Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina teollisuuden hyvät uutiset sekä Tampere 3

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viesti keskittyy viikon varrella tulleisiin hyviin uutisiin teollisuudesta ja Tampere 3 – korkeakouluhankkeen viimeisiin yllättäviin käänteisiin.

 

Tunnelin päässä valoa

 

Tunnelin päässä on ollut tällä viikolla konkreettisesti valoa Tampereen rantatiellä, kun Suomen pisin maantietunneli otettiin käyttöön puoli vuotta etuajassa. Kun vielä kustannusarvio piti erinomaisesti, niin tässä on todellakin kaikille projektissa mukana olleille onnittelun paikka!

 

Tunnelin päässä on valoa myös elinkeinoelämän puolella. Tällä viikolla hyviä uutisia kuultiin Uudestakaupungista, Kemijärveltä, Pietarsaaresta ja Kainuusta. Uudenkaupungin autotehtaan 1000 hengen rekrytointi on todella iso asia, kun vaan työväki eri puolita Suomea saadaan liikkumaan Vakka-Suomeen. Aikoinaan isoin joukoin Itä- ja Pohjois-Suomesta lähdettiin autotehtaille Ruotsiin, nyt vastaavaa työtä on tarjolla paljon lähempänä ja samassa maassa Länsi-Suomessa.

 

Metsäteollisuudesta on tullut myös paljon positiivisia uutisia. Viimeisimpänä Kemijärven ja Pietarsaaren hankkeet. Jos Kemijärven hanke toteutuu, niin se tuo rakennusaikana ja toiminta-aikana tuhansia henkilötyövuosia itä-Lappiin, jossa investointeja kovasti tarvitaan. Pietarsaaren hanke liittyy biopolttoaineiden kehittämiseen vaihtoehtona fossiilisille polttoaineille. Näitä hankkeita on useita vireillä ympäri Suomea.

 

Terrafamen osaltakin on menty pitkä askel oikeaan suuntaan ja nyt näyttää mahdolliselta, että kaivosta voidaan pyörittää ympäristönormit täyttäen. Jos kannattavaan ja ympäristön kannalta kestävään toimintaan päästään, niin se suoraan turvaa kaivoksen 1500 työpaikkaa.

 

Uusinta uutta on myös sähköbussituotanto, jota Sastamalassa tehdään. Tällä hetkellä se työllistää kymmeniä, mutta kasvu voi olla nopeaakin. Ensimmäiset bussit ovat jo ajossa Turussa, Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta vieraili Fortacolla keskiviikkona ja oli vakuuttunut näkemästään.

 

Positiivisia työllisyysuutisia tulee myös matkailun puolelta. Finnair palkkaa 150 uutta lentäjää ja Lapin matkailu vetää ennätystahtiin. Uusia Lentoreittejä Keski-Euroopasta Lappiin on avattu ja pelkästään näiden matkailijoiden on arvioitu jättävän 60 miljoonaa euroa Suomeen. Lisäksi aasialaisten ja venäläisten matkailijoiden virta on selvässä kasvussa.

 

Nyt on siis perusteita sanoa, että Suomen suunta on kääntynyt. Suurin ansio on tietenkin markkinoita löytäneillä yrityksillä, joilla on kansainvälisesti kilpailukykyistä erikoisosaamista. Iso merkitys on myös sillä, että hallitus on onnistu tekemään kilpailukykyä parantavia uudistuksia. Suomalainen työ on nyt kilpailukykyisempää ja se osaltaan suuntaa investointeja Suomeen.

 

TAMPERE 3 TAKKUAA – MAAKUNNALLINEN INTRESSI EDETÄ

 

Tampereen yliopiston, teknisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistämishanke koki takaiskun keskiviikkona, kun TTY:n hallitus ilmoitti haluavansa keskeyttää hankkeen valmistelun ja asetti jatkolla tiukkoja ehtoja.

 

T3 on kansallisestikin kunnianhimoinen hanke, jossa kolme erilaista korkeakoulua yhdistyisi. Lapissa ja Lappeenrannassa on vireillä yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistyminen, mutta T3 on ollut tiennäyttäjä koko maassa. Tampereen yliopiston ja teknisen yliopiston johtamistavassa ja toimintakulttuurissa on isoja eroja. Säätiöyliopiston toimintatapa poikkeaa perinteisestä yliopistosta ja ammattikorkeakoulu on taas jo perustehtäviltään toisenlainen. Ymmärrettävästi yhdistyminen ei siten ole helppoa, mutta sen kariutuminenkin on vaikeaa.

 

Isossa kuvassa Tampereen kolme korkeakoulua muodostaisivat yhdessä Helsingin yliopistoon ja Aalto-yliopistoon rinnastettavan toimijan, jota olisi kuunneltava myös Helsingissä. Asema kotimaisessa resurssienjaossa olisi selvästi nykyistä vahvempi. Myös kansainvälisesti yhteinen yliopisto olisi vahvempi ja vetovoimaisempi toimija. Ajankohtakin yhdistymiselle olisi paras mahdollinen. Ensi syksystä lähtien suomalaista koulutusta lähdetään todenteolla myymään maailmalle. Laajemmalla ja monipuolisemmalla korkeakoululla olisi yhdessä vetovoimaisen kaupungin kanssa iso mahdollisuus saada maksavia asiakkaita maailmalta.

 

T3 on Tampereelta alulle lähtenyt hanke, jonka edistämiseen Opetusministeriö on sitoutunut. Tampereen oppilaitosten käsissä on myös hankkeen tulevaisuus. Vahvasti tuntuu siltä, että aika paljon voidaan menettää, jos nyt ajetaan karille.  Ehkä vielä kerran kannattaisi istua alas ja yrittää ratkoa erimielisyydet.

 

Synttäritilin rahat omaishoitajille, kehitysvammaisille ja vähävaraisten lasten liikuntaan

 

50-vuotissynttäri lahjatillilleni kertyi kaikkineen 11400 euroa. Olen jakanut rahat omaishoitajille, kehitysvammaisille ja vähävaraisten lasten liikuntaharrastuksiin. Jaoin rahat kaikkiaan kuudelle taholle, kaikille 1900 euroa.

Lahjatililtä osuutensa saivat Pirkanmaan PIONI-perhe, PIONI:n Sastamalan osasto, Sastamalan kehitysvammaisten tuki, Vammalan seudun kehitysvammaisten tukisäätiö, VAPS jääliikunta ja Junnu-VaLePa. Kiitos vielä kaikille muistaneille, te mahdollistitte nämä lahjoitukset!

 

Hyvää marraskuista viikonloppua toivottaen

 

Arto

 

Comments are closed.