Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina ensi vuoden budjetti ja videoblogi

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viesti keskittyy eilen päättyneeseen budjettiriiheen. Viestin liitteenä on keskeiset tiedot ensi vuoden budjetista, josta voi tarkemmin katsoa asioita sektoreittain. Isona linjana on saada enemmän suomalaisia töihin ja saada valtion talous paremman työllisyyden kautta tasapainoon. Pääpaino on siis toimilla, joilla sekä kannustetaan, että tuetaan työn vastaanottamista ja uusien työpaikkojen syntyä.

 

Tässä lyhyesti kommentteja keskeisimmistä asioista:

 

– varhaiskasvatusmaksujen suunnitellut korotukset perutaan ja suunnitellut alennukset pidetään. Erittäin hyvä päätös. Päivähoitomaksujen korotus olisi ollut kova rasitus lapsiperheille ja kannustanut jäämään kotiin. Työllisyysvaikutus olisi ollut negatiivinen.

 

– Työllisyyttä lisätään 10000 hengellä kannustavuutta lisäämällä ja nuoriin panostamalla.

Syyskuun loppuun mennessä kolmikantainen työryhmä valmistelee uudistukset, joka tekee työttömyysturvajärjestelmästä nykyistä kannustavamman. Ideana on siis siirtää rahaa passiivisesta tuesta aktiivisiin työllisyystoimiin. Keskeinen keino on porrastaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa työnhakijan aktiivisuuden mukaan. Valtion säästävät rahat käytetään palkkatukeen ja starttirahaan, jotta saadaan maksimaalinen työllisyysvaikutus. Etsivään nuorisotyöhön panostetaan merkittävästi. Pitkään työttömänä olleille oma palkkamalli. Pitkään työttömänä olleet yli 60-vuotiaat päästetään kertatoimenpiteenä eläkkeelle, koska heidän työllistymisensä on erittäin epätodennäköistä.

 

– Työvoimapalveluita tehostetaan:

  Yksityisten toimijoiden roolia työnvälityksessä vahvistetaan, työttömille määrä-aikaishaastattelut kolmen kuukauden välein, TE-toimistojen ajankäyttö suunnataan tukien maksamisesta ( siirtyy mahdollisesti KELA:lle) työn välittämiseen.

 

– Maatalouteen 50 miljoonan euron tukipaketti, joka kohdennetaan ennen kaikkea viime aikoina investoinneille vaikeuksissa oleville tiloille. Keinoja ovat mm. tukimaksujen aikaistaminen, lainojen valtiontakaukset ja maksuhelpotukset. Maanviljelijöiden jaksamista turvataan tekemällä lomituspalvelujen käyttö edullisemmaksi.

 

– Vuokra-asuntotuotantoon vauhtia

Kasvukeskusten asumisen  korkea hinta on keskeinen este työvoiman siirtymisessä. Hallituksen paketti sisältää monia toimia vuokra-asuntotuotannon nopeuttamiseksi ja lisäksi Ara -asunnoille tulee 3000 euron tuloraja. On oikein kohdistaa nämä asunnot vain pienituloisille. 

 

Täällä voit tutustua yksityiskohtaisempiin tietoihin: http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-sopi-vuoden-2017-talousarviosta-paaosassa-tyollisyys-ja-yrittajyys

 

VIDEOBLOGI

 

Aloin tänään tekemään videoblogia sivuilleni. Tarkoituksena on parin viikon välein videon välityksellä puhua jostakin poliittisesta aiheesta. Ensimmäisessä videoblogissani on aiheena työvoiman kohtaanto. Pääset katsomaan videon osoitteesta: http://satonen.fi/videoblogi/

 

 

Hyvää viikonloppua,

 

Arto

 

 

Comments are closed.