Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina VM:n ehdotus vuoden 2017 budjetiksi sekä ministeri Orpon vierailu Sastamalassa

Arvoisa lukija,

Kesä alkaa kääntyä syksyyn ja politiikassa alkaa tapahtua. Petteri Orpo julkaisi eilen VM:n ehdotuksen vuoden 2017 budjetiksi. Budjettiesityksen keskeiset faktat löydät tältä: http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-orpo-esittelee-ehdotuksensa-budjetiksi


Budjettiehdotus sisältää merkittäviä veronkevennyksiä sekä palkansaajille, että eläkeläisille. Keskituloisten ostovoima nousee 150 eurolla. Veronkevennysten taso on kytketty kilpailukykysopimuksen laajentumiseen.

Yrittäjille tulee myös verohelpotuksia yrittäjävähennyksen ja maksuperusteisen ALV:n muodossa. Nämä hyödyttävät erityisesti työllistäviä pienyrityksiä. Keskustelussa on ollut myös investointivaraus, josta tehdään perusteellinen selvitys ja asia ratkaistaan keväällä.

Budjetti sisältää monia hyviä yksittäisiä asioita. Tässä muutama esimerkki niistä:

– Omais- ja perhehoidon kehittämiseen myönnetään 40 miljoonaa euroa
– Vesirokotteeseen 4,2 miljoonaa
– perintö- ja lahjaveron keventämiseen 40 miljoonaa, kotitalousvähennyksen korottamiseen 30 miljoonaa. Teollisuuden kilpailukykyä tuetaan päästökaupan epäsuoria kustannuksia kompensoimalla 43 miljoonalla.

Isolta linjaltaan budjetti noudattelee säästöjen osalta aiemmin tehtyjä päätöksiä. Lisää velkaa otetaan tiukasta budjetista huolimatta 5,9 miljardia.

Suomen talouskehityksen kannalta tärkeintä on työllisyyden paraneminen. Viimeisen vuoden aikana työllisyys on kasvanut 33000 työpaikalla. Kikyn ennustetaan tuovan 35000-40000 työpaikkaa lisää. Näistä huolimatta lisätoimia tarvitaan, jotta päästään julkisen talouden kestävyyden takaamaan 110000 työpaikan lisäykseen. Uusia toimia on tulossa budjettiriihessä, joten palaan niihin myöhemmissä viesteissä.

Orpo Sastamalassa, Mykkänen ja Zyskowicz Ylöjärvellä

Ensi tiistaina Kokoomuksen ministeriryhmä kokoontuu Tampereella. Ministerit jalkautuvat kokouksen jälkeen moniin kuntiin. Minä olen mukana tapaamassa pirkanmaalaisia yrittäjiä Kehräsaaressa tiistaina 15.30 ja sen jälkeen Ylöjärvellä Elossa 16.30. Näissä vierailuissa on mukana ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen ja eduskuntaryhmän vpj. Ben Zyskowicz.

Valtionvarainministeri Petteri Orpoa on mahdollista kuulla ensin Pirkkalassa ja sitten Sastamalassa. Tilaisuus Sastamalassa alkaa Pyymäen kahvilassa Vammalan torin varressa klo 19. Tervetuloa kaikki paikalle!

Hyvää viikonloppua!

Arto

 

Comments are closed.