Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena USA:n presidentinvaalit

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti keskittyy USA:n presidentinvaaleihin. Donald Trumpin ja Hillary Clintonin ensimmäistä väittelyä seurasi jopa yli 100 miljoonaa amerikkalaista. Vaaleihin kohdistuu siis poikkeuksellinen mielenkiinto, vaikka vastakkain on kaksi historian epäsuosituinta ehdokasta.

Vaalien tuloksella on vaikutusta koko maailmaan ja siten myös Eurooppaan ja Suomeen. Sen vuoksi tätä vaalia kannattaa seurata. Tällä viikolla ilmestyi myös Saska ja Laura Saarikosken kirja Donald Trump – Mies kuin Amerikka, jota suosittelen luettavaksi kaikille niille, joita tämä vaali ja USA:n poliittinen tilanne kiinnostaa.

Väittelyn voittajana on yleisesti suomalaisissa tiedotusvälineissä pidetty Hillary Clintonia. Tämä analyysi saattaa olla liian yksioikoinen, vaikka Clinton olikin kiistatta väittelyssä osaavampi. Todennäköisesti moni kantaansa miettivä ei edes odottanut Trumpilta yhtä hyvää menestystä väittelyssä. Haastajalle usein riittää se, että ei häviä liian reilusti. Politiikan ulkopuolelta tulevaa Trumpia ylipäätään katsellaan eri silmälaseilla. Edes se, että Trump ei ole maksanut liittovaltion veroja, eikä sitä edes kadu, ei kaada hänen kampanjaansa. Trump vain totesi olevansa fiksu, kun on onnistunut välttämään verot.

Trumpin vaalimenestystä ei voi ymmärtää, jos ei tunne USA:n yhteiskunnallista tilaa. Takana on vuosikymmeniä poliitikkojen katteettomia lupauksia, etnisten väestöryhmien välisiä ristiriitoja, hyvin repivää poliittista vääntöä Republikaanien ja Demokraattien, sekä niitä tukevien medioiden välillä. Lisäksi keskiluokan tulokehitys on ollut heikkoa jo pitkään, vaikka maan talous onkin kasvanut. Tämä kaikki on johtanut siihen, että kongressia arvostaa vain 9 prosenttia amerikkalaisista ja ylipäätään politiikkaan ollaan rajusti pettyneitä.

Tämä asetelma vaikutti vahvasti molempien pääpuolueiden esivaaleissa. Trump sai nostettua tyytymättömyyden liekkeihin ja sai miljoonia uusia äänestäjiä Republikaanien esivaaliin ja kukisti kaikki perinteiset poliitikot. Clinton puolestaan voitti vain vaivoin sosialisti Ben Sandersin, joka myös onnistui puhuttelemaan tyytymättömiä ja sai varsinkin valtavasti nuoria taakseen.

Vaaleissa Clinton edustaa vanhaa valtaa ja Trump muutosta. Tämä asetelma ei ole Clintonille helppo, vaikka Trump onkin kokematon, impulsiivinen ja ristiriitainen persoona. Trumpin vahvin tukijajoukko on pieni- ja keskituloinen kouluttamaton valkoinen väestö, mutta muutoshalua on muissakin ryhmissä. Vaalien erikoisuus on se, että monet merkittävät republikaanit ovat irtaantuneet Trumpin kampanjasta tai jopa ilmoittaneet äänestävänsä Clintonia, kuten vanhempi presidentti Bush.

USA:n presidentinvaaleissa on viimeisen 20 vuoden aikana lähes kaikissa osavaltioissa demokraattien ja republikaanien voimasuhteet säilyneet ennallaan. Aiemmin todellisia vaa’ankieliosavaltioita on ollut vain muutama. Nyt tilanne on olennaisesti erilainen. Trump on jo voittamassa demokraateille perinteisesti vahvoja alueita, kuten Iowan ja Ohion. Floridassa puntit ovat jälleen tasan ja se voi ratkaista nämäkin vaalit. Clinton on yhä suosikki, mutta keskilännen ” ruostevyöhykkeen” teollisuusvaltaiset osavaltiot saattavat mennä ratkaisevalla tavalla Trumpille. Näissä osavaltioissa Trumpin Nafta-sopimukseen kiteytyvä vapaan kaupan kritiikki uppoaa hyvin, vaikka hänellä ei olekaan todellista vaihtoehtoa esittää.

Perinteisesti USA:ssa vaalit on voittanut ehdokas, joka kykenee saamaan laajaa tukea myös mustien ja latinoiden keskuudessa. Sen vuoksi normaalisti ehdokkaat yrittävät miellyttää kaikkia väestöryhmiä. Trump toimii aivan päinvastaisesti. Hänen räyhäkkäät lausuntonsa esimerkiksi meksikolaisista laittomista siirtolaisista saattavatkin hyvinkin saada vaaliuurnille lisää kouluttamattomia valkoisia. Jos Trump kykenee nostamaan äänestysprosenttia 5 prosenttiyksiköllä valkoisten kouluttamattomien keskuudessa, niin hänen voittonsa on jo todennäköinen.

Trump on osoittautunut todella arvaamattomaksi ehdokkaaksi ja hänestä voi tulla myös arvaamaton presidentti. Clintonia taas pidetään yleisesti valmiina toimimaan presidenttinä ja hänen toimintansa on ennustettavaa. Sen vuoksi ympäri maailmaa toivotaan Clintonin voittoa. Brexit kuitenkin osoitti jo, että sopivissa olosuhteissa tunne voi voittaa järjen. USA:n presidentinvaali on siten kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Todennäköisesti edessä on erittäin tiukka vaali.

Hyvää syksyistä viikonloppua!

Arto

 

Comments are closed.