Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Microsoft ja Talvivaara

Arvoisa lukija,

 

Kulunut viikko jää Suomen historiaan mustana Microsoftin ja Talvivaaran vuoksi. Microsoftin 1350 henkilön irtisanominen tekee epävarmaksi monen ihmisen ja perheen arjen Tampereella, Espoossa ja Salossa. Sotkamon Talvivaarassakin on tuhat työpaikkaa vaarassa, jos tämän vuoden kuluessa kaivokselle ei löydy yksityistä jatkajaa.

 

Microsoftin päätös merkitsee Suomessa yhden aikakauden päättymistä, kun älypuhelimien suunnittelu isossa mittakaavassa Suomessa loppuu. On harmillista, että Microsoftin Suomen joukkueelle ei annettu edes yhtä todellista mahdollisuutta. On kuitenkin hyvä, että Microsoft tukee irtisanottavien työntekijöiden uudelleen työllistymistä merkittävin tukipaketein.

 

Työtä vaille jää paljon henkilöitä, joilla on kovatasoista osaamista. Aiemmin Nokialta lähteneet ovat perustaneet kymmeniä yrityksiä, saaneet töitä saman alan muista yrityksistä tai pystyneet hyödyntämään osaamistaan muilla toimialoilla. Työllistymistä on edistetty myös valtion toimin erilaisilla siltahankkeilla, joilla on myönnetty starttirahaa yritysten perustamiseen ja tuettu täydennyskoulutusta. Tärkeää on, että ” työstä työhön”- periaatteen mukaisesti jo irtisanomisprosessin aikana pyritään löytämään uusia työpaikkoja.

 

Microsoftin lähtö ei kuitenkaan merkitse ICT-alan alasajoa Tampereella. Useat alan yritykset ovat jo ilmoittaneet palkkaavansa kymmeniä uusia työntekijöitä tänä vuonna ja uusia yrityksiä perustetaan jatkuvasti.  Toivoa sopii, että mahdollisimman moni Microsoftilta pois jäävä löytää uuden työn Pirkanmaalta. Se on inhimillisesti paras ratkaisu useimmille ja aluetaloudellisesti osaajien pysyminen maakunnassa on hyvin tärkeää.

 

Valtio on aiemmin tukenut isojen irtisanomisten yhteydessä merkittävästi Tamperetta, Saloa , Oulua ja muita ICT-alan rakennemuutospaikkakuntia. Vastaantuloa tarvitaan myös nyt, jotta voidaan tukea työllistymistä toisiin töihin tai yrittäjiksi. Suomi hakee myös EU:n globalisaatiorahastosta tukea. Tampereen työttömyysprosentti on jo 18, mikä heijastuu suoraan verotuloihin. Irtisanottavien työllistämisessä on siten onnistuttava.

 

Talvivaaran toimintaedellytykset hiipuivat Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen

 

Vaasan hallinto-oikeuden päätös määrä-aikaisesta ympäristöluvasta merkitsi yksityisten sijoittajien kaikkoamista Talvivaarasta. Suomessa vallan kolmijako-opin mukaisesti oikeuslaitos tekee päätöksensä itsenäisesti ja niitä päätöksiä on kunnioitettava. Todennäköinen seuraus on kuitenkin tuhannen työpaikan menestys Kainuussa.

 

Talvivaaraan myönnettiin lisätalousarviossa 144 miljoonaa euroa uutta rahaa, koska kaivoksen tilapäinen jatkaminen on välttämätöntä ympäristönkin kannalta. Talvivaaralla on kuitenkin vielä pieni mahdollisuus. Jos tämän syksyn aikana ilmaantuu yksityisiä sijoittajia, niin toiminta voi vielä jatkua. Määrä-aika oli kuitenkin asetettava, koska loputtomasti kaivostoimintaa ei voida pitää yllä vain veronmaksajien rahoilla. Nikkelin hinnan vahvistuminen auttaisi merkittävästi Talvivaaraa.

 

Huomenna Ylöjärvellä

 

Huomenna jatketaan kevätkiertuetta Ylöjärven markkinoilla, jossa olen klo 11-13 yhdessä Ben Zyskowiczin kanssa. Keskustelemme mielellämme päivän polttavista kysymyksistä ja tulevasta Kokoomuksen puoluekokouksesta. Tervetuloa markkinoille!

 

Viikonlopputerveisin Arto

 

Comments are closed.