Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina 50v syntymäpäiväni sekä Junckerin puhe

Arvoisa lukija!

Tämän viikon viesti käsittelee Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vuosittaista linjapuhetta, jonka hän piti Euroopan parlamentissa keskiviikkona. Junckerin puhe sisälsi monia merkittäviä linjauksia, joita olen koonnut tähän viestiin. Suomessa on mediassa keskusteltu lähinnä vain Juckerin halusta vahvistaa eurooppalaista puolustusyhteistyötä. Sen vahvistuminen yhteisten harjoitusten, tutkimuksen ja asehankintojen osalta on varmasti järkevää. Valtaosa EU-maista on kuitenkin NATO:n jäseniä, joten NATO on keskeinen tekijä myös tulevaisuudessa. Tärkeää on myös se, että Yhdysvallat on jatkossakin aktiivisesti läsnä Euroopassa.

50v SYNTTÄRIT VEXVELLÄ 22.10. Klo 15, TERVETULOA!

Tällä viestillä kutsun myös syntymäpäiväjuhlilleni la 22.10. Klo 15 Sastamalan Vexve-areenalle. Tilaisuus alkaa kahvilla ja kaikilla vierailla on vapaa pääsy klo 17 alkavaan VaLePa- Isku Lentopallon SM-liigaotteluun. Varsinainen kutsu tulee lehteen lähempänä, mutta pyydän jo nyt kiinnostuneita varaamaan päivän.

JUNCKER LINJASI YHTENÄISEN EUROOPAN PUOLESTA

Alla valikoituja poimintoja Junckerin Euroopan tilaa kosketelleesta puheesta.

Tilannekuvauksessaan Juncker totesi nykyisen integraatiokehityksen tilanteen olevan poikkeuksellinen:

– Jäsenvaltioilla on vähemmän tavoitteita viedä eteenpäin yhteiseurooppalaisia asioita kuin koskaan ennen.
– Euroopan unionin painopisteet ovat hyvin erilaiset kansallisten hallitusten ja parlamenttien kanssa
– Koskaan EU:n aikana kansallisia hallituksia ei ole vaaleissa haastattelu yhtä vahvasti populistien taholta kuin nyt.
– Euroopan kansalaiset odottavat päätöksiä ja vastauksia arjen ongelmiin, eivät jäsenvaltioiden välistä riitelyä.
– Euroopan on kyettävä suojaamaan ja turvaamaan paremmin kansalaisiaan mm. terrorismin uhkaa vastaan.
– EU on tienhaarassa. Hajaantumisen sijasta nyt tarvitaan johtajuutta ja yhteistä tahtoa, joka vie eteenpäin koko Eurooppaa.

Junckerin linjauksia:

1. Eurooppalaisen elämäntavan puolustaminen

– Rauha, ihmisten vapaa liikkuvuus, taistelu syrjintää ja rasismia vastaan, kuolemanrangaistuksen tiukka vastustaminen, riippumattomat ja tehokkaat oikeusjärjestelmän, avoimuus ja kauppa naapurien kanssa, sama palkka samasta työstä työntekijöiden kotimaasta riippumatta, kuluttajien suojelu kartelleilta ja suuryrityksiltä.

2. Euroopan taloudellinen vahvistaminen

– 5 G -verkon täysi käyttöönotto, ilmainen WI-FI-yhteys kaikkiin kaupunkeihin vuoteen 2020 mennessä, 315 miljardin investointisuunnitelman tuplaaminen, pääomamarkkinaunioni, EU:n nuorisotakuu.

3. Euroopan puolustuksen vahvistaminen

– Terrorismin torjunta, raja-rannikkovartioston vahvistaminen EU:n ulkorajoilla, Europolin vahvistaminen, EU:n yhteinen päämaja sotilasoperaatioille. Tutkimusyhteistyön lisääminen sotilaspuolella.

Lisäksi Juncker linjasi kolmea merkittävää ajankohtaista asiaa:

– Brexitin ei tule dominoida EU-agendaa, Iso-Britannia ei voi saada a la carte- järjestelyä Euroopan kanssa. Oikeus varpaisiin sisämarkkinoihin on kytketty työvoiman vapaaseen liikkumiseen.

– Suurimpana vapaakauppa-alueena Euroopan unionilla on vahva intressi tehdä vapaakauppasopimuksia muiden alueiden kanssa. Piti Kanadan sopimusta hyvänä. Miljardin lisäys ulkomaankaupassa tuo 14000 työpaikkaa Eurooppaan.

– Turkin kanssa oltava kärsivällisiä. Viisumivapaus ei kuitenkaan toteudu ennen kuin Turkki täyttää kaikki EU:n asettamat ehdot.

KOMMENTOIN JUNCKERIN PUHETTA VIDEOBLOGISSANI: http://www.satonen.fi/videoblogi

Terveisin Arto

 

Comments are closed.