Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena valtionpäivien avajaiset

Arvoisa lukija,

 

Eduskunnan kevätistuntokausi on käynnistynyt. Tämän kevään suuria asioita tulevat olemaan puolustuspoliittinen selonteko, kehysriihen talouspoliittiset linjaukset ja soteuudistus. Lisäksi poliittista mielenkiintoa kohdistuu varmasti eduskunnan käsittelyssä  oleviin kansalaisaloitteisiin, kuten eläkkeiden palkkaindeksin palauttamiseen ja eutanasiaan. Lisäksi eduskuntaa keskusteluttaa kansainvälisen politiikan muutokset ja niiden vaikutukset Suomeen. Oma työni jatkuu varapuhemiehenä ja todennäköisesti edessä on paljon pitkiä iltaistuntoja, kun kiinnostavimmat asiat saadaan saliin.

 

Tätä vuotta tulee leimaamaan Suomen 100-vuotisjuhla, joka näkyy monin tavoin eduskunnan työssä läpi vuoden. Syksyllä päästään remontin jäljiltä takaisin oikeaan eduskuntataloon, jossa sitten itsenäisyyspäivän nurkilla pidetään juhlaistunto. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi eduskuntaan tulee myös paljon kansainvälisiä vieraita, joille voimme kertoa Suomen tavoitteista nopeasti muuttuvassa maailmassa.

 

Jumalanpalvelus ja presidentinpuhe avasivat Valtiopäivät

 

Valtiopäivät avattiin eilen perinteisin menoin. Jumalanpalveluksessa saarnasi Tampereen piispa Matti Repo, joka muistutti siitä, että Lutherin teeseistä tulee kuluneeksi 500-vuotta. Repo kytki saarnassaan protestanttisen kristinuskon ja pohjoismaisen yhteiskunnan osuvasti yhteen. Revon mukaan tuolloin luotiin pohja ahkeruuden, tunnollisuuden, luotettavuuden ja rehellisyyden arvostamiselle. Silloin luotiin myös pohja esivallan kunnioittamiselle eli luottamukselle yhteistä päätöksentekoa kohtaan. Pohja luotiin myös hyvinvointiyhteiskunnalle, koska yksilöiden edun sijasta keskiöön nousi yhteinen etu ja heikommista huolehtiminen.

 

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myös omassa puheessaan muistutti meitä Suomen historian alkuvaiheista ja niistä henkilöistä, joilla oli keskeinen rooli demokratian ja kansalaisyhteiskunnan juurruttamisesta Suomeen.

 

Presidentti mainitsi ensimmäisen presidentin K.J. Stålhbergin, perustuslain kirjoittajan ja laillisuuden puolustajan. Väinö Tannerin, joka kansalaissodan jälkeen sai sosiaalidemokraatit sitoutumaan demokraattisen päätöksenteon tielle, Per Ervind Svinhufudin, joka kukisti Mäntsälän kapinan ja Kyösti Kallion, joka ”Lex Kallion” avulla järjesti maanomistusolot oikeudenmukaisemmaksi.

 

Presidentti Niinistö kiinnitti puheessa huomiota myös julkisen talouden pitkään jatkuneeseen velkaantumiseen. Kuten presidentti sanoi jatkuvasta velkaantumisesta on tullut ” uusi normaali”. Tämä ei kuitenkaan ole kansakunnan kannalta pidemmän päälle kestävää. Niinpä presidentti jälleen kehotti rohkeasti uudistamaan Suomea, kiteyttämällä viestinsä: ” Tehtävä on, kun tekemättäkään ei voi jättää!

 

Jos haluat lukea presidentinpuheen kokonaan, niin Linkki presidentin puheeseen löytyy täältä: http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=357576&culture=fi-FI

 

 

Hyvää viikonloppua!

 

Arto

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.