Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena Yhdysvaltojen presidentinvaalit

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viesti keskittyy Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltain presidentiksi. Miksi Trump valittiin ja mitä Trumpin valinta merkitsee Suomelle? Olen seurannut Trump-ilmiötä varsin tarkasti siitä lähtien, kun olin Clevelandissa Republikaanien puoluekokouksessa kesällä. Tuo matka oli ehdottoman hyödyllinen, sillä Suomen intressi on aina pitää yhteyksiä suurvallan johtaviin puolueisiin. Silti minullekin tulos oli yllätys, mutta ei järisyttävä yllätys. Tavallisen kansan kyllästyminen poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin, jonka edustajaksi Clinton miellettiin, oli selvästi nähtävissä jo kesällä.

 

Miksi Trump valittiin?

 

Liikemies Donald J. Trumpin nouseminen ylipäätään Republikaanien ehdokkaaksi oli jo iso yllätys, vaikka Trump oli laajalti tunnettu jo ennen tuloaan politiikkaan. Alusta asti Trumpin kampanjaa kohtaan oli suurta kiinnostusta. Jo ensimmäistä Republikaanien ehdokkaiden välistä televisioväittelyä seurasi kolme kertaa enemmän väkeä kuin neljä vuotta aiemmin. Trumpin viesti oli poikkeuksellinen ja se vetosi niihin, jotka eivät normaalisti äänestä esivaaleissa lainkaan. Trump sai nyt miljoonia uusia äänestäjiä lähtemään uurnille ja voitti esivaalien selvästi.

 

Menestyksen takana on se, että Trump kykeni hyödyntämään valkoisen työväenluokan ja keskiluokan pettymyksen. Heidän tulotasonsa on 2000-luvulla alentunut ja elintaso heikentynyt. Heidän ongelmansa ovat olleet pitkälti vaiettu aihe Yhdysvalloissa, mutta nyt siitä tuli vaalien pääteema. Trumpin protektionistinen ja nostalginen viesti: ” Make America Great Again” upposi tähän väkeen erityisesti keski-lännen ns. Ruostevyöhykkeellä. Trump höysti sanomaansa myös arvostelemalla jyrkästi Meksikosta laittomasti tulevia siirtolaisia ja ääri-islamilaisia aktivisteja.  

 

Trumpin voitto on läheistä sukua Brexitille. Kärjessä on globalisaation vastustaminen. Monet äänestäjät uskoivat Trumpin viestiä, jonka mukaan hän neuvottelee USA:lle paremmat diilit, jotka tuovat takaisin työpaikkoja. Trumpin kriittinen viesti upposi myös niihin entisiin hiilikaivostyöläisiin, jotka ovat menettäneet työnsä ilmastonmuutoksen torjunnan seurauksena.

 

Trump arvosteli kampanjassaan erityisesti NAFTA:aa ja USA:n kauppaa Kiinan kanssa, jolle hän vaati korkeaa tuontimuuria. Tämä viesti upposi ihmisiin, koska vapaakaupan haitat on helpommin nähtävissä kuin hyödyt. Kun työpaikka siirtyy Meksikoon tai Kiinaan, niin se tiedetään. Kun taas saa ostaa ulkomailla tuotettua tavaraa edullisesti, niin sitä ei mielletä vapaakaupan saavutukseksi, vaikka se sitä juuri onkin. Lisäksi suurimman osan perinteisistä teolllisuustyöpaikoista on  vienyt teknologian kehitys. Kelloa on mahdoton kääntää taaksepäin, mutta nostalgialla on vetovoimaa.

 

Tämän tarinan opetus on se, että globaalissa markkinataloudessa nykyistä useampien ihmisten on koettava itsensä osalliseksi yhteiskunnassa. USA:ssa työnsä menettäneiden mahdollisuudet ovat lähinnä työllistyä selvästi matalammalla palkalla tai jäädä heikon sosiaaliturvan varaan. Toivottomuus luo maapohjaa populismille. Vapaa kaupan rajoittaminen ei ole ratkaisu mihinkään, koska se tekee vain meistä kaikista köyhempiä. Muutostilanteissa ihmiset kuitenkin tarvitsevat polkuja eteenpäin ja se viesti on otettava vakavasti.

 

Trumpin voitto erityisesti keski-lännessä on poikkeuksellinen. Nämä perinteisesti demokraattien hallitsemat osavaltiot muuttuivat peräjälkeen Trumpin alueiksi. Selvästi demokraateilla säilyi ainoastaan Obaman kotikenttä Illinois  ja suomalaistenkin siirtolaisten asuttama Minnesota, sekin vain niukasti. Trump voitti myös muut vaalituloksen kannalta keskeiset vaa’ankieliosavaltiot eli Floridan ja Pohjois-Carolinan.

 

Mitä Trumpin valinta merkitsee Suomelle?

 

Tähän kysymykseen on vielä liian aikaista vastata. Nähtäväksi jää miten Trump presidenttinä vie eteenpäin kampanjansa aikana esille ottamiaan teemoja. Paljon riippuu myös siitä keitä valitaan Trumpin hallinnon avainpaikoille.

 

Kauppapolitiikassa Suomelle tärkeää on vapaakaupan jatkuminen. Yhdysvallat on Suomelle Venäjääkin tärkeämpi kauppakumppani, joten intressimme on edistää kaupan vapauttamista Yhdysvaltoihin edelleen. Huomionarvoista on, että Trumpin arvostelu vapaa kauppaa kohtaan on kohdistunut NAFTA:an ja Aasian kauppaan. Euroopan kaupan osalta ei siten liene odotettavissa merkittäviä muutoksia.

 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on vaikea ennustaa mitä Trumpin America First- slogan oikeasti tarkoittaa. Trump on korostanut, että liittolaismaiden pitää kantaa oma vastuunsa puolustuksen rahoittamisesta. On hyvä kuitenkin muistaa, että tämä teema on ollut USA:ssa esillä jo ennen Trumpia. Hyvin todennäköisesti Trump pitää muuten kiinni NATO-yhteistyöstä ja USA:n perinteisestä isosta roolista maailmalla. USA:lla on eniten sijoituksia ympäri maailmaa, joten sillä on myös suurin intressi pitää yllä maailmanjärjestystä ja rauhaa. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat perinteisesti olleet erittäin hyvät ja on kaikki syy olettaa niiden säilyvän hyvinä myös jatkossa. Suomelle tärkeää on se, että NATO ovi on edelleen meille auki, jos itse päädymme jäsenyyttä hakemaan.

 

Katso aiheesta uusin videoblogini osoitteesta: http://www.satonen.fi/videoblogi

 

 

Viikonlopputerveisin,

 

Arto

 

Comments are closed.