Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena jouluviesti

Arvoisa lukija,

 

Tämä on tämän vuoden viimeinen Viikkoviesti. Eduskunnan työ päättyy tältä vuodelta tänään käytyyn ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun, jossa hallitsevana piirteenä oli konsensus. On hyvä asia, että näin epävarmana aikana Suomessa on varsin laaja yksimielisyys ulkopolitiikan suunnasta. Tasavallan presidentin linjaa tuetaan eduskunnassa hyvin laajasti. Vain Vasemmistoliitto jätti muutosesityksiä ulkoasiainvaliokunnan mietintöön.

 

Takana on hyvin poikkeuksellinen vuosi. Tähän vuoteen ovat mahtuneet Brexit, Trumpin voitto Clintonista USA:n osavaltioita ja väestöryhmiä voimakkaasti jakaneen vaalikampanjan jälkeen, Syyrian konfliktin kärjistyminen, terrorihyökkäykset Euroopassa, turvapaikka-aalto ja sen jälkihoito, Turkin vallankumousyritys ja sen jälkeiset hallituksen voimatoimet, demokratian kaventuminen Unkarissa ja Puolassa. Nämä kaikki ovat lisänneet epävarmuutta myös Suomen toimintaympäristössä.

 

Ensi vuodellekin on kasautumassa omat haasteensa. Ranskan presidentinvaalit saattavat merkittävästi muuttaa Euroopan Unionia, Saksassa Euroopan tukipilarin asemaan nousseen Liittokansleri Angela Merkelin hallitus haastetaan myös erityisesti turvapaikkapolitiikan osalta vaaleissa. Brexitin eteenpäinvieminen aiheuttaa vielä monia ongelmia ja nähtäväksi jää kuinka suuri muutos maailmanpolitiikkaan seuraa hallinnon vaihtumisesta Yhdysvalloissa.

 

Suomi ei ole näiden isojen tapahtumien ytimessä, mutta emme myöskään suojassa maailman muutoksilta. Esimerkiksi protektionismin leviäminen vaikuttaisi suoraan Suomen vientiin ja sitä kautta kansalaistemme elintasoon. Luonnollisesti meille kaikkein tärkeintä on se, että rauha ja kansojen välinen yhteistyö säilyy Itämeren alueella. Pienenä maana Suomelle on aina tärkeää se, että kansainvälisiä lakeja, monenvälistä yhteistyötä ja yhdessä sovittuja pelisääntöjä kunnioitetaan.

 

Brexit ja Trumpin voitto kertovat siitä, että globalisaatio koetaan erityisesti monien keskituloisten keskuudessa enemmän uhaksi, kuin mahdollisuudeksi. Suomen tilanne toki poikkeaa merkittävästi USA:sta ja Iso-Britanniasta, mutta sama trendi on meilläkin havaittavissa. Juuri tällä viikolla julkistetun tilastokeskuksen analyysin mukaan keskituloisten tulot nousivat Suomessa selvästi vähemmän kuin suuri-ja pienituloisten.

 

On tietenkin hienoa, että vaikeassakin taloustilanteessa on kyetty pitämään huolta pienituloisille tärkeästä toimeentulotuesta ja korottamaan esimerkiksi takuueläkettä. Silti on kannettava huolta myös keskituloisten asemasta. Onneksi päivähoitomaksujen korotukset peruttiin, mikä on todella iso asia keskituloisille lapsiperheille.

 

Kaikkein suomalaisten etu on, että nykyistä suurempi osa suomalaisista kokee itsensä osalliseksi yhteiskunnassa. Yhteiskuntarauha on asia, josta myös hyvätuloisten kannattaa maksaa. Vain vakaa yhteiskunta pystyy takamaan sisäisen turvallisuuden.

 

Tulevan vuoden aikaan tulee vakavasti harkita professori Heikki Hiilamon esityksen mukaisesti työmarkkinatuen muuttamista osallisuustuloksi, jossa kaikille annetaan mahdollisuus antaa panoksensa yhteiseksi hyväksi. Kun aktivointi toteutetaan inhimillisellä tavalla ja tuen saajan omia toiveita huomioiden, niin se on varmasti passiivista tukea parempi myös tuen saajalle. Samalla tulee tehtyä paljon sellaisia tarpeellisia asioita, joista ei pystytä normaalia palkkaa sivukuluineen maksamaan.

 

Vuosi 2016 tullaan siis monessakin mielessä muistamaan muutoksen aikana. Toivoa sopii, että emme sentään ole menossa ” jälkitotuudelliseen ” aikaan, vaikka siitäkin on viitteitä. On kuitenkin hyvin tärkeää aistia yhteiskunnalliset muutokset ja löytää niihin toimivia ratkaisuja aidosti epävarmassa maailmassa. Suomi on kansainvälisesti verrattuna selvinnyt erinomaisesti ja vihdoin olemme saaneet myös talouden kasvuun. Haasteita on silti edessä myös tulevana vuonna, mutta nyt aika vetää hieman henkeä.

 

Haluan toivottaa sinulle ja läheisillesi rauhallista Joulun aikaa ja onnellista uutta vuotta!

 

Arto

 

 

PS. Seuraava Viikkoviesti tulee tammikuun puolivälin jälkeen, kun olen käynyt päivittämässä tietoni USA:n vallanvaihdoksesta Washingtonissa.

 

Comments are closed.