Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena EU:n puhemieskokous

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viesti tulee Bratislavasta, jossa olen ollut pari päivää Euroopan Unionin puhemieskokouksessa. Slovakia järjesti pikavauhtia kokouksen Brexitin jäljiltä. Aiheena oli keskustella kansallisten parlamenttien roolista EU asioiden käsittelyssä, sekä pohtia yhdessä keinoja poliittisen järjestelmän toimintakyvyn vahvistamiseksi.  Haasteet ovat yhteiset. Talouskriisi on vaivannut Eurooppaa pitkään, maahanmuutto puhuttaa kaikissa maissa, lisäksi ääriliikkeet ja populismi ovat saaneet selvästi jalansijaa EU-alueella.

 

Kansalaisten luottamuksen heikentyminen poliittista päätöksentekoa ja EU:ta kohtaan näkyy mm. Euroopan parlamentinvaalien äänestysprosentissa. Toisaalta peiliin katsomista on myös poliitikoilla. Liian usein hankalat asiat selitetään kotimaan politiikassa EU:n viaksi, vaikka kaikki jäsenmaat yhteisesti asioista EU-tasolla päättävätkin. Samaan aikaan EU aikakauden saavutuksista ei laajasti keskustella.

 

Käytetyissä puheenvuoroissa korostettiin jäsenvaltioiden yhteistyön merkitystä haasteiden ratkaisemisessa. Monissa puheissa käsiteltiin isoa kuvaa: Euroopan Unionin kiistaton saavutus on se, että jo vuosikymmenet Euroopassa on eletty jatkuvaa rauhan aikaa. Tämä on saavutus, jota meidän vanhempamme ja isovanhempamme osaavat arvostaa nykysukupolvea enemmän.

 

Euroopan Unioni on ollut viime aikaisista vaikeuksista huolimatta myös taloudellinen menestys. Vapaiden sisämarkkinoiden ansiosta elintaso, palkat ja verotulot ovat kehittyneet. Tämän päivän eurooppalaisille on tarjolla koko EU-alueen kattavat työmarkkinat. Jos ei olisi sisämarkkinoita, niin taloudelliset ongelmat olisivat paljon suurempia.

 

Kiistaton huolenaihe on kuitenkin korkea nuorisotyöttömyys. Nuorille pitää olla tarjolla polkuja työelämään ja näkymiä eteenpäin, jotta yhteiskunta on kestävällä pohjalla. Nuorisotyöttömyyden vähentäminen nousi esille useissa puheenvuoroissa.

 

Turvallisuus on toinen hyvin tärkeä teema. Siihenkin vastataan parhaiten lisäämällä yhteistyötä EU-maiden kesken. Esimerkiksi poliisin tietovaihdon  tehostaminen on keskeinen keino ennaltaehkäistä esimerkiksi terrori-iskuja. Kun uhat ovat yhteisiä, niin niitä myös torjutaan parhaiten yhteisin toimin.

 

Keskustelua käytiin myös Brexitin välittömistä vaikutuksista. Brexitissä nähdään monia uhkia. Itä-Euroopan maita huolestuttaa erityisesti heidän Iso-Britanniassa töissä olevien kansalaistensa asema. Suomen kaltaisia Iso-Britannian kanssa paljon kauppaa tekeviä maita huolettaa Iso-Britannian ajautuminen EU:n vapaakauppajärjestelyjen ulkopuolelle. Ennen kaikkea Brexit nähtiin kuitenkin varoittavana esimerkkinä.

 

SUNNUNTAINA PUHUTAAN SOTESTA SASTAMALASSA

 

Sastamalan Kokoomus järjestää sunnuntaina klo 18 Sylvään koululla sote-keskustelutilaisuuteen, jossa puhutaan erityisesti siitä mitä Sote-uudistus Sastamalassa merkitsee. Paneelikeskustelussa ovat kanssani kansanedustaja ja entinen TEHY:n puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola , PSHP:n pääluottamushenkilö Tinja Tähtinen, Sastamalan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Andersson, sekä soteesin ylilääkäri Jussi Korkeamäki.

 

Tervetuloa!

 

Hyvää viikonloppua!

 

Arto

 

Comments are closed.