Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina kehitysvammaisten asumistilanne ja havaintoja taloudesta

Arvoisa lukija,

Tämän viestin pää-aiheena on kehitysvammaisten asumistilanne, johon Valkeakoskella ollaan saamassa merkittävä parannus marraskuun aikana. Asia koskee koko maata.

Ensin kuitenkin muutamia havaintoja taloudesta ja budjettiväännöistä:

– Koulutussäästöt ovat jälleen olleet tapetilla. Kyse ei ole uusista säästöistä, vaan siitä saavatko yliopistot ja ammattikorkeakoulut käyttää hyödykseen kilpailukykysopimuksesta syntyvät kustannussäästöt. Jos säästäviä rahoja ei palauteta budjetin yleiskatteeksi, niin yliopistot ja korkeakoulut saavat lisärahan omaan toimintaansa. Tämä asia ratkeaa budjettiriihessä.

– Suomen talouden suurin yksittäinen ongelma on tällä hetkellä heikko kohtaanto. Avoimia työpaikkoja on jo yhtä paljon kuin ennen taantumaa 2007. Merkittävä osa uusista työpaikoista menee kuitenkin ulkomaalaisille, koska monilla aloilla on vaikeuksia rekrytoida kotimaisia työntekijöitä. Ongelma ei ole enää edes alueellinen. Eniten avoimia työpaikkoja ja työttömiä on Uudellamaalla. Suurin syy on kannustinongelma. Monille ihmisille työpaikan saaminen lisää tuloja vain vähän, koska tuet vastaavasti vähenevät. Työtulojen kannustavuuteen ja sosiaaliturvan uudistamiseen tarvitaan siten pikaisia toimia. Tämä asia on myös esillä budjettiriihessä.

– Kiihtyvä rakentaminen ja veronkevennysten tukema kotimainen kysyntä nostavat BKT:n kasvua, mutta maailmanmarkkinoista riippuvaisen viennin vetoon tarvitaan lisää vauhtia. Laivatoimituksen johdosta viimeiset vientiluvut kääntyivät selvästi plussalle, mutta vienti tarvitsee enemmän lippulaivoja. Erityisesti keskisuurten yritysten vientiponnisteluja on edistettävä.

Kehitysvammaisen laitoshoidosta kodinomaiseen asumiseen

Vuonna 2012 hallitus asetti päämääräksi, että vuonna 2020 jälkeen kukaan vammainen ei asu laitoksissa. Tavoite on edennyt kaikkialla Suomessa. Viime vuoden lopussa kehitysvammalaitoksissa oli 1000 asukasta.

Pirkanmaalla on otettu tässä asiassa jälleen yksi edistysaskel. Kehitysvammaisten palvelusäätiön uudisrakennus Valkeakosken Sointulassa on nyt harjakorkeudessa ja asiaa juhlistettiin tänään. Sointulan yksikköön tulee kolme asuinyksikköä, joissa jokaisessa asuu viisi vahvaa tukea tarvitsevaa kehitysvammaista. Kaikilla on omat tilavat huoneet ja tyylikkäät yhteiset tilat. Osa asukkaista muuttaa laitoshoidosta, osa muista palveluasunnoista ja osa vanhempiensa luota. Kaikki asukkaat ovat Valkeakosken alueelta, joten he voivat asua kotiseudulla lähellä omaisiaan ja ystäviään.

Yhteiskunnan sivistys määritetään viime kädessä siinä miten huolehditaan niistä, jotka eivät kykene huolehtimaan itsestään. On todella hienoa, että Sointulan asumispalveluyksikön kaltaisia uudistiloja nousee kehitysvammaisten asuinpaikaksi ympäri Suomea. Jokaisella on oikeus omaan kotiin ja se on koskettava myös kehitysvammaisia.

Lauantaina Laukon torilla ja Kokoomusjuhlissa Päivölässä

Valtionvarainministeri Petteri Orpo vierailee ahkerasti Pirkanmaalla. Tiistaina ministerikokouksen yhteydessä Orpo oli Tampereella, Pirkkalassa ja Sastamalassa. Lauantaina puolueemme uusi puheenjohtaja on tavattavissa 15.30-16 Laukon torilla Tampereella ja sen jälkeen Pirkanmaan Kokoomuksen kesäjuhlassa Valkeakosken Päivölässä. Minä osallistun myös molempiin tilaisuuksiin. Tervetuloa antamaan evästyksiä alkavaan syksyyn!

Terveisin Arto Satonen

 

Comments are closed.