikonlopputerveisin Arto

 

Comments are closed.